Vanja Bulić predstavlja knjigu u Kostolcu

Biblioteka u Kostolcu i Centar za kulturu Kostolac organizuju promociju knjige Vanje Bulića “Teodorin prsten”.

Roman „Teodorin prsten“ pisca i publiciste Vanje Bulića literarno oblikuje legendu o prstenu vizantijske princeze i potom srpske kraljice Teodore, majke cara Dušana Silnog. Naime postoji vjerovanje da će umrijeti brzo svako ko ga stavi na ruku! Istorijski sloj priče prepliće se sa savremenim zbivanjima vezanim za modnu reviju na kojoj će manekenke nositi i srednjovjekovni srpski nakit, među kojim i Teodorin prsten. Za nepun sat, u toku modne revije u uglednom beogradskom hotelu, dogodiće se tri ubistva, a svi ubijeni, kako će se pokazati, bili su u neposrednom dodiru s kobnim prstenom.

Vanja Bulić (1947) radni vekje proveo kao novinar u pisanim i elektronskim medijima. Za televiziju je snimio više od dve i po hiljade jednočasovnih emisija, a pisao je za gotovo sve prestižne listove nekadašnje Jugoslavije. Snimao je dokumentarne filmove („Državni radnik“, „Crveni barjak Filipa Filipovića“), scenarista je tri TV serije („Jugovići“, „Javlja mi se iz dubine duše“ i „Drugo stanje“).

Koscenarista je dugometražnog filma „Lepa sela lepo gore“ i scenarista filma „Drugo stanje“. Napisao je zbirke priča „Kako sam gajio blizance“, „Sto bisera“, „Istorija u krevetu“, „Muškarac u izvesnim godinama“ i „Zašto bog nema auto“, romane „Tunel – lepa sela lepo gore“, „Ratna sreća“, „Zadah belog“, „Vrele usne“, „Parada strasti“, „Drugo stanje“, „Oko otoka“, „Šole“, „Simeonov pečat“, „Jovanovo zaveštanje“, „Dosije Bogorodica“, „Teslina pošiljka“, „Devedesete“, „Šmekeri“, „Šmekerke“, „Viza za nebo“ i „Dušanova kletva“.

Napisao je romansirane biografije glumaca Petra Božovića, Miše Janketića, Marka Nikolića, Lazara Ristovskog i Jelisavete Seke Sablić.

Među nagradama dobijenim za spisateljski rad izdvajaju se „Zlatni beočug“ za trajni doprinos kulturi Beograda, kao i tri godišnja priznanja Zlatni hit liber – za najtraženije knjige u knjižarama i bibliotekama Srbije (2012, 2013. i 2015. godine). Otac je trojice sinova, imao je rok sastav, strastveni je igrač preferansa i još uvijek igra odbojku. Član je Udruženja novinara Srbije i Udruženja književnika Srbije.

Promocija knjige “Teodroin prsten” održa će se u sredu 20. novembra u prostorijama Centra za kulturu u Kostolcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *