Mladi glumci oslonac petrovačkog pozorišta

Petrovac na Mlavi je jedan od retkih gradova u Srbiji, koji sa ponosom može reći da je u njemu u januaru 1908. godine osnovano pozorište. U davna vremena Diletantsko, a danas Amatersko radi pri Kulturno-prosvetnom Centru i nosi ime „Dragoljub Milosavljević Gula“. Kroz projekat na portalu „Trag“ želimo da predstavimo ovo pozorište koje je prepoznatljivo daleko izvan svoje sredine i sa velikim uspehom pronosi ime grada na Mlavi.

Mladi entuzijasti, glumci, režiseri, organizatori, od samih početaka činili su život petrovačkog pozorišta uzavrelim, savremenim, dinamičnim, uz veliki oslonac, dominaciju, iskustvo i talenat zrelijih glumaca. Ipak, ceo jedan vek trajanja, tadašnje pozorište „Bata Bulić“ nije imalo zasebno organizovanu Omladinsku scenu. Verovatno je razlog za to aktivan rad Dramske sekcije petrovačke gimnazije „Mladost“, u okviru koje su gimnazijalci izvodili zapažene predstave, poput čuvenog „Hamleta“ iz 1959. godine, režiji profesora Branka Lazića, ili „Pozdravi nekokog“ u režiji Miodraga Milanovića Mage, 1973. godine, u kojoj je učestvovao čak 21 učenik petrovačke gimnazije, a predstava je izvođena i u Gimnaziji, i tadašnjem Domu JNA-a, kao i na Drugoj zonskoj smotri amaterskih pozorišta.

Angažovanje profesionalnih glumaca kao pedagoga i režisera koji su radili sa mladima, pretežno petrovačkim gimnazijalcima, započeto je 1999. godine , kada je prvi put u okviru petrovačkog pozorišta  oformljena Omladinska scena. Za tu prililku, angažovan je profesionalni glumac Milenko Zablaćanski, koji je režirao predstavu „Školski kabare”, u kojoj su učestvovali Suzana Bogdanović i Saša Dušanović, kao glumci petrovačkog pozorišta i učenici petrovačke gimnazije-Milena Stanojević, Matilda Veljković, Milutin Bogunović, Jelena Stokić, Vesna Milošević, Ana Veličković, Dalibor Stojadinović, Ivana Dičić, Ljubomir Denić, Boban Stevanović, Milica Prvulović i Jelena Joksimović. Predstava je izvedena i u beogradskom pozorištu Dadov, a obnovljena je 2007. godine sa izmenjenom postavkom glumaca. Tada su glumili-Sandra Stefanović, Ljubomir Denić, Danijela Perić, Saša Radivojević, Klaudija Đoršević, Aleksandar Drobac, Anđelka Ivković, Jelena Milovanović, Milena Miladinović, Vanja Rakita, Danijela Miletić, Milena Stošić i Aleksandra Milutinović.

Dramska umetnica i dugogodišnji profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Verica Milošević 2002. godine osnovala je Dramski studio sa ciljem da mlade entuzijaste naklonjene sceni nauči osnovama glumačkog zanata, kroz jedan vid škole glume. Uspešno je izvela dve generacije mladih glumaca, od kojih su neki postali aktivni članovi petrovačkog pozorišta „Bata Bulić“. U okviru Dramskog studija Verice Milošević, sa prvom generacijom glumica nastale su predstave: „Moje pesme moji snovi“, „Imam ženu garavu“ (u kojoj je gost bio Saša Dušanović, glumac petrovačkog pozorišta), „Crno i Crveno“, kao i poetski kolaž „Pohvale ljubavi“. U svim navedenim predstavama učestvovale su Milica Pantelić, Elvira Zvekić, Sanja Radivojević, Jelena Đorđević, Radmila Radosavljević, Biljana Rajić i Milica Ilić. Sa drugom generacijom polaznica Dramskog studia izvođena je, više nego uspešna predstava Buvljak 2005. godine, u kojoj su igrali: Jelena Janaćković, Nevena Kozić, Klaudija Đorđević, Aleksandra Ilić, Vesna Špirić, Danijela Perić, Zorica Nikolić, Sanja Milosavljević i Saša Radivojević.

Predstava „Lajanje na zvezde”, po tekstu Milana Vitezovića, a u adaptaciji i režiji Vesne Stanković, izvedena je premijerno 2005. godine i predstavljala je saradnju iskusnih glumaca pozorišta „Bata Bulić“. Čehov je opet zaigran na sceni petrovačkog pozorišta 2007. godine, komadom „Medved“, u režiji Dragane Mrkić. Igrali su Stefan Jovanović, Aleksandar Drobac i Jelisaveta Karadžić, inače još jedna dramska umetnica, profesionala glumica koja je potekla iz petrovačkog pozorišta.

Dečja scena pozorišta „Bata Bulić“ zaživela je 2003. godine, organizovanjem Škole glume za najmlađe, koju je vodila profesionalne glumice Dragane Mrkić. Za nepune tri godine najmlađi glumci petrovačkog pozorišta izveli su tri predstave: „Pepeljuga“, „Lepotica i zver“ i „San letnje noći“. Školu glume je potom preuzela Vesna Stanković, takođe profesionalna glumica, koja je prve glumačke korake načinila upravo u pozorištu „Bata Bulić“. Rad sa najmlađima potom su nastavili glumac Fuad Tabučić i Ljubomir Denić.

Danas svoje znanje i veštine na daskama koje život znače, u Školi glume petrovačkog pozorišta, koje se sada zove „Dragoljub Milosavljević Gula“, prenosi dramski umetnik, profesionalni glumac Nikola Ugrinović, koji je upravo pre desetak godina bio jedan od aktera omladinske scene pozorišta u Petrovcu na Mlavi.

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Petrovačko pozorište – više od amaterizma“, koji sufinansira Opštinsko veće opštine Petrovac na Mlavi po osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi u 2021. godini.

– Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Trag / KPC Petrovac

Foto: KPC Petrovac /Nikola Ugrinović (privatna arhiva)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *