Homoljski motivi od 1. do 4. juna u Kučevu

Prva i najveća svetkovina narodnih umetnika u Srbiji, smotra narodnog stvaralaštva “Homoljski motivi” biće održana od 1. do 4. juna 2022. godine u Kučevu.

Najstarija manifestacija homoljskog kraja održaće se ponovo, nakon dve godine pauze. Prošlogodišnje, 53. izdanje bilo je u tv formatu, u formi televizijske emisije sa odabranim video zapisima sa koncerata iz prethodnih godina.

Najznačajniji dan manifestacije “Homoljski motivi” i ove godine je, tradicionalno, subota 4. jun, kada program počinje od ranih jutarnjih sati. Narodni vašar, prodajna izložba homoljskog sira i meda, bazar starih zanata, Zlatne ruke, izložba seoska dvorišta, svečani defile, samo su deo programa koji očekuje posetioce koji dođu u Kučevo.

Centralni program je koncert narodnih umetnika na kojem će nastupiti oko 500 igrača, svirača i pevača, čuvara naše tradicije iz istočne Srbije, ali i drugih krajeva naše zemlje. Vrhovi pastir, glavna figura ceremonije otvaranja Smotre, ove godine je glumac Lepomir Ivković.

“Smotra Homoljski motivi je do danas zadržala primat u odnosu na druge, slične manifestacije koje se održavaju u Srbiji. I 54 godine nakon osnivanja, Homoljski motivi čuvaju od zaborava tradiciju, običaje i kulturu istočne Srbije. Sa istom pažnjom kao i u prošlosti, prate se tradicionalni programi kao što su narodni vašar, Zlatne ruke ili ispiranje zlata na obali Peka. Posebno atraktivan je svečani defile kojim se kroz centralne gradske ulice predstavi više od 500 učesnika smotre.” – izjavio je Aleksandar Ilić, direktor Turističke organizacije Kučevo.

Program ovogodišnjih, 54. Homoljskih motiva čine i promocija dvotomne monografije o Olgi Skovran, autorke Bogdanke Đurić i koncert nacionalnog Ansamba “Kolo”, takođe posvećen Olgi Skovran, našoj velikoj koreografkinji i prvoj direktori Kola. Zatim tu je koncert grupe Biber, tradicionalna likovna izložba Petra Anđelkovića, kao i izložba umetničkih fotografija autorke Milice Pudnej (Pudney) inspirisana ljudima i nošnjama ovog kraja. Povodom 54. Homoljskih motiva, u Kučevu će svoj koncert održati Adil Maksutović.

Pre nekoliko godina je izbor najlepše pastirice zamenjen polufinalnim takmičenjem izbora za Mis Srbije, koje će ove godine biti organizovano u nedelju 5. juna od 21 čas, pod nazivom Jorgovanska noć.

O Homoljskim motivima

Smotra narodnog stvaralaštva “Homoljski motivi” održana je prvi put 1968. godine sa ciljem da se na jednom mestu, na pozornici, prikaže bogatstvo narodnih običaja, igre, pesme i narodnih nošnji i na taj način sačuva od zaborava.

Manifestacija “Homoljski motivi” je jedina u Srbiji, dobitnik dva prestižna priznanja – Vukove nagrade i Turističkog cveta. Organizator “Homoljskih motiva” je opština Kučevo i Centar za kulturu “Veljko Dugošević” uz podršku Turističke organizacije Kučevo i brojnih ustanova i organizacija. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i ove godine je  podržalo manifestaciju svrstavši je među događaje od državnog značaja.

Foto: Turistička organizacija Kučevo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *