Konjičko društvo Knez Mihailo – sinonim za tradiciju

– Cilj realizacije ovog projekta na portalu „Trag“ je da se iz istorijske patine izvuku događaji značajni za Ljubičevske konjičke igre, tradicionalnu turističko-sportsku manifestaciju, koja predstavlja ozbiljnu razvojnu šansu turističke ponude ovog dela Srbije, sa centrom u Požarevcu.

Konjičko društvo “Knez Mihailo” je dobrovoljno organizacija koja se bavi odgojem rasnih konja, unapredjenjem narodnog konjarstva I organizacijom sportskih takmicenja kao svojom osnovnom delatnošću.

Svoju delatnost Drustvo obavlja preko sekcije, koje su angažovane na unapredjenju konjarstva u stiškom i moravskom kraju , kao I na edukaciji članstva. Glavna delatnost Društva je organizacija konjičkih takmičenja. U tom cilju Društvo organizuje  nekoliko trkačkih  dana grada. Pored galopskih I kasačkih trka I utakmica u preskakanju prepona (na LjKI), Društvo se bavi I organizacijom utakmica u daljinskom jahanju endurance.

U ovoj, kod nas, novoj disciplini konjičkog sporta članovi konjičkog društva ostvarili su izuzetne rezultate. Društvo se bavi I odgojem rasnih konja.Požarevački hipodrom je najstariji sportski objekat u Požarevcu i okolini. Njegova izgradnja započeta je 1892. godine, iste godine kada je osnovan odbor Dunavskog kola jahaca za požarevački okrug, a prve trke na njemu održane su već naredne 1893. godine.

Požarevački hipodrom danas spade u red najuredjenijih sportskih objekata ove vrste u Srbiji. Nalazi se na udaljenosti od oko 3 km od centra grada. Prostire se na površini od oko 50 ha Ima sve uslove za organizovanje svih vrsta konjičkih takmičenja. Sportski deo čine dve trkačke staze I to: galopska, travnata, staza duga 1550 m, kasačka staza, sa šljakastom podlogom duga 1400 m I skakalište za preponske utakmice.

Obe trkačke staze I skakalište su “A” kategorije. Sportski deo hipodroma krasi I velelepna betonska tribina koja prima oko 6000 gledalaca.

Ova godina po mnogome specifična,drugačija je bila I za ovo društvo,po rečima Aleksandra Milenkovića,predsednika Konjičkog društva kada sumiramo rezultate može se zaključiti da je Konjičko društvo „Knez Mihailo“ u 2020. godinu ušlo sa ambicioznim planom sportskih aktivnosti, koji je predstavljao kontinuirani nastavak naših aktivnosti iz 2019. godine. Nažalost, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, izazvane virusom  COVID-19, realizovan je samo deo planiranih aktivnosti.Milenković dodaje da je od planiranih šest trkačkih dana, održana su tri trkačka dana. Sezona konjskih trka tradicionalno je otvorena trkačkim danom „Todorova subota“ na hipodromu u Kasidolu. Zbog uvođenja odgovarajućih epidemioloških mera od strane nadležnih državnih organa otkazani su trkački dani planirani za maj, jun, jul i avgust.

Nastavak takmičarske sezone usledio je početkom septembra meseca, kada su na požarevačkom hipodromu održane 57. Ljubičevske konjičke igre. Zbog epidemiološke situacije, Igre su održane bez prisustva publike, uz poštovanje epidemioloških mera propisanih od strane nadležnih državnih organa. Nakon Ljubičevskih konjičkih igara, u oktobru mesecu, održan je trkački dan „Oslobođenje Grada Požarevca“. Kao organizatori, možemo biti zadovoljni brojem i kvalitetom grla koja su učestvovala u trkama.I na kraju našeg razgovora predsednik Konjičkog društva Aleksandar Milenković kaže da se u ovom društvu I dalje velika pažnja poklanja radu škole jahanja, koja predstavlja osnovu za dalje bavljenje konjičkim sportom. Škola jahanja je svoje aktivnsti sprovodila u toku cele godine, uz povremene prekide zbog epidemiološke situacije. Program škole jahanja pohađalo je oko 50 polaznika, a veliku pomoć u radu škole pružili su stariji članovi Društva.

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Fenomen Ljubičevskih konjičkih igara“, koji sufinansira Gradsko veće grada Požarevca, po osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, televizijske, internet medije i novinske agencije za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Požarevca u 2020. godini.

–  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Foto: Turistička organizacija Požarevca

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *