„Gergine“ iz Kobilja: Unikatna modna revija kao znak prepoznavanja

Dva Udruženja žena, nakon više od decenije postojanja, postala su važan partner Turističkoj organizaciji opštine Malo Crniće, ali i lokalnoj samoupravi u celini u razvoju i promociji turizma. U toku realizacije ovog medijskog projekta na portalu „Trag“ predstavićemo turističke benefite koje donose ova udruženja. 

Udruženja žena su važan partner Turističkoj organizaciji opštine Malo Crniće u razvoju i promociji turizma. Udruživanje žena počelo je ozbiljnije početkom 21. veka, kada su žene u selu osetile da mogu da valorizuju svoja znanja i iskoriste ih za dobrobit svojih porodica. Gurmanski specijaliteti, domaći proizvodi, zdrava hrana i priroda u ovoj stiškoj opštini je ono što predstavlja Malo Crniće drugačijim. Turizam svakog područija u velikoj meri zavisi od gostoprimstva, ali i gastronomije.

Značajan doprinos u očuvanju tradicionalne kuhinje i predstavljanju kulturnog nasleđa jednog kraja koje se prenosi sa generacije na generaciju imaju udruženja žena. Veoma aktivna dva udruženja žena sa teritorije opštine Malo Crniće u prirodi i tradiciji nalaze zadovoljstvo koje se ne može naučiti. O tome smo razgovarali sa Silvijom Jović, predsednicom Udruženja „Gergine Kobilje“.

– Aktiv žena „Kobilje“ formiran je 2000. godine. U prvom periodu ova organizacija je posećivala brojne manifestacije, prezentovale tradicionalna jela i rukotvorine, učestvovala u takmičenju sela, kaže nam na početku razgovora Silvija i nastavlja: – Naša organzacija je 2012. godine registovana kao Udruženje žena „Gergine-Kobilje“. Danas ima oko 30 aktivnih i neaktivnih članica, jer je deo članastva u inostranstvu, a sve članice i dalje prezentuju domaću nacionalnu hranu svoga kraja, rukotvorine i planiraju prodaju ručnih radova. Do sada smo učestvovale na brojnim manifestacijama u našem kraju, širom Srbije, a čak smo dva puta gostovale i u Austriji.

– Naše udruženje od 2014. godine u Kobilju organizuje manifestaciju „S kolena na koleno, pesma, igla, kolo i vreteno”. Ova manifestacija se tradicionalno održava prve subote posle Spasovdana. Organizujemo takmičenje u 15 kategorija koje uključuju pripremu tradicionalnih jela i ručni rad, a uveče se takmiče i kulturno-umetnička društva. Zanimljivo je da se u večernjim satima formira „Šareno kolo“, u kome igra 200 igrača sa različitim nošnjama. Ovu manifestaciju u Kobilju upotpunjuje i sada već tradicionalna modna revija, na kojoj učestvuju modeli od 5 do 75 godina koji nose unikatne, ručno izrađene haljine koje izrađuju članice udruženja. Takođe, tradicionalno sarađujemo i sa proizvođačima vina, rakije, sireva i meda i pozivamo ih rado da izlože svoje proizvode u toku manifestacije, istakla je Silvija Jović, predsednica Udruženja.

Inače članice „Gergine-Kobilje“ između ostalih pripremaju tradicionalna jela, kao što su žmare, sarma u vinovoj lozi, krvavice, jela od koprive ili starinska proja, zatim rolat sa pekmezom, kolač sa šerbetom i starinske vanilice. Brojni veženi, pleteni i heklani ručni radovi obogaćuju promociju udruženja iz Kobilja na brojnim manifestacijama širom Srbije, a članice su za svoj učinak dobile i brojna priznanja organizatora.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Udruženje žena kao primer dobre prakse opštine Malo Crniće“, koji sufinansira Opštinsko veće opštine Malo Crniće, po osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Malo Crniće u 2020. godini

  –  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Trag

Foto: FB (Udruženje žena „Gergine-Kobilje“) i „Gergine“ Arhivske fotografije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *