Bogat program i nagradni fond 59. Ljubičevskih konjičkih igara

Na konferenciji za novinare, koja je održana 26. avgusta u Trofejnoj sali Ergele „Ljubičevo“, najavljen je program 59. Ljubičevskih konjičkih igara, koje će trajati od 2. do 4. septembra.

– Manifestacioni deo ovogodišnjih igara je već počeo odličnim koncertom „Bijelog dugmeta“, ali jenajznačajniji element svakako konjički sport, koji je duboko ukorenjen u Požarevac i okolinu. Pored sjajnih kasačkih i galopskih trka, svi zajedno iščekujemo i novog Ljubičevskog viteza koji je zapravo pobednik višeboja, uzbudljivih pet disciplina koje se mogu videti samo u Požarevcu. Ove godine mogu da najavim da će defile ponovo imati temu, koju ne bih sada otkrivao, ali mogu da najavim sjajan dramski momenat. Nastavićemo i sa promocijom dobrih vrednosti, tako da će učenici generacije svih požarevaćkih škola učestvovati u defileu, istakao je Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca.

O konjičkom programu na Hipodromu, koji je planiran za 3. i 4. septembar, govorio je Aleksandar Milenković, predsednik Konjičkog društva „Knez Mihailo“:

– Biće održane kasačke i galopske trke, preskakanje prepona i Ljubičevski višeboj, u subotu je polufinale, dok je finale u nedelju. Pored najkvalitetnijih domaćih očekuje se da će učestvovati i  takmičari iz Severne Makedonije, Mađarske, Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Fond za nagrade ove godine iznosi 6 miliona dinara. Od tog iznosa 2 miliona je izdvojeno za Kup Ljubičeva, nagradni fond za Ljubičevski višeboj je takođe 2 miliona, od čega pobednik, uz tradicionalni plašt i sablju viteza, dobija i 750 hiljada dinara.

Vasilije Baldić, direktor Turističke organizacije grada Požarevca je naveo da su cene ulaznica na nivou prošlogodišnjih. Cena ulaza za tribine „A“ i „B“ je 300, a za centralnu tribinu 1.000 dinara. Prodaja počinje od ponedeljka, 29. avgusta, u Info centru Turrističke orgnaizacije u Požarevcu. Karte će moći da se kupe i na hipodromu u nedelju, završnog dana spotskog dela manifestacije. Baldić je istakao da je požarevački hipodrom sređen, okrečen i očišćen, a trava pokošena. Tribine su ofarbane, a u okviru redovnog čišćenja sanirani su pregradni zidovi boksova u štalama.

Višebojci su počeli sa treninzima od 8. avgusta. Za kvalifikacije se prijavio 21 višebojac, a 19 je aktivno treniralo. Od tog broja 12 višebojaca izborilo je plasman u polufinale nakon kvalifikacija koje su bile na programu 27. avgusta. Baldić je podsetio da je ukinuta starosna granica za višebojce, po kojoj su do sada mogli da učestvuju samo takmičari do 55 godina starosti.

Ergela „Ljubičevo“ je po rečima direktora Mirka Stojanovića, spremna za turiste i goste grada. On je najavio da će na trkama nastupiti 5 ili 6 konja iz Ljubičeva, što će biti poznato sledećih dana, kao i da su za džokeja angažovali jahača koji je osvojio dva derbija Mađarske.

U svakom slučaju, kao i pre više od pola veka, tako će i ovog prvog septembarskog vikenda, vrata požarevačkog hipodroma, povodom 59. Ljubičevskih konjičkih igara, biti širom otvorena za posetioce iz cele Srbije i inostranstva.

Izvor: Trag.rs

Foto: Trag.rs / Turistička organzacija grada Požarevca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *