Kraljica vetra – Košava

U našim krajevima, postoji jedan elemenat prirode koji je u stanju da istovremeno očara i izazove divljenje – to je košava. Ova silovita vetrovita pojava donosi sa sobom snagu i lepotu koja nas podseća na moć prirode koja oblikuje naš svakodnevni život.

Košava, ta kraljica vetra, dolazi iz dalekih visina i spušta se među nas zavodljivom snagom. Njen dah može zatresti prozore, njeni vrtlozi podsećaju na plesne pokrete divlje sile koja ne može biti obuzdana. U tim trenucima, osećamo kako priroda pokazuje svoju neukrotivu stranu.

Ali, pored svoje moći, košava nosi sa sobom nešto hipnotišuće. Njeno šuštanje u granama drveća i zvižduk u ušima kao da nam šapuće priču o vekovima koje je provela lutajući nebom. Ona je svedok mnogih priča, nosilac tajni koje su sakrivene u vetrovima vremena.

Košava je majstor promene pejzaža, oblikujući okolinu oko nas. Drveće se savija pred njenim naletima, trava pleše u ritmu njenih udara, a oblaci se premeštaju na nebu u skladu sa njenom voljom. Ona je umetnica koja stvara privremene skulpture od lišća i prašine, dok prolazi kroz gradove i polja.

Ponekad nam može izgledati da košava donosi samo nemir i haos, ali treba se setiti njenog blagoslova. Ona čisti nebo od oblaka, donoseći nam jasne poglede na beskrajnu plavet. Njen dah osvežava vazduh, donoseći nam novu energiju i osećaj obnove.

Uprkos svojoj divljoj prirodi, ona nas podseća da smo deo prirode, deo nečeg većeg i moćnijeg od nas samih. Ona nas podseća na snagu i lepotu koja se krije u nepredvidivosti prirode, i na našu sposobnost da se prilagodimo i opstanemo u ovom čudesnom svetu.


Jovan Milošević / Status.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *