„Gulini dani“ u Petrovcu na Mlavi

Petrovac na Mlavi je jedan od retkih gradova u Srbiji, koji sa ponosom može reći da je u njemu u januaru 1908. godine osnovano pozorište. U davna vremena Diletantsko, a danas Amatersko radi pri Kulturno-prosvetnom Centru i nosi ime „Dragoljub Milosavljević Gula“. Kroz projekat na portalu „Trag“ želimo da predstavimo ovo pozorište koje je prepoznatljivo daleko izvan svoje sredine i sa velikim uspehom pronosi ime grada na Mlavi.

Smotru glumačkih ostvarenja „Gulini dani“ prvi put su organizovali Kulturno-prosvetni centar Petrovac i pozorište „Bata Bulić“ 2010. godine, kao festival amaterskih pozorišta. Inicijativa za osnivanje festivala potekla je od glumaca i uprave petrovačkog pozorišta „Bata Bulić“, uz veliku podršku i učešće tadašnje lokalne samouprave.

Posle jednog veka trajanja pozorišnog života u malom gradu na Mlavi i kontinuiteta, koji su podjednako sačuvali generacije entuzijastičnih petrovačkih glumaca amatera i „pozorišno odškolovana“ petrovačka publika, osnivanje takvog festivala bilo je prirodno, očekivano, ali i hrabro, jer u umetnosti, kao i u životu, očekivanja su uvek velika, ali u umetnosti za razliku od života, greške se duže pamte.
Iza petrovačkog pozorišta te 2010. godine stajale su brojne nagrade i priznanja, kako pojedinačkih glumačkih, tako i nagrada za ansambl i predstave. Inteziviran rad pozorišta „Bata Bulić“, aktivno učešće na glumačkim i pozorišnim festivalima širom zemlje, brojna gostovanja, veliki entuzijazam i rad, opravdali su želju da i Petrovac na Mlavi bude domaćin jedne pozorišne svetkovine. Uprava pozorišta, zajedno sa svim zaposlenima u Kulturno-prosvetnom centru Petrovac, pokazali su se doraslim zadatku da budu organizatori i realizatori jednog pravog glumačkog festivala.
Na sreću svih kulturnih poslenika petrovačkog pozorišta, a daleko više verne publike glumačkog festivala „Gulini dani“, prva smotra je otvorila novo poglavlje u kulturnom životu Petrovca na Mlavi.

Iz godine u godinu festival je postajao organizovaniji, programski bogatiji, glumački virtuozniji.
Jedan od najpozbatijih srpskih glumaca dvadesetog veka bio je Petrovčanin Dragoljub Milosavljević Gula.Nastupao je i igrao u brojnim pozorišnim, filmskim i televizijskim ostvarenjima. Rođen je davne 1923. godine u Petrovcu na Mlavi. Glumom je počeo da se bavi kao amater sa petnaest godina u putujućoj pozorišnoj trupi Prendić. Završio je glumu na tada Državnoj pozorišnoj školi u Novom Sadu. Bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, od 1951. do 1969. godine. Na poziv Bojana Stupice prešao je u Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu, gde je od 1969. do 1988. godine ostvario brojne uloge sa tadašnjim velikanima srpskog i jugoslovenskog glumišta. Odigrao preko sto pozorišnih uloga, desetak filmskih i preko pedeset uloga u tv dramama i serijama. Umro je 1995.godine.
Kritika ga je definisala, a publika upamtila kao karakternog komičara. I u svom vremenu u tome je bio među najboljima. Vezanost za svoj rodni Petrovac na Mlavi i koliko ga je za za života voleo ostavio je u stihovima pesama u knjizi „Pesme o reci, vojnicima i pozorištu“, objavljenoj 1994. godine. Za sav dobar glas koji je svojim radom, talentom i ljubavlju prema rodnom mestu, prenosio i dičio se gde god je išao, Petrovčani su mu se odužili aplauzima i ponosom na njegov lik i delo, a ponajviše pozorišnim festivalom u Petrovcu na Mlavi kojem su dali upravo njegovo ime – Festival glumačkih ostvarenja „Gulini dani“.

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Petrovačko pozorište – više od amaterizma“, koji sufinansira Opštinsko veće opštine Petrovac na Mlavi po osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi u 2021. godini.

– Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Trag / KPC Petrovac
Foto: KPC Petrovac

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *