Šampionski dani OK „VGSK“

U istoriji Odbojkaškog kluba „VGSK 1980. godina ispisana je „zlatnim slovima“, jer je seniorski tim postao prvak tadašnje Jugoslavije. Nakon toga Gradištanci su učestvovali u Kupu evropskih šampiona, a njihov zapažen uspeh bio je razlog da se u Velikom Gradištu izgradi  nova i velika sportska hala, u kojoj i danas nastupaju pred domaćom publikom. Ovim projektom želimo da sportskoj, ali i široj javnosti predstavimo Opštinu Veliko Gradište, kao malu, ali izuzetno značajnu sredinu za razvoj sporta, a posebno odbojke, jer je ova sredina „iznedrila“ jednu sjajnu generaciju i veliki broj pojedinaca koji su osvarili značajane odbojkaške-inostrane i reperezentativne karijere, među kojima se posebno ističu i naši sagovornici za ovaj projekat na portalu „Trag“- Miodrag Mitić i Vladimir Trifunović, ali i sadašnji sportski direktor kluba Radomir Veličković.

Davne 1978. godine mladu ekipu Odbojkaškog kluba „VGSK“ iz Velikog Gradišta nakon odlaska Drago Tomića preuzima mladi trener Radomir Veličković, koji je, kako se kasnije ispostavilo, odveo ekipu do šampionskih zvezda tadašnje SFRJ. U sezoni 1978/79. ekipa igra odlično, igrači iako su još uvek mladi, po uzrastu juniori, sazrevaju i postižu odlične rezultate. Sezonu završavaju sa samo 2 boda zaostatka iza prvaka, ekipe „Modriča“, a OK „VGSK“ zauzima visoko 4. mesto. Mlada ekipa tada sa Veličkovićem na čelu ostvaja tri uzastopne titule u juniorskoj konkurenciji i to 1977, 1978. i 1979. godine. Ista ekipa stasala je u sjajnu seniorsku ekipu.

Naredna sezona, 1979/1980. predstavlja najuspešniju sezonu u istoriji odbojkaša „VGSK“. U najvišem rangu tadašnje SFRJ osvajaju 1. mesto i postaju šampioni Jugoslavije.

Zbog poteškoća sa dimenzijama svoje dvorane OK „VGSK“ je bio primoran da kao domaćin svoje utakmice igra u Negotinu i Smederevskoj Palanci. Ni to nije sprečilo mlade odbojkaše iz Velikog Gradišta da osvoje prvenstvo i pokažu gde je kome mesto, čime su doneli veliku radost svojim simpatizerima i žiteljima male varoši na velikom Dunavu.

Savladane su brojne vrhunske ekipe tadašnje Jugoslavije kao što su „Mladost Monter“ (Zagreb), „Bosna“ (Sarajevo), „Crvena zvezda“ (Beograd), „Spartak“ (Subotica), „Partizan“ (Beograd), „Modriča“, „Ribnica“ (Kraljevo), „Vardar“ (Skoplje), „Rabotnički“ (Skoplje), „Gik Banat“ (Zrenjanin) i „Vojvodina“ (Novi Sad).

Ovaj istorijski uspeh Gradištanskog sporta ostvarili su sledeći igrači: Miodrag Mitić (21) student – reprezentativac, Vladimir Trifunović (22) student – reprezentativac, Milan Selić (27) student (kapiten ekipe), Ljubiša Lukić (20) student, Vladan Dinić (28) student, Slobodan Đorđević (22) službenik, Nenad Đorđević (20) student, Miomir Rajčić (26) radnik, Mate Piljić (35) inženjer, Nebojša Vrzić (31) službenik, Aleksandar Bogdanović (21) radnik i Zoran Vitić (15) učenik. Ovu sjajnu generaciju sa klupe je kao trener predvodio Radomir Veličković.

Ostvaren je uspeh koji osnivači OK „VGSK“ nisu smeli ni da sanjaju. Zahvaljujući obojkašima u Velikom Gradištu napraljena je sportska dvorana u kojoj će šampioni nastaviti svoje takmičenje u prvenstvu SFRJ i Kupu Evropskih Šampiona. Te 1980. godine Miodrag Mitić i Vladimir Trifunović nastupali sz za reprezentaciju SFRJ, koja je na Evropskom prvenstvu osvojila 3. mesto. Takođe u julu su nastupiloi i sa reprezentacijom na Olimpijskim igrama u Moskvi.

U oktobru 1980. godine u Kupu evropskih šampiona na staru je savladana odlična ekipa „Dinama“ iz Tirane i to rezultatima-3:1 i 3:0. Sledeći protivnik „VGSK“ bio je „Minhen 860“ iz Zapadne Nemačke, koji je eliminisan sa dve pobede-3:0 i 3:2. Narednu prepreku Gradištanci nisu uspeli da preskoče. Bila je to sjajna ekipa „Dinama“ iz Bukurešta, koja se plasirala na finalni turnir i tamo osvajila titulu šampiona Evrope. „VGSK“ je zauzeo 5. mesto u Kupu evropskih šampiona i postigao najveći uspeh u svojoj višedecenijskoj istoriji.

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Jubilej za pamćenje“, koji sufinansira Predsednik opštine Veliko Gradište po osnovu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Veliko Gradište u 2021. godini

 – Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Trag  

Foto: Arhiva OK VGSK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *