Festival cveća

Festival cveća u Požarevcu: Kada centar grada zamiriše u proleće

Turizam je veliki pokretač investicija, kreira nova radna mesta i nove poslovne prilike u destinacijama u kojima se razvija. Grad Požarevac zbog pozicije na kojoj se nalazi, usred plodnog Stiga, poslednjih godina postaje pravi primer za to. Kroz seriju tekstova na portalu „Trag“ prikazaćemo turističku ponudu, koja je velika i raznovrsna i obuhvata kulturne destinacije kao što su muzeji i galerije, zatim duhovne centre u gradu i okolini, kao i manifestacije koje neguju tradicionalni duh.

Festival cveća u Požarevcu je dvodnevna manifestacija koja se održava od 2008. godine, početkom maja. Do sada je organizovano 15 manifestacija, koja lepim mirisima boji centar grada na početku svakog proleća. Na dan održavanja Festivala prošetajte kroz cvećem „okupan“ Požarevac, koji miriše na opojne cvetne latice i ponesite sa sobom uspomenu, koristan savet i lepo mirisno sećanje.

Manifestacija okuplja veliki broj izlagača koji u svojoj ponudi imaju cveće, bilje, sadnice, cvetne aranžmane, opremu za hortikulturu, kao i najrazličitije vrste dekorativnih materijala za saksije i još mnogo toga. Festival cveća, za koji se može reći da je jedan od najvećih u zemlji ovog tipa, organizuje Turistička organizacija grada Požarevca sa Udruženjem cvećara Braničevskog i Podunavskog okruga, Udruženjem pčelara, a sve pod pokroviteljstvom grada Požarevca.

Na festivalu je prethodne godine učestvovalo oko 120 izlagača, a od toga 95 sa cvećem, sadnicama i perenama i 30 izlagača sa ostalim proizvodima, kao što su začinsko bilje, melemi, aranžmani od suvog cveća, grnčari, fontane, a ovome treba dodati i izlagače sa proizvodima od meda iz Udruženja pčelara grada Požarevca.

Ovaj svojevrsni praznika za ljubitelje baštovanstva, botanike i hortikulture uopšte, okupi veliki broj posetilaca, koji pored toga što mogu kupovati po sniženim cenama, mogu i od stručnjaka dobiti savete o rasađivanju, gajenju i pravilnoj ishrani cveća. Cilj ove manifestacije je da okupi veliki broj izlagača cveća, bilja, sadnica, cvetnih aranžmana. Osim toga izlagači imaju u ponudi i opremu za hortikulturu, kao i najrazličitije vrste dekorativnih materijala za saksije.

Festival pored prodajnog ima i takmičarski karakter. Izlagači cveća se ocenjuju, a nagrade koje se uručuju za izgled štandova izlagača obezbeđuje Turistička organizacija grada Požarevca.  

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „U čast Požarevca i Ljubičevca“, koji sufinansira za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Požarevca u 2023. godini

– Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Trag.rs

Foto: Trag.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *