Miodrag Marković-životni put od diplomate do filantropa

Narodni muzej u Požarevcu je posle muzeja u Beogradu najstariji muzej u Srbiji, osnovan 1895. godine. Zbog pandemije izazvane virusom korona nije mogao da se 2020. obeleži značajan jubilej, 125 godina postojanja, ali ćemo to delom sada uraditi i kroz seriju tekstova na portalu „Trag“. Pošto muzej pokriva teritoriju Braničevskog okruga od velikog značaja je medijska prezentacija „Krstine kuće“, odnosno Narodnog muzeja u Požarevcu. U toku realizacije ovog projekta skrenućemo i pažnju na Spomen zbirku Miodraga Markovića, jednog od najznačajnijih Požarevljana, koja predstavlja legat – poklon porodice Marković gradu Požarevcu…

Miodrag Marković rođen je u Požarevcu 4. decembra 1897. godine, od oca Nikole (1865–1937) i majke Ljubice, rođene Živković (1876–1956).  Pomoć u prikupljanju podataka o ovom značajnom čoveku pored glavnog izvora-monografije „Spomen zbirka Miodraga Markovića“, koju je napisala Violeta Tomić, pružile su nam i kustosi Narodnog muzeja u Požarevcu Marina Radosavljević i Biljana Pićurić.

Osnovnu školu i šest razreda gimnazije završio je u Požarevcu. U Prvom svetskom ratu, krajem 1914. godine, prijavio se kao dobrovoljac u Komandi Braničevskog odreda gde je radio do septembra 1915. godine. Pred povlačenjem Komande iz Požarevca sa porodicom se povukao u Kruševac. Tu se ponovo prijavio kao dobrovoljac i bio primljen u IV prekobrojni puk municione kolone i zajedno sa srpskom vojskom prešao preko Albanije. U San Đovaniju di Medua (Albanija), ukrcao se na italijanski brod sa velikom grupom đaka i prešao u Italiju, a odatle je posle oporavka upućen, 1916. god. u Licej u Ruanu. Nekoliko meseci kasnije završio je veliku maturu u Nici.

Po položenoj maturi otišao je u Rem da studira prava. Pravni fakultet završio je 1920. godine. Na Ekonomsko-političkoj školi u Londonu proveo je sledeće dve godine, a u decembru 1923. godine postavljen je za pripravnika Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije. Do Drugog svetskog rata radio je u konzulatima u Pečuju i Bratislavi i poslanstvima u Tirani i Ankari. Zanimljivo je reći da je Miodrag za savetnika ambasade u Berlinu postavljen 1939, kada je ambasador bio nobelovac Ivo Andrić.

Zajedno sa svim diplomatskim i konzularnim službenicima 1. juna 1941. bio je vraćen u Beograd, o  čemu postoji i svedočenje Ive Andrića. Od oktobra te godine radio je u Crvenom krstu, gde je vodio sekciju za internirana lica.

Posle Drugog svetskog rata radio je u Ministarstvu spoljnih poslova, prvo kao šef odseka za obe Amerike, a zatim kao sekretar ambasade u Parizu. Bio je član delegacije naše zemlje na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1946. godine. Posle toga je upućen u Poslanstvo u Otavi za otpravnika poslova, a zatim je od 1947. do 1951. bio generalni konzul u Njujorku. Nakon povratka u zemlju radio je u protokolu Sekretarijata inostranih poslova, a penzionisan je 1964. godine u zvanju opunomomočenog ministra. Miodrag Marković je umro 1969. godine u Opatiji, a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Vredno je istaći da Miodrag N. Marković pripada pokoljenju koje je doživelo oba svetska rata, prešao sa srpskom vojskom u Albaniju, učio i završio škole u Francuskoj i Engleskoj, i dostigao najviše domete evropske nauke i kulture. Njegova generacija je dala i ostavila svom narodu prave bisere kulture i nauke. Uprkos velikim fizičkim naporima obrazovala se, upoznavala i primala kulturu drugih naroda, a istovremeno uočavala i izdvajala u našem narodu najveće vrednosti.

Visoko obrazovanje, istančan ukus, rad i druženje u diplomatskim predstavništvima širom sveta iznedrili su kod Markovića veliku ljubav prema umetnosti, a posebno prema slikarstvu. Družeći se sa slikarima on je strpljivo i prefinjeno stvarao umetničku zbirku, koju je pri kraju života poklonio gradu Požarevcu. Ta zbirka, koja je za javnost otvorena 1982. godine, predstavlja srpsko slikarstvo dvadesetog veka i istovremeno govori o Miodragu Markoviću, koji je ličnim izborom umetnika i dela otkrio najskrovitiji deo sopstvene duše.

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Narodni muzej u Požarevcu, jedan od najstarijih u Srbiji“, koji sufinansira Gradsko veće Grada Požarevca po osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, televizijske, internet medije i novinske agencije za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Požarevca u 2021. godini.

  – Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Trag / „Spomen Zbirka Miodraga Markovića“ (V. T.)

Foto: Trag/ Narodni muzej Požarevac

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *