Mesec dana nakon završetka Serbia open turnira Srbija sve zelenija

Zahvaljujući inicijativi Jedna karta – jedno drvo u prolećnoj sadnji posađeno 19 050 sadnica, na jesen nastavak akcije

Koliko je važna zaštita životne sredine, očuvanje i obogaćivanje zelenih površina pokazali su svi posetioci ovogodišnjeg Serbia Open 2022 teniskog turnira. Samo mesec dana nakon završetka najvećeg sportskog događaja u zemlji, 14 gradova bogatije je za 19 050 sadnica, koje krase različite lokacije na kojima građani Srbije mogu još više da uživaju.

Zahvaljujući akciji “Jedna karta – jedno drvo“, u okviru koje je planirano da se za svaku prodatu kartu posadi jedno drvo u gradovima širom Srbije, ozelenjavanje naše zemlje je počelo. Sadnja više od 40 000 sadnica na oko 100 hektara biće realizovana u dva dela – prva prolećna sadnja je završena, dok se nastavak pošumljavanja zelenih površina očekuje na jesen.

„Veoma sam ponosan što smo zahvaljujući posetiocima ovogodišnjeg Serbia Open turnira uspeli da ovu akciju sprovedemo u delo i što će na kraju godine više od 40 000 sadnica krasiti parkove, zelene površine, prostore blizu vrtića i škola širom Srbije. Zajedno smo pokazali koliko je važno pokretanje inicijativa koje imaju za cilj povećanje ekološke svesti građana kao i da, pored sporta i zdravog života, možemo da promovišemo i pozitivan odnos prema životnoj sredini i utičemo na njeno očuvanje. Akcija “Jedna karta – jedno drvo“ i činjenica da su građani prepoznali njen značaj, motivisala nas je da nastavimo sa ovakvim projektima u budućnosti, kako bismo pokazali da sportske manifestacije mogu da imaju odgovoran odnos prema društvu i okolini u kojoj živimo“, istakao je Đorđe Đoković, direktor turnira Serbia Open 2022.

Jedan od najpoznatijih hipodroma u našoj zermlji, u Ljubičevu i prostor oko spomen parku Čačalica u Požarevcu bogatiji su za 1000 sadnica koje su posađene zahvaljujući kojima će ova mesta biti zelenija i prijatnija.

U prolećnoj sadnji najveći broj sadnica posađen je u Zrenjaninu – 3500, zahvaljujući kojima je dat dodatni doprinos pošumljavanju površina u najvećem gradu Centralnog Banata. U Nišu je pored Morave, na očišćen deo priobalja, posađeno 2000 sadnica koje sada krase Serbia Open obalu platana. Bačka Topola je sa 1500 sadnica napravila najlepšu uvertiru za nastavak sadnje na jesen, u okviru koje će se ozeleneti novi park.

Zahvaljujući prolećnoj sadnji Novi Sad i Pančevo bogatiji su za 2000 sadnica, Kula za 1200, Kraljevo, Šabac, Smederevo i Lazarevac za po 1000, Leskovac za 750. U Kragujevcu je posađeno 600 sadnica, a u Koceljevi 500.

Sa ciljem da se ozeleni ukupno oko 100 hektara površina širom naše zemlje, sadnja se nastavlja i na jesen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *