Gostovanje književnice Ane Atanasković u Kostolcu

U utorak, 22. novembra, u Kostolcu je održana promocija knjiga književnice Ane Atanasković (Laguna), u organizaciji Biblioteke u Kostolcu, Ogranka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac i Centra za kulturu „Kostolac“, kao deo manifestacije „Novembarski dani kulture“, podržane od strane Gradske opštine Kostolac.

Moderator promocije je bila Renata Minić, diplomirani bibliotekar savetnik, koja je brojne posetioce književne večeri upoznala sa biografijom gošće. Književnica je govorila o svojim knjigama, o svojoj ljubavi prema istoriji i književnosti, o istraživanju za pisanje knjige koje je odvelo u Sjedinjene Američke Države, zatim o iskustvu i izazovu pisanja za renomirane časopise, sajtove, marketinške agencije i renomirane kompanije, o popularnosti koje joj je donelo pisanje, kao i o budućim planovima.

Deo iz knjige „Moja ljubav Nikola Tesla“ pročitala je Jelena Ristović, profesorka srpskog jezika i književnosti, zaposlena u Tehničkoj školi sa domom učenika „Nikola Tesla“ Kostolac, čiji su učenici, zajedno sa svojim profesorima, bili deo publike.

Na kraju večeri, autorka je odgovarala na postavljena pitanja i potpisivala knjige svojih čitalaca.

O književnici:

Ana Atanasković rođena je u Kruševcu 1973. godine. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Novinarsku karijeru započela je u modnom časopisu ELLE. Zatim je pisala za diplomatski časopis VipTripDiplomatic (od prvog do poslednjeg broja), te za prestižne časopise Vodič za život, Sensa i za magazin Lepota&Zdravlje.

Bila je saradnica mnogih sajtova, a od 2017. godine radi i kao kopirajterka, piše tekstove, na srpskom i na engleskom jeziku, za sajtove, marketinške agencije i

2019. godine je napravila na Fejsbuku i Instagramu stranicu Samo voli – Ana Atanasković i pokrenula svoj podkast – nastavak knjige i priča sa svog sajta u audio formi – Beograd je ljubav.

U Beogradu živi od 1992. godine, trenutno piše za Ilustrovanu politiku i sajtove Infoprevodi i Kaldrma.

Autorka je sledećih knjiga:

– zbirka priča „Beogradske majske priče“ (Književna omladina Srbije, 2006.)

– roman „Duet duša“ (Magnet, 2008.)

– roman „Jelena Anžujska“ (Feniks Libris 2009. prvo izdanje; drugo izdanje Art Natron i Kordun iz Filadelfije, 2010.)

– roman „Moja ljubav Nikola Tesla“ (Smart, 2013.)

– zbirka priča „Beograd je ljubav“ (Nine Horses Journey, 2017.)

– roman “Kraljica jorgovana” – dopunjeno izdanje “Jelene Anžujske” trećinom teksta (Samo korak, 2019.)

– roman “Davorjanka Paunović” (Blic, 2020.)

– preuređeno izdanje romana “Moja ljubav Nikola Tesla” (Laguna, 2021.)

– prevod na makedonski “Mojata ljubov Nikola Tesla” (Ikona, 2022)

– prevod na engleski “My Love Nikola Tesla” (YU biblioteka, oktobar 2022)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *