„Sestra Jelica“: Udruženje žena koje spaja tradiciju i moderno doba

Dva Udruženja žena, nakon više od decenije postojanja, postala su važan partner Turističkoj organizaciji opštine Malo Crniće, ali i lokalnoj samoupravi u celini u razvoju i promociji turizma. U toku realizacije ovog medijskog projekta na portalu „Trag“ predstavićemo turističke benefite koje donose ova udruženja. 

Udruženje žena „Sestra Jelica“ iz Malog Crnića, sa sedištem u Crljencu, formirano je 2007. godine. Okuplja konstantno oko 20 žena, od kojih je između 5 i 10 stalno prisutno i aktivno.

Udruženje je dobilo ime po legendi o tragičnoj smrti sestre Jelice, još iz vremena kneza Lazara, koja je ovekovečena u narodnoj pesmi „Bog nikome dužan ne ostaje“. Predanje kaže da su braća Pavle i Radul, vlastelini u ono doba, imali najmlađu sestru Jelicu koju su obožavali. Pavlova žena, ljubomorna na tu ljubav i pažnju, odlučila se na strašni scenario. Nakon što mu je zaklala sokola i konja, pa za to optužila Jelicu, ubila je sopstveno dete u kolevci, a krvave noževe podmetnula zaovi ispod jastuka. Pavle je poverovao ženi, koju je narod nazvao „kučka Pavlovica”, i naredio da se sestra veže konjima za repove i rastrgne. Tamo gde joj je po predanju pala brada, nastao je manastir Bradača, gde joj je pala ruka – manastir Rukumija, tamo gde su joj pale oči nastalo je duhovno zdanje Sestroljin u kome se leče slabovidi, a na mestu gde je pao Jeličin trup, nastao je manastir Zaova. U Braničevu se veruje da je narodni pevač pesmu  ispevao na osnovu istinitog događaja.

– Udruženje je formirano na nivou opštine Malo Crniće sa ciljem da se žene druže i da pri tome neguju tradiciju, kaže nam predsednica Marijana Veljković iz Crljenca i nastavlja: – Polovina naših članica su starije, a druga polovina mlade žene, emancipovane, koje su uglavnom zaposlene i raznih su profesija, od domaćica, preko pesnikinja do inženjera i profesorki. Sve naše aktivnosti su usmerene na to da budu spoj tradicije i savremenog doba. Uloga žene nekada i danas u savremenom društvu nije ista, ali mi negujemo tradiciju i pozitivne strane iz ranijih vremena, navela je Marijana i istakla značajnu saradnju, pre svih sa Turističkom organizacijom Malo Crniće, ali i sa lokalnim školama i crkvama. Udruženje učestvuju u promociji turizma i TO Malo Crniće, kroz izradu i prezentaciju ručnih radova u celini i pripremu starih, tradicionalnih jela.

Zanimljivo je istaći, a to nam je potrdila i Marijana, da je ovo udruženje iniciralo i organizaciju prvog „Stiškog posela“, koje se danas razvilo u veliku manifestaciju. Ovu manifestaciju svake godine organizuje TO Malo Crniće, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i održava na prostoru pored jezera Zaova. Do sada je održano 12 manifestacija, a ovogodišnja je odložena zbog pandemije korona virusa.

Inače, Udruženje „Sestra Jelica“ obuhata žene sa teritorije cele opštine i pored Crljenca, odakle je predsednica, ima članice iz Velikog i Malog Crnića, Batuše, Smoljinca. Udruženje je učestvovalo na brojnim manifestacijama u celom Braničevskom okrugu i osvajalo je brojne nagrade. Kao najveći uspesi izdvajaju se osvojeno 3. mesto na manifestaciji „Izađi mi na teglu“ u Požarevcu, kao i dve nagrade za gastronomiju na manifestaciji „Dani Dunava“ u Golupcu.  Članice ovog udruženja žena imale su i nekoliko gostovanja u televizijskim emisijama. Pre nekoliko godina bile su u „Žikinoj šarenici“, a prošle godine zajedno sa Turističkom organizacijom Malo Crniće i u „Šarenici“ na RTS-u.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Udruženje žena kao primer dobre prakse opštine Malo Crniće“, koji sufinansira Opštinsko veće opštine Malo Crniće, po osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Malo Crniće u 2020. godini

  –  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Trag

Foto: FB (Udruženje žena „Sestra Jelica“)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *