Rekonstrukcija Muzeja kulturne istorije: Redak primerak evropske arhitekture u Požarevcu

 Turizam je veliki pokretač investicija, kreira nova radna mesta i nove poslovne prilike u destinacijama u kojima se razvija. Grad Požarevac zbog pozicije na kojoj se nalazi, usred plodnog Stiga, poslednjih godina postaje pravi primer za to. Kroz seriju tekstova na portalu „Trag“ prikazaćemo turističku ponudu, koja je velika i raznovrsna i obuhvata kulturne destinacije kao što su muzeji i galerije, zatim duhovne centre u gradu i okolini, kao i manifestacije koje neguju tradicionalni duh.

Požarevački Muzej kulturne istorije, u Nemanjinoj ulici, nalazi se u zgradi koja je sagrađena još šezdesetih godina 19. stoleća. Ova kuća je izuzetan primer arhitekture tog vremena, zna se da je njen vlasnik bila trgovačka porodica Nestorović, a ne zna se ko je projektovao i sagradio.

U ovoj kući je odrastao Ivan Nestorović, arhitekta i profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Njegov sin Bogdan je takođe bio arhitekta, a zajedno su ostavili zapažen arhitektonski opus u Srbiji. Nestorovići su svoju kuću prodali takođe bogatoj požarevačkoj trgovačkoj porodici Trifunović, koja je između ostalog bila vlasnik i zgrade koju i sad zovu Deligrad. Zatim je Zorka Trifunović sredinom šezdesetih godina prošlog veka kuću prodala tadašnjem Higijenskom zavodu, ali je Opština Požarevac stotinak godina od njene gradnje, 1966, iskoristila pravo preče kupovine i otkupila je za muzej. Namera je bila da kao reprezentativno zdanje arhitekture i načina života građanske porodice tog doba, bude otvorena za posetioce. Nažalost, iako sačuvanih oslikanih i malanih zidova, prepuna dragocenog nameštaja i predmeta, svedoka vremena, nije bila dostupna za javnost.

Restauracija zgrade pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika počela je 5. decembra 2022. godine, a planirani rok za završetak radova je 200 kalendarskih dana. Radove finansira grad Požarevac, a izvode ih požarevačka firma „Partenon“ i beogradska „Neimar-Grad“. U početnoj fazi rekonstruiše se fasada zgrade i ona treba tačno da izgleda isto kao što je to bilo u 19. veku. Projektom je predviđena rekonstrukcija suterenskog, prizemnog dela, kao i potkrovlja, a za ovaj deo posla izdvojena su 22 miliona dinara.

Da bi ova zgrada postala kulturni spomenik potrebno je da se uradi konzervacija unutrašnjih zidova. Freska „Četiri godišnja doba“, koja se nalazi na tavanici kuće, veoma je oštećena zbog prokišnjavanja. Zato će biti potpuno restaurirana i konzervirana. Specifičnost otkrivena ovim radovima je i da je pod posebne vrste, specifične za doba baroka i krasila je lepe zgrade i dvorce. Takve podove mogli su da stave samo bogati ljudi, jer su bili veoma skupi.

Inače, ova zgrada na osnovu stručnog mišljenja eksperata Zavoda za zaštitu spomenika u Smederevu, predstavlja redak i veoma reprezentativan primerak evropske arhitekture 19. veka i veoma je mali broj takvih zgrada u celoj Srbiji. Na plafonu salona sačuvana freska „Četiri godišnja doba“, kao i plava soba sa malanim zidovima svedoči da je njeno zidanje završeno oko 1860. godine. Tada je taj motiv bio veoma popularan u Evropi i stigao je do Požarevca.

Konzervacija sačuvanog nameštaja i upotrebnih predmeta biće urađena po posebnom projektu, a zatim će se uvesti električna struja i postaviti spoljno osvetljenje koje treba da naglasi ambijentalnost i lepotu zgrade. Takođe, biće urađena i hidrantska mreža i uređeno dvorište. U Muzeju će se čuvati izloženi predmeti vezani za gradski život u Požarevcu između druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.

U čast Obrenovića

Kada se završi rekonstrukcija jedan deo Muzeja kulturne istorije biće posvećen srpskoj vladarskoj porodici Obrenović, pre svih, knezu Milošu koji je uzdigao Požarevac, ali i Mihailu koji je odrastao u Požarevcu na dobru Ljubičevo kraj svoje majke, kneginje Ljubice. Veliki broj predmeta iz doba Obrenovića je sačuvano, ali pošto nisu u posedu Muzeja plan je da se urade verne replike. Tako će se odati priznanje dinastiji koja je Požarevac uzdigla, Požarevljanima koji su tada živeli i stvarali ovaj grad. U suštini tako će se sačuvati prošlost grada onakva kakva je zaista bila.

Postavka će osvetliti mali deo dinastije Obrenovića koji se vremenski poklapa sa sačuvanom kućom Nestorovića. Obrenovići su značajni za prošlost grada i u njihovo doba Požarevac je dostigao rast od kasabe do evropskog grada.

Vredno je istaći da je Zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo pokrenuo proceduru da zgrada Muzej kulturne istorije u Požarevcu postane spomenik pod zaštitom prvog reda Republike Srbije.

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „U čast Požarevca i Ljubičevca“, koji sufinansira za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Požarevca u 2023. godini

– Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Trag.rs

Foto: Trag.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *