Milić: Teška, ali uspešna godina

Na kraju smo jedne teške godine, koju su pre svega odlikovale rad lokalne samouprave u vanrednom stanju, a sada i u uslovima vanredne situacije na teritoriji opštine Veliko Gradište izazvane pandemojom COVID 19 razgovarali smo sa Draganom Milićem, predsednikom ove uspešne opštine na Dunavu.

Gospodine Miliću, kako ocenjujete rad lokalne samouprave tokom ove specifične godine?

– Lepo ste rekli, godina za nama, specifična godina sa koronom, koju nismo očekivali i koja još traje. Prihvatili smo je kao deo života i organizovali se u tim uslovima. Budžet smo realizovali u planiranim okvirima, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju prioritet nam je bio da zaštitimo zdravlje građana. Formirali smo Krizni štab, kol centar koji je tokom čitavog dana primao pozive, a volonteri su neophodnim potrebštinama snabdevali porodice koje su bile u karantinu. Podelili smo nekoliko puta više hiljada maski, zatim više od dve hiljade paketa u nekoliko navrata. Veliku zahvalnost dugujemo zdravstvenim radnicima, lovcima, vatrogascima…

Budući da je turizam okosnica razvoja opštine, kako je lokalna samouprava uz pomoć države izlazila u susret, odnosno pomogla svima onima koji zavise od ove oblasti privređivanja? Mislim, pre svega na turistički kompleks Srebrno jezero.

– Vi Znate da smo mi popularna turistička destinacija, tako da svako zlo ima i svoje dobro. Naime, mi smo imali od 20 do 30 posto više gostiju, leto kako se samo poželeti može i u tom smislu mislim da je ovo bila šansa da te goste privučemo i za neka buduća vremena. U okruženju Srebrnog jezera, na oko trideset kilometara nalaze se Ramska tvrđava, Viminacijum, Ergela „Ljubičevo“, Golubačka tvrđava, manastiri Tumane i Nimnik i Lepenski vir i to je naša šansa za turizam. U sklopu turističke ponude otvorili smo Ramsku trvđavu, koja je kompletno renovirana i ove godine je imala više od 50.000 posetilaca.

– Kroz budžet obezbedili smo normalno funkcionisanje svih javnih preduzeća i ustanova. Naravno, zbog novonastale situacije 30 posto manifestacija tokom leta je izostalo. Neke manifestacije smo zaokružili, a neke započeli. Bilo je svega, od online varijanti, neke manifestacije su bile u svedenom obliku kao Carevčevi dani i Međunarodni festival ekološko-turističkog filma, a neke smo odložili.

Da li je bilo teško realizovati planove, naročito kada su u pitanju kapitalne investicije i  infrastrukturni radovi?

– Prošla godina je bez obzira na sve bila I godina izgradnje putne infrastrukture. Završen je put Topolovnik – Ram, do Ramske tvrđave i Srebrno jezero – Zatonje, tako da je ta turistička destinacija na neki način zaokružena dobrim putevima. Takođe, urađeno je 6-7 kilometara regionalnog puta Tribrode – Makce, intervenisalo se na više kilometara magistralnog puta, asfaltirano je par kilometara puta Srednjevo – Beranje i pojedine gradske ulice su presvučene asfaltom. Što se tiče vodosnabdevanja, završen je stiški vodovod koji će snabdevati Kurjače, Majilovac i Sirakovo. Urađen je projekat proširenja vodovoda do Rama, predat je Kancelariji za izgradnju i očekujemo početak radova u 2021. godini. U januaru Kumane i Topolovnik dobiće zdravu pijaću vodu sa našeg vodoizvorišta, a takođe planiran je projekat izgradnje vodovodne mreže do Makca. To znači, da bi u naredne 4 godine sve seoske sredine trebalo da dobiju zdravu pijaću vodu. Radilo se na proširenju kanalizacione mreže i završen je projekat izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda za Veliko Gradište i Srebrno jezero i nadamo se da će u 2021. godini početi realizacija te investicije vredne oko 8 miliona evra. Zajedničkom akcijom lokalne samouprave i meštana, koji su sakupili oko 150.000 evra, izgrađena je prelepa crkva u Češljevoj Bari. U toku je kompletno renoviranje Doma zdravlja u vrednosti od milion evra i njegovo otvaranje planiramo za mart 2021. godine. Nabavljeni su novi rendgen, ultrazvučni aparat sa 2 sonde, 5 malih ultrazvuka za tiroidnu žlezdu, stomatološka stolica, 2 holtera… Među značajne investicije svakako spada i gasifikacija koja je završena i u ovoj godini očekujemo prve priključke.

– Što se tiče investicija planiramo pošljunčavanje jednog dela plaže i u martu izgradnju takozvanog Grada na vodi, koji bi na vodenoj površini od jednog hektara obuhvatao razne sadržaje. Vrlo značajna investicija koju će finansirati Vlada Srbije je izgradnja brze saobraćajnice koja treba da ide od autoputa Beograd – Niš kod Požarevca do Srebrnog jezera i dalje do Golupca. To će omogućiti brži i udobniji dolazak gostiju, što je za turističku destinaciju veoma bitno. Takođe, posedujemo travnatu pistu dugu 800 metara, preneli smo je na Aerodrome Srbije i u 2021. godini očekujemo početak izgradnje prvog turističkog aerodroma u Srbiji. Nastavićemo sa ulaganjima u kulturu, sport, asfaltiranjem ulica i puteva, završićemo šetno – biciklističku stazu od Rama do Zatonja i nadam se početku pregovora oko izgradnje novog hotela. Osim sistema za prečišćavanje otpadnih voda za Veliko Gradište i Srebrno jezero, važno je napomenuti da radimo takve projekte za četiri sesoka naselja. Nadam se da ćemo do kraja ovog mandata  uraditi projekte za svih 25 naselja i izgraditi sisteme u bar 12 sela.

U opštini je jako izražena briga o deci i mladima.

– Zahvaljujući sredstvima Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i lokalne samouprave završen je projekat proširenja Predškolske ustanove „Majski cvet“ vrednosti oko 400.000 evra. Mališani su dobili sportsku halu za fizičke aktivnosti i dve prostorije za decu starosti od 6 meseci, čime je naša opština postala jedna od prvih lokalnih samouprava u Srbiji koja zbrinjava mališane ovog uzrasta. Ponosni smo na činjenicu da, zahvaljujući izgradnji i proširenju kapaciteta za predškolsko obrazovanje, u opštini Veliko Gradište ne postoje liste čekanja za upis dece u vrtiće.

– Hoću da kažem da razvoj sporta  u našoj opštini ima značajno mesto, pored košarkaškog kampa, planiramo i saradnju sa Odbojkaškim savezom Srbije. Naime,VGSK je pre ravno 40 godina bio prvak stare Jugoslavije. Imali smo sastanak sa Slobodanom Kovačem i Zoranom Gajićem jer želimo da buduće selekcije imaju pripreme na Srebrnom jezeru.

Gospodine Miliću, na šta ste ponosni u prošloj godini?

– Ne pamtim da smo ikada imali bolju saradnju sa Vladom Republike Srbije. Moje je zadovoljstvo da je predsednik Vučić tri puta bio naš gost, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je Ramsku trvđavu, obišla nas je i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović sa celokupnim timom, brojni ministri, Rasim Ljajić, Branko Ružić, Vanja Udovičić, što je moramo priznati izuzetan uspeh za jednu malu opštinu. To znači da su prepoznali naše zalaganje i svaka njihova poseta je dala određeni rezultat. Naš opštinski budžet je skroman, na nivou od 730 miliona dinara i dovoljan je samo za redovno funkcionisanje, tako da smo zahvaljujući dobroj saradnji sa ministarstvima i projektima prekogranične saradnje realizovali veoma važne projekte. Imajući u vidu te rezultate u našem radu i u ovoj godini nastavljamo pravcem koji smo zacrtali.

Izvor: Trag

Foto: Trag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *