Zanimljiva istorija fudbala: Loptanje pored Mlave više od igre

Petrovac na Mlavi je grad bogate sportske tradicije, koja datira od 20-ih godina 20. veka. Pre osnivanja sadašnjeg Fudbalskog kluba „Sloga“ bilo je nekoliko klubova, koji su postavili temelj „najpopularnije sporedne stvari na svetu“, kao i sportu mlavskog kraja u celini. Sport se razvijao, a organizacija koja okuplja sve klubove, Sportski savez opštine Petrovac na Mlavi, proglašen je za jednog od najboljih teritorijalnih saveza Srbije. Kroz projekat na portalu „Trag“ želimo da predstavimo Petrovac kao uspešnu sportsku sredinu.

U Petrovcu, koje je prava sportska sredina, od početka 20. veka značajno mesto je pripadalo fudbalu. Zato ćemo se u nastavku ovog teksta, kroz svojevrsnu retrospektivu „najpopularnijeg“ sporta od nastanka u Srbiji, a ubrzo zatim i u gradu kraj Mlave, vratiti na početke trčanja za „bubamarom“ na travnatim terenima. Glavni izvor za ovaj tekst su dve monografije FK „Sloga“, koje je Milan Ilić napisao 1998. i 2008. povodom 65 i 75 godina postojanja najpoznatijeg fudbalskog kluba u gradu pored Mlave, čiji je sada istorijski naslednik „Sloga 33“. Odličan izvor podataka pronašli smo i u stručnom radu Dragana Savića, zahvaljujući kome je diplomirao na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu.

Faksimil pečata SK „Mlava“
Prvi klub iz Petrovca: PSK „Omladinac“, u zvaničnom takmičenju Braničevska župe 1931/32. (snimljeno za Uskrs 1931. godine)

Krajem 19. veka, u Beogradu se pojavila prva fudbalska lopta. Nju je doneo student trgovine Hugo Buli, sin uglednog Beogradskog trgovca Edija. Fudbalsku igru mladi Buli video je u Berlinu i Hamburgu, zajedno sa drugim Beograđanima koji su studirali u inostranstvu, tako da je 31. maja 1896. godine, na travi između zidina Kalemegdanske tvrđave i kule Nebojša, tačno u 3 sata odigrana prva fudbalska utakmica. Vest je zabeležena u Večernjim novostima. Dva tima sačinjavali su članovi gimnastičkog društva Soko, rezultat prve utakmice u Srbiji nije zabeležen, ali je zapisano da je meč pratilo pedesetak gledalaca. Najstariji klub osnovan na teritoriji današnje Srbije je subotička Bačka, čiji datum rođenja je 30. avgust 1901. godine. Zanimljiv je i podatak da je najstariji klub u unutrašnjosti Srbije, „Šumadija“ iz Kragujevca, koja je osnovana 14. septembra 1903. godine.

Prva i najstarija fotografija PSK „Sloga“ (snimak načinjen novembra 1933. godine)

Fudbal dolazi u Petrovac

Prema pričama starih žitelja, prva fudbalska lopta je doneta u grad na Mlavi još davne 1921. godine. Ovo je godina kada je Petrovac dobio Gimnaziju, a priča dalje kaže da je tu prvu loptu doneo izvesni profesor Antić, koji je u Petrovac došao iz Pariza. Kao i u drugim krajevima tadašnje Jugoslavije, i u Petrovcu je počeo da se igra fudbal uglavnom zahvaljujući lokalnim profesorima, imućnim studentima koji su se školovali po ondašnjim evropskim univerzitetskim centrima. U pričama verovatno ima i istine, ali ipak su pisani dokumenti prava i jedino pouzdana svedočanstva.

Faksimil prvog amblema

Prve stranice fudbalske istorije

Prvi pisani tragovi o fudbalu u Petrovcu nalaze se u beogradskom listu „Sportist“. U brojevima od 11. januara, 19. marta, 25. aprila i 30. avgusta 1926. godine, navodi se da u Petrovcu na Mlavi postoji FK „Vukan“, koji se nažalost još nije uključio u tadašnji Beogradski loptački  podsavez. U sportskom glasilu „Sportist“, izvesni Dragan Stanisavljević predložio je osnivanje Braničevske fudbalske Župe, a kao kandidate za buduće članove predložio je već afirmisane klubove: „Viktorija“, „Hajduk“ i „Slavija“ iz Požarevca, „Đurađ Smederevac“, „Sartid“ i „Šumadija“ iz Smedereva, „Vukan“ iz Petrovca i SK „Kovin“. Od ovih klubova nijedan nije bio član Beogradskog loptačkog saveza, a kao glavni razlog naveden je nedostatak finansijskih sredstava.

Navijači kreću na utakmicu u Požarevac

Od 1926. godine više se ne pominje SK „Vukan“ i neizvesno je šta se desilo sa ovim nesumnjivo prvim fudbalskim klubom u Petrovcu. Krajem te godine u Petrovcu je osnivan SK „Mlava“. Sa dobrom finansijskom potporom „Mlava“ je okupila veliki broj mladih ljudi, koji su želeli da igraju fudbal. Upravu kluba su sačinjavali imućniji Petrovčani, trgovci, činovnici i preduzetnici. Mlava je već u 1927. godini igrajući veliki broj utakmica sa klubovima iz bliže, pa i dalje okoline, oformila vrlo dobru ekipu.

SK „Mlava“ u daljem periodu nastavlja sa igrama, naravno prijateljskim, sa ekipama iz bliže i dalje okoline, kao što su: „Slavija“, „Viktorija“ i „Radnički“ iz Požarevca, „Jasenica“ iz Smederevske Palanke, „Sport“ iz Velikog Gradišta, SK „Kovin“, „Đurađ Smederevac“ i „Sartid“ iz Smedereva i drugi.

U septembru 1931. godine službene novine su zabeležile da je u Petrovcu registrovan SK „Omladinac“, koji se ubrzo uključio i u takmičenje Braničevske Župe. Već u prvenstvu Braničevske Župe 1931/32. godine „Omladinac“ se uključio u takmičenje. Međutim, zbog nepovoljne finansijske situacije, klub nije uspeo da završi prvenstvo, već je odustao posle prvog dela.

Fudbaleri „Omladinca“ prelaze u „Slogu“

Pre početka drugog dela prvenstva „Građanin“ u broju 25. od 27. marta 1932. godine donosi i zvaničnu vest, da je sedište Braničevske župe premešteno iz Požarevca u Smederevo i da je promenjeno ime u Braničevsko-podunavsku župu Beogradskog Loptačkog Saveza. Većina fudbalera SK „Omladinac“ pristupaju novom, dobro ogranizovanom klubu SK „Sloga“ i to je bio i kraj postojanja „Omladinca“ i početak postojanje „Sloge“

Najzad 1933. godine u vreme velike svetske političke i ekonomske krize, grupa zanatlija i mladih ljudi rešila je da osnuje fudbalski klub. Ime kluba prvobitno je trebalo da bude „Radnički“, ali je neko od osnivača rekao da u svakom radu treba da bude sloge iznad svega. Zato su svi prihvatili da se klub nazove „Sloga“ i pod tim imenom je registrovan kod Beogradskog Loptačkog Saveza. Za boju kluba određena je crvena, jer ta boja označava radost. Za prvog predsednika Sloge izabran je Dušan Milojević „Deka“, opančarski majstor iz Petrovca.

Petrovačka „Sloga“ se prvi put uključuje u zvanično takmičenje godine 1934/35. u prvenstvo Braničevske Župe – požarevačka zona, u konkurenciji klubova iz Požarevca: „Građanski“, „Viktorija“, „Mladi Radnik“ i „Jugoslavija“.

Petrovac je iznedrio mnoge velikane fudbala, koji su kasnije napravili velike karijere, kao što su Aleksandar Atanacković, Predrag Preža Radosavljević, Zoran Tomašević Tomaš, Gabrijel Radojičić Uške, ali i mnogi drugi o kojima će se tek govoriti i pisati.

Aleksandar Atanacković, bivši fudbaler „Sloge“ u dresu beogradskog „Patizana“

Najveći uspeh u istoriji ostvarila je zlatna generacija FK „Sloga“, koja je pored osvojenog prvenstva Beogradske zone plasmanom u šesnaestinu finala Kup takmičenja. To je značilo da je u Kupu ostalo još 32 ekipe sa teritorije čitave bivše Jugoslavije, a u takmičenju za Kup Maršala Tita učestvovalo je 1379 ekipa. Žrebom je određeno da protivnik Petrovčana bude „Partizan“ i to na stadionu JNA u Beogradu. Utakmica je odigrana 18. novembra 1951. godine pred 16 hiljada gledalaca. Domaći tim je vrlo lako i ubedljivo došao do pobede, čak sa 15:0 i tako zaustavio istorijski pohod Petrovčana. Zanimljivo je da je „Sloga“ plasmanom u šesnaestinu finala Kupa doživela svoj najveći uspeh, a u isto vreme pretrpela je i do danas svoj najubedljiviji poraz u klupskoj istoriji.

„Partizan“ s leva nadesno: Bobek, Ruman, Torbarov, Herceg, Čolić, Valok, P. Mihajlović, Belin, Jankovetić, Atanacković i Z. Čajkovski

Savremeno fudbalsko doba

Kao naslednik bogate tradicije petrovačkog fudbala, koja je u svojoj istoriji ostvarila brojne velike uspehe, FK „Sloga 33“ se ove godine, kao i prethodne, takmiči u Podunavsko-šumadijskoj zoni i trenutno je lider na tabeli. O detaljnoj istroriji i savremenom periodu tek će se pričati i pisati, a jedno je sigurno budućnost kluba je u radu sa mladim talentovanim fudbalerima, kojih u ovom kraju ima puno.

Pola veka Sloge obeleženo je duelom sa „Crvenom zvezdom“

Nesumnjivo je da se može zaključiti da je stručni rad sa mladima na visokom nivou, a trenerski kadar veoma obrazovan, što opravdano donosi očekivanje da su dometi petrovačkog fudbala u budućnosti veliki. Uz sve to podrška ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svetu je dodatni kvalitet. Fudbal je opstao, preživeo je brojne krize i ratne vihore, a loptanje kraj Mlave je uvek bilo i ostaće više od igre…

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta Vek kotrljanja „bubamare“, koji sufinansira Opštinsko veće opštine Petrovac na Mlavi po osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi u 2022. godini.

– Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Tekst: Trag.rs

Foto: Trag.rs  / Milan Ilić i Dragan Savić (Arhiva)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *