Trame: Razmena đaka u Viminacijumu

U periodu od 18. do 24. marta, Arheološki park Viminacijum bio je domaćin međunarodne razmene đaka u okviru projekta TRACCE DI MEMORIA (TRAGOVI PAMĆENjA) – TRAME (2020-1-IT02-KA201-079794) koji je sufinansiran od strane Evropske Unije kroz program ERASMUS +.

Tokom sedam dana boravka u Limes Parku, sedamdeset srednjoškolaca iz Mađarske, Turske i Srbije radilo je na dve radionice: izradi mozaika, od lomljenja kamena do slaganja kockica i razvijanju društvene igre „Beskrajno putovanje (Never ending journey)“, od dizajna table i figurica, do koncipiranja strategije i uputstva. Ovi programi su nastali kao rezultat partnerske saradnje stručnjaka Arheološkog instituta, Unesko Arheološkog nalazišta u Pečuju i profesora Škole za dizajn.

Budući da su antičke migracije tema projekta, za đake je od izuzetne važnosti bilo uvodno predavanje arheologa iz Libije, Amrana Kalife (Amran Khalifa), koji je između ostalog o migracijama pričao i sa ličnog aspekta. U slobodno vreme za đake su organizovane različite aktivnosti: igranje odbojke, soft streličarstvo, večernji programi posvećeni pevanju i plesanju uz nacionalnu muziku. Najveće uzbuđenje kod mladih izazvala je akcija sađenja sedamdeset sadnica topole i hrasta, koje za budućnost nose poruke đaka iz tri zemlje, kao i poziv da se vrate u Viminacijum i obiđu svoje drvo. Jutarnja buđenja odvijala su se dizanjem legijskih zastava i puštanjem TRAME himne koju su komponovali đaci iz Italije.

Izložba radova nastalih tokom ove razmene i svečani događaj ovom prilikom održan je 23. marta 2022. godine u Limes Parku u Viminacijumu. Događaj je otvorio zamenik gradonačelnika grada Požarevca g. Slaviša Aleksić pred stotinu zvanica. Publici su predstavljeni rezultati razmene đaka u Srbiji i svi partneri projekta Trame iz pet zemalja: Italije, Turske, Mađarske, Poljske i Srbije. Projekat je predstavila dr Frančeska Boldrigini, ispred Arheološkog parka Koloseum, a direktor Arheološkog instituta dr Miomir Korać otvorio je izložbu mladih umetnika i kreativaca.

Razmena đaka u okviru TRAME projekta nastavlja se u Mađarskoj, u Pečuju od 3. do 9. aprila i Italiji, u Rimu od 2. do 8. juna 2022. godine.

Susret predstavnika Rimskog koloseuma i Viminacijuma

Projektom TRAME rukovodi Arheološki park Koloseum iz Rima, koji osim samim Koloseumom upravlja najznačanijim arheološkim celinama antičkog srca Rima – Palatinom, Forumum i Kurijom. Predstavnica Koloseuma i rukovodilac projekta TRAME Frančeska Boldrigini (Francesca Boldrighini), prvi put je bila u Srbiji i u poseti Viminacijumu. Govoreći na TRAME svečanosti i izložbi radova đaka u Limes Parku 23. marta 2022. godine, iskazala je svoje divljenje i oduševljenje onime što se radi na Viminacijumu. Čestitala je saradnicima Arheološkog instituta i direktoru Miomiru Koraću na izvrsnoj organizaciji događaja, naglasivši da je profesionalnost koju je videla u Viminacijumu na nivou onoga što se radi u Rimu.

Ovo je bila dobra prilika i da se porazgovara o daljoj saradnji dve institucije, te su dr Korać i dr Boldrigini najavili otvaranje međunarodne izložbe „Itinerarium Romanum Serbia and Viminacium“ u Koloseumu ove jeseni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *