SC Požarevac: Otvaranje novih poglavlja u razvoju požarevačkog sporta

Požarevac ima bogatu sportsku tradiciju koja datira iz druge polovine 19. veka, kada je i osnovana prva streljačka družina. Nakon toga je krenuo razvoj i drugih sportskih disciplina, pre svega konjarstva, a zatim i ekipnih sportova, od kojih je prvi bio fudbal. Kroz seriju tekstova na portalu „Trag“ prikazaćemo deo istorije, a pre svega aktuelne aktivnosti Sportskog saveza i Sportskog centra, koji su okosnice u okupljanje svih klubova na terotiriji grada i veoma su značajni za razvoj sporta i zdravog načina života mnogih generacija u požarevačkom kraju.

Sportski centar „Požarevac“ je jedan od najvažnijih mesta za sve ljubitelje sporta i rekreativce u gradu i okolini. Značajne aktivnosti na razvoju sportske infrastrukture urađene su u toku 2022, a ambiciozni planovi i projekti nižu se jedni za drugim. O tome smo razgovarali sa Tomicom Stojanovićem, vršiocem dužnosti direktora ove ustanove.

– Početkom 2022. godine počeli smo sa izradom Planske dokumentacije za Sportski centra i prostor oko SC Požarevac. Završili smo urbanistički projekat parcele, na osnovu čega je grad Požarevac stekao uslove da radi projekat za izgradnju zatvorenog bazena, kaže nam na početku prvi čovek SC „Požarevac“ i nastavlja: – Krajem prošle godine Atletski savez Srbije je donirao požarevačkom Sportskom centru projekat atletskog stadiona. Nakon toga je grad započeo i nedavno završio ovaj lepi sportski objekat i tako omogućio jednom od najuspešnijih klubova-atletskom mnogo bolje uslove za treninge i potencijalno još bolje rezultate u budućnosti – istakao je Stojanović.

Pored Atletskog stadiona završen je još jedan važan projekat sportske infrastrukture, a to je pomoćni fudbalski teren koji je dugo čekan. Projekat je realizovan na stadionu nekadašnjeg FK „MIP“, teren ima veštačku travu i biće sastavni deo trenažnog centra, koji je nedavno dobio ime „Velibor Vasović“.

U saradnji sa kompanijom „Bambi“ i gradskom upravom požarevački Sportski centar je odradio idejno rešenje za rekonstrukciju nekadašnjeg „Bambi parka“: – Trenutno smo u fazi izdavanja građevinske dozvole, tako da se nadam da će „Bambi“ biti donator ovog izuzetnog sportskog projekta i to do kraja 2022. godine, istakao je Tomica i najavio nove projekte: – Planiramo sada drugu fazu Atletskog stadiona, koju će činiti postavljanje tribine, potrebnu infrastrukturu za svlačionice i spravarnice za same atletske sprave i opremu.

Ove godine je urađen projekat za rekonstrukciju otvorenog bazena, koji će ostati u istim dimenzijama od 50 metara, uz minimalno proširenje za neka 0,3 metra, koliko je dovoljno da mogu da se stave startni blokovi i daske za merenje vremena. Na ovaj način Požarevac će dobiti moderan otvoren olimpijski bazen, koji će biti u sklopu sa planiranim zatvorenim bazenom i činiće jednu veliku celinu koja ispunjava sve uslove i norme za vaterpolo i plivačka takmičenja u letnjem periodu. Podsetiću da je već ovog leta na bazenu bilo odlično organizoavnih takmičenja u  plivanju, kao i ligaške utakmice i završni turnir u vaterpolu.

– Plan je da uskoro Imamo dva bazena, zatvoreni i otvoreni, koji će biti u standardima, jedan za 25-metarsko, a jedan za 50-metarsko plivanje, ambiciozno najavljuje prvi čovek SC Požarevac. U planu nam je da napravimo i tribine na otvorenom bazenu. Tribine na pomoćnom terenu smo završili, kapaciteta su 200, ali želimo da ih proširimo za još 200 mesta, kao i da završimo još jedan pomoćan teren, iza ovog koji je nedavno i svečano pušten u rad. Travnata površina za taj teren je već formirana i očekujemo da ćemo od proleća imati još jedan teren u trenažnom centru.

– Ono što je Sportski centar takođe uradio ove godine je zamena krova na svim lokalima u kojim se nalaze sportski klubovi i savezi, a dodali smo i dva koša na Stadionu malih sportova pored hale. Sada ovaj multifunkcionalni teren poseduje i dva dodatna rasklopiva koša, tako da mogu da se održavaju košarkaški treninzi. Neposredno pred letnju sezonu proširili smo i plažu bazena, a uskoro će biti gotov i poligon za Paint ball, koji će u skopu balon sale funkcionisati u periodima kada je lepo vreme, od proleća do pozne jeseni.

Sportski centar Požarevac je za desetak meseci ove godine već realizovano mnogo programa. Jedan od najuspešnijih je bio i veliki plivački kamp, Akademije talenata Nikole Rađena, u čijem radu je učestvovalo oko 280 dece. U toku leta je ponovo održana besplatna obuka neplivača. Požarevački Sportski centar je posle višegodišnje pauze ponovo uspeo da organizuje  sedmojulski turnir Sedmojulski turnir u futsalu, a poseta je bila izvanredna. U hali je organizovan i zanimljiv trurnir u basketu 3×3, koji je uživo prenosila TV Arena, što je dobra referenca za samu ustanovu.

 – Drugu godinu zaredom smo organizovali memorijalno revijalno takmičenje u boksu  „Požarevački pobednik“, a početkom oktobra i prvi put u Požarevcu MMA borbe i to kolo lige Srbije. Zanimljivo je reći da je prvi put je u Požarevcu i u našoj hali postavljen oktagon. Borbe su bile dobre, a bilo je i dosta gledalaca. Svi ostali programi održavaju se uobičajeno. Sada već možemo da najavimo kvalifikacionu utakmicu futsal reprezentacije Srbije protiv Norveške, koja je na progrmau 9. novembra. To je veliki događaj i odlična referenca ako uspemo da prođemo sve ono što UEFA traži. Na dobrom smo putu da ispunimo sve zahteve. Očekuje nas pri kraju godine i Novogodišnji sajam, za koji planiramo da ove godine traje više od tri dana. Pored sportskih ove godine smo imali i neke druge zabavne sadržaje, a to je bio Uskršnji koncert estradnih zvezda Nikole Trajkovića Đanija i Adila, a očekuje nas 11. novembra i  Aco Pejović .

– Jedna od nama najbitnijih aktivnosti, besplatna školica sporta „Sportić“ za sve mališane iz našeg grada.  Krenula je od 15. oktobra. Uključena su deca predškolskog i mlađeg školskog uzrasta. Cilj školice je da se napravi baza sve te dece, da se naprave sportski i zdravstveni kartoni i da ovi mališani u nekom periodu od 2 do 3 godine pohađanjem školice sporta prođu kroz sve sportove, da im se izmere sve fizičke i sportske karakteristike, i da ih nakon toga uputimo na sport koji je za njih najbolji i najprikladniji.

– Jedan od razloga za zadovoljstvo ostvarenim u 2022. godini je i Evropska nedelja sporta (link), koja je prvi put uspešno organizovana u Požarevcu. Dobili smo pohvale Olimpijskog saveza Srbije kao jedan od najuspešnijih gradova u Srbiji. Za osam dana organizovali smo 24 različite manifestacije, pod nazivom „Sportski izazov“ sa parolom „Be Active“. Sve je počelo otvaranjem Atletskog stadiona, a završeno izložbom Olimpijskog komiteta Srbije u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevac, pod nazivom „Put pravih vrednosti“. Postavka je bila posvećena istoriji učešća naših sportista na Olimpijskim igrama. Inače, svih osam dana pre svega deca, ali i njihovi roditelji i ostali naši sugrađani su mogli da vide sve sportske aktivnosti u našem gradu, od atletike i gimnastike, preko ekipnih sportova, pa sve do borilačkih veština, podsetio je Tomica Stojanović na kraju razgovora i zaključio da je požarevački Sportski centar ovom manifestacijom „otvorio vrata“ nekim drugim projektima, koje će organizovati sa Olimpisjkim komitetom Srbije i Evropskom komisijom, a time i neka nova pogravlja u razvoju sporta u našem gradu.

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Požarevac-grad sporta“, koji sufinansira Gradsko veće Grada Požarevca po osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Požarevca u 2022. godini.

   – Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Trag.rs

Foto: Trag.rs / SC Požarevac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *