Petrovac na Mlavi: Sport kao zdrava osnova za odrastanje

Petrovac na Mlavi je grad bogate sportske tradicije, koja datira od 20-ih godina 20. veka. Pre osnivanja sadašnjeg Fudbalskog kluba „Sloga“ bilo je nekoliko klubova, koji su postavili temelj „najpopularnije sporedne stvari na svetu“, kao i sportu mlavskog kraja u celini.Sport se razvijao, a organizacija koja okuplja sve klubove, Sportski savez opštine Petrovac na Mlavi, proglašen je za jednog od najboljih teritorijalnih saveza Srbije.Kroz projekat na portalu „Trag“ želimo da predstavimo Petrovac kao uspešnu sportsku sredinu.

Glavni zadatak Direkcije za omladinu i sport je da angažuje mlade ljude iz opštine Petrovac na Mlavi u svim sferama. Prvenstveno u sportu i kulturi, zatim obrazovanju, ali i ostalim sferama koje su bitne za omladinu. O aktivnostima i projektima koje planiraju, ali i već realizuju razgovarali smo sa Nemanjom Stanojevićem, direktor ove petrovačke javne ustanove.

– Naša ustanova ima odličnu saradnju sa svim osnovnim školama u opštini i sa jednom srednjom školom „Mladost“, u kojima afirmišemo mlade kroz realizaciju raznih projekata. U sklopu naše direkcije funkcioniše i Kancelarija za mlade, u kojoj mladi mogu da se informišu i da dobiju odgovore na pitanja koja ih interesuju, počinje nam priču Nemanja i nastavlja:

– Imamo odličnu saradnju sa Sportskim savezom i pravimo zajednički neke projekte. Trenutno u saradnji sa Sportskim savezom i svim osnovnim školama ralizujemo jedan odličan projekat na teritoriji cele opštine Petrovac na Mlavi. Projekat se zove „Razvoj sporta u seoskim sredinama“, a ideja je da se mladima u okolnim selima, koji nisu u prilici da dolaze u grad, obezbedi prilika da se bave nekim od sportova. Angažovali smo stručne ljude, nastavnike fizičkog vaspitanja da idu sa nama u sva ta mesta i da rade neke fizičke aktivnosti koje su bitne deci u uzrastu od 1. do 4. razreda osnovne škole. Radimo takođe i sa predškolcima. U periodu od marta do maja uradili smo testiranja motoričkih sposobnosti i morfološke karakteristike dece, što je prvi put u našoj opštini i dobićemo uskoro rezultate gde se nalaze naši mladi. Uporedićemo dobijene rezultate sa prosečnim stanjem u tom uzrastu i da vidimo na čemu treba da radimo na razvoju sporta u seoskim sredinama. Ponovićemo testiranje u drugoj polovini godine da vidimo kako su ta deca napredovala i koliko je na njih uticala ta fizička aktivnost. Imamo ideju da u septembru organizujemo u svim selima Sajam sporta, koji će okupiti sve klubove i sportska udružnja iz grada i predstaviti ih mladima u ovim sredinama.

U toku prošle, 2021. godine, Direkcija za omladinu i sport brojnim aktivnostima obeležila je neke bitne datume. Sa gimnazijalcima je obeležen 1. decembar, Dan borbe protiv side, a prvi put je u petrovačkoj opštini obeležen 17. novembar, Dan prevremeno rođene dece, gde su  okupljena sva ta decu.

– Obe aktivnosti planiramo da ponovo organizujemo, nastavlja priču Stanojević: – Ono što je takođe bitno za Kancelariju za mlade to je 12. avgust, Međunarodni dan mladih. Tada u centru Petrovca kroz razne aktivnosti obeležavamo ovaj dan. Prošlog leta predstavljane su sportske sekcije škola, Udruženje izviđača i slični sadržaji zanimljivi mladim ljudima.

– Naša ustanova se bavi i održavanjem teniskih terena u opštini, koje smo preko Ministarstva omladine i sporta dobili još 2011. godine. Mi ih održavamo i afirimišemo ovaj lep sport kod mladih. Problem je zimski period jer su ovi tereni na otvorenom, ali ćemo kroz neke projekte pokušati da pokrijemo i te terene da bi se koristili cele godine.

– Zadatak naše ustanove su i dečija igrališta na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi. Trenutno ih ima 20-ak i mi upravljamo i brinemo o njima. Očekujemo da ćemo ove godine dobiti još tri igrališta i polako ih postavljamo, ne samo u gradu, nego i po seoskim sredinama u kojima ima dece.

– Prošle godine u junu smo prvi put osnovali i Savet za mlade. Preko ovog Saveta takođe možemo da konkurišemo za razne projekte za mlade. Pored Ministarstva za omladinu i sport sarađujemo i sa Nacionalnom kancelarijom za mlade i Krovnom organizacijom za mlade, preko kojih realizujemo sve projekte za mlade, ne samo vezane za sport, iako smo tu najviše uključeni. Trudimo se da uključimo mlade i u oblasti  kulture i  obrazovanja kao i u sve moguće sfere bitne za ovu populaciju. Takođe smo prošle godine organizovali i razna predavanja o značaju demografije i povećanja nataliteta za budućnost Srbije kao države, a držali smo i predavanja o prevenciji zaštite od virusa.

– U saradnji sa Sportskim savezom organizujemo i tradicionalni trunir u malom fudbalu krajem juna i početkom jula. Turnir, koji je po kvalitetu pozicioniran među prva tri u Srbiji. predviđen je prvenstveno za seniore, ali su i mladi angažovani i učestvuju, a turnir je kao što sam rekao  po kvalitetu među prva tri u Srbiji.  

– Od brojnih Udruženja, sa kojima sarađujemo, izdvojio bih Odred izviđača „Mlava“, čija je organizacija odlična i uspešna, a što je najbitnije oni su uvek spremni na saradnju i pomoć pri radu sa mladima, istakao je na kraju direktor Direkcije za omladinu i sport opštine Petrovac na Mlavi i dodao je je ova ustanova prošle godine napravila lokalni akcioni plan za mlade.

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta Vek kotrljanja „bubamare“, koji sufinansira Opštinsko veće opštine Petrovac na Mlavi po osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi u 2022. godini.

– Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Tekst: Trag.rs

Foto: Trag.rs / Direkcija za omladinu i sport Petrovac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *