Intervju Ljiljana Dabić 2024.

Razgovor sa Ljiljanom Dabić  za naš portal TRAG , koja je upravitelj Fondacije Milenin Dom  – U susret velikoj proslavi Mileninog rođendana

  U jednom delu investicionog plana ” Skok u budućnost – Srbija Ekspo 2027 “, koji su predstavili predsednik Aleksandar Vučić i ministri u Vladi Republike Srbije  najavljena je i izgradnja galerije Milene Pavlović Barili , projekat izgradnje i rekonstrukcije postojećeg kompleksa . O ovoj projektu govori se već nekoliko godina unazad , tačnije od 2019.godine . Da li su se sada stekli svi neophodni  uslovi da krene fazna realizacija ?

Nakon donošenja Zaključka Vlade RS o obezbeđivanju 3,5 miliona eura za rekonstrukciju, sanaciju i izgradnju nove Galerije MPB, Ministarstvo kulture RS, Ministarstvo za javna ulaganja RS i grad Požarevac su potpisali Ugovor o realizaciji ovog velikog infrastrukturnog kulturnog projekta.

Na ovaj način su obezbeđeni svi uslovi za početak realizacije istog. Ministarstvo za javna ulaganja je nosioc projekta, odnosno u njihovoj nadležnosti će biti kompletna realizacija projekta, od raspisivanja JN za izvođenje radova, do potpunog završetka predmetnih radova. Ono što mogu za sada da potvrdim po raspoloživim informacijama jeste da će se fazno odvijati realizacija izgradnje. Prvo će se graditi nova galerija u dvorišnom prostoru, potom rekonstrukcija sadašnjeg galerijskog prostora do ulice Voje Dulića, potom sanacija dvorišnog dela zgrade koja je pod zaštitom. Fazna realizacija je predviđena kako bi se obezedilo nesmetano funkcionisanje rada Fondacije u toku izvođenja radova.

–  U jednom trenutku suočili ste se sa manjim delom javnosti ( gradjani i stručna javnost ) koji su se protivili novom idejnom rešenju pozivajući se na staro  a  koje nisu uspeli da ostvare u prethodnim godinama ?

Da, taj neopravdani otpor novom idejnom rešenju medijski traje godinama. Osim ličnog stava po tom pitanju, tj. lične percepcije pojedinaca da li im se ovo predmetno idejno rešenje sviđa ili ne, zakonski ne postoji ni jedan opravdani argument za protivljenje ovom idejnom rešenju.

Građani su imali dva puta prilike da podnesu svoje primedbe Komisiji za javni uvid  gradske uprave u Požarevcu. Isto tako Ministarstvo Kulture je svojim stručnim službama naložilo proveru istih tih primedbi koje su se pojavile u javnosti, pre nego što su nam dali podršku za realizaciju projekta. Sa obe strane je konstatovano da te primedbe koje su se pojavile pred gore navedenom Komisijom i u javnosti nisu argumentovano prihvatljive. 

Kada spominjete stručnu javnost, ne znam šta podrazumevate pod tim. Od početka rada na ovom projektu su radila samo stručna lica čija je to nadležnost rada, od stručnih lica iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, arhitekata, pravnika do projektanata svih potrebnih profila koji za svoj  rad odgovaraju svojom stručnošću pred zakonima ove zemlje.

Pre ulaska u realizaciju ovog idejnog rešenja razmatrali smo i postojeće iz prethodnog perioda, čak pozivali i kreatora tog idejnog rešenja da uzme učešće u raspisanom Javnom konkursu, ali nismo imali njegov odaziv.

Smatram da smo  svemu pristupili i postupali vrlo profesionalno i moralno, a sve u skladu sa važeđim zakonskim propisima.

Naravno da svako ima pravo na svoje mišljenje, da iznese svoj lični stav, konstruktivni dijalog je uvek dobro došao. Pojedinci su nažalost, iznošenjem poluinformacija i dezinformacija u javnost stvorili jednu destruktivnu atmosferu negodovanja kod određenog broja sugrađana, koji su na osnovu toga gradili i svoj lični stav prema ovom projektu.

– Imali ste I  imate veliku podršku ministarstva kulture I tadašnje  ministarke Maje Gojković ,koja  je često dolazila u radnu posetu Požarevcu i Fondaciji  . Ko Vam je sve do sada pružio podršku i pomoć ?

Ministarstvo kulture na čelu sa g-đom Gojković je prepoznalo naše napore i vidljive rezultate rada u prethodnom periodu i pružilo nam veliku podršku pri realizaciji ovog projekta. Zahvaljujući njima obezbeđena su neophodna finansijska sredstva za realizaciju projekta. Na preporuku Ministarstva kulture uvršćeni smo u investicioni plan ” Skok u budućnost – Srbija Ekspo 2027“ i time uveliko obezbedili i pravac i dinamiku rasta i razvoja Fondacije.

Veliku zahvalnost dugujemo i lokalnoj samoupravi grada Požarevca, stručnim službama, političkom rukovodstvu koje nas je bezrezervno podržalo u ideji za ovaj projekat. Apsolutno su bili svesni potrebe za novim galerijskim prostorom i nacionalnog blaga koje baštinimo u Fondaciji.

Pored zvaničnih institucija, veliku podršku smo imali i u prijateljima Fondacije, koji su nas predstavljali i činili nam besplatan marketing širom naše zemlje i inostranstva, poput našeg usuđujem se reći najuspešnijeg modnog kreatora g-dina Igora Todorovića i drugih istaknutih javnih ličnosti.

Naša poslanica g-đa Ana Miljanić je koristila svaku zvaničnu priliku sa ljudima zaposlenim u državnim institucijama, stranim ambasadama i sl.da promoviše potrebu izgradnje i dogradnje postojećeg galerijskog prostora i promocije naše velike umetnice Milene PB.

Ovih dana je došlo do formiranja nove Vlade RS. Na čelo Ministarstva kulture je imenovan g-din Selaković. Nadam se nastavku uspešne saradnje sa nadležnim ministarstvom i napominjem da je do obezbeđenja ovih finansijskih sredstava za realizaciju i afirmaciju ovog projekta došlo velikim zalaganjem g-đe Maje Gojković.

–  Galerija je takodje otvorena za mlade umetnike i stručnjake iz oblasti umetnosti . Nedavno je predstavljena prateća izložba slika ” Susretanje ” nastala na osnovu master rada Mirka Kekića , master istoričara umetnosti . Da li Vam se javljaju mladi ljudi sa novim ,kreativnim, modernim idejama pa možemo da kažemo i vizionarskim  ?

U proteklih 8 godina Fondacija je izdala 8 publikacija, od toga je i jedan nagrađeni master rad. Pored tog rada, godinama unazad pružamo svu stručnu podršku u izradi kako master radova, tako i doktorskih i svih vrsta stručnog i naučnog istraživačkog rada. Trudimo se da promovišemo sve te radove kojima stručnu pomoć pruža  naš muzejski savetnik g-đ  VioletaTomić. U navedenom periodu smo realizovali 3 prateće izložbe i kataloge za dva master i jedan doktorski rad.

Mladi istraživači, istoričari umetnosti dolaze sa svojim inovativnim idejama, što je i u skladu sa novih tehnologijama, naučnim pristupima koji se primenjuju u njihovim obrazovnim institucijama. Oni odrastaju i školuju se uz te inovativnosti, nove načine promovisanja i pogleda na umetnost, što je velika dragocenost kada se spoji sa već ustaljenim načinima umetničke percepcije i izražavanja. A imajući u vidu da je Milena vanvremenska umetnica, imamo mogućnost širokog prostora  naučnog i umetničkog delovanja.

–  Šta ste planirali do kraja kalendarske godine , imajući naravno u vidu proslavu dana rodjenja velike slikarke ?

24. juna, na dan otvaranja Galerije davne 1962. godine organizujemo veliku promociju  nove monografije MPB, rad našeg muzejskog savetnika g-đe Tomić. Usuđujem se reći da je javnost dugo čekala ovu monografiju, za koju se nadamo da će u mnogim obrazovnim institucijama biti i obavezno naučno gradivo.

Tokom druge polovine godine, organizujemo tri gostujuće izložbe Mileninog stvaralaštva u Crnoj Gori, u gradovima Pljevlje, Podgorica i Herceg Novi, a za 2025.godinu u planu su tri velike izložbe u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u pomen sećanja na 80 godina od Milenine smrti.

Nadamo se da će početak radova na realizaciji ovog građevinskog projekta biti najveći i najbolji događaj kojim ćemo ove godine obeležiti i dan Mileninog rođenja.