OSMOMARTOVSKA IZLOŽBA SLIKA „ŽENAMA U ČAST“

Povodom Međunarodnog dana žena,  ULIS  „Milena Pavlović Barili“ Požarevac i gostujuće Udruženje likovnih stvaralaca „Spektar“ iz Kostolca, ove godine realizovali su osmomartovsku izložbu slika pod nazivom „Ženama u čast“. Početak svečanog otvaranja oplemenjen je muzikom i plesom, učenika Osnovne škole „Aleksandar I.”


Nakon pozdravne reči predsednice ULIS-a, Slađe Milovanović i zahvalnosti svim prisutnim, učesnicima, kao i domaćinu Centra za kulturu Požarevac u čijoj se Galeriji obojene svetlosti događaj odvija, obratila se Biljana Milosavljević Pićurić, Kustos, Master istoričar, dipl. istoričar umetnosti:
„Iako se 8. marta slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola, ovaj praznik postao je i prilika za iskazivanje poštovanja i ljubavi prema ženama. Zato Osmomartovska izložba dela članova ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ predstavlja omaž ženi. Odaje joj priznanje za doprinos čovečanstvu, hrabrost, borbu, prikazujući njenu lepotu i veličinu, njenu nežnost i snagu. Veliki broj profesionalnih umetnika i amatera predstavlja svoj rad putem ove izložbe. Iako većini članova slikanje nije primarni poziv u životu udruženje okuplja tri generacije umetnika, mlade umetnike u cvetu inspiracije, zrele umetnike i u post- penziji, sa istim ciljem da publici kroz kreativan način prikažu „jedinstvo različitosti“, što je upravo i suština viševekovne borbe žena. Ujedinjeni ljubavlju za kreativnošću i samospoznajom lepote umetnici svesne misli izražavaju putem slika. To je i pokrenulo grupu entuzijasta, pre 68 godina da osnuju klub ljubitelja slikarstva. Od samog osnivanja u udruženju su prisutne žene, veoma aktivne kako bi sačuvale već bogatu kulturnu tradiciju grada Požarevca, ali i da unapredile dalji razvoj umetnosti u svojoj životnoj sredini. Likovni klub „Milena Pavlović Barili“ od početka je bio usmeren na podizanje znanja i svesti putem edukacije i raznih manifestacija iz oblasti kulture, ali i na predstavljanje sveta svojim jezikom. Umetnici putem različitih materijala, tehnika i žanrova kreativno transformišu svoje viđenje sveta, kombinujući svoja dela u jednom prostoru uspostavljaju dijalog jedni sa drugima praveći celinu ravnopravnosti u prikazu lepote, ali i održavajući svoju individualnost.“


Među članovima udruženja vrlo su česti i  multitalentovani umetnici a jedan od njih je i Goran Stević, koji je govorio svoje pesme posvećene ženi.


Celokupan program rezultat je uspešnog kolektivnog rada a u znak zahvalnosti, podsticanja na još kreativnija dela i lepše međuljudske odnose, pripadnici jačeg pola udruženja, uručili su prisutnim damama mali znak pažnje u vidu cveća.


Učesnici izložbe, svojim radovima daruju poseban doživljaj predstavljajući širok spektar ne samo figurativne ženske lepote nego i likovno predstavljena osećanja, lepotu prirode, međuljudskih odnosa, odnosno – lepotu življenja, pozivaju sve zainteresovane da uživaju u delima do 27. marta tekuće godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *