Papović: Radićemo na daljem proširenju parkirališta u gradu

Za portal Trag govorila je Marija Papović direktor JKP „Parking servis“.

Marija Papović je na početku razgovora rekla da je prošla godine bila dosta teška, zbog pandemije koronavirusa, kako za  ceo svet  tako i za našu zemlju .

„JKP „Parking servis“ je pored pandemije uspelo da u prošloj godini ostvari sve ono što smo planirali. Uspeli smo da oko 90 posto planova da realizujemo. Ono što smo najavljivali u predhodne dve godine upravo je bila B zona koju smo mi formirali tokom 2020. godine i to na apel građana koji žive u samom centru grada.  Požarevac je specifičan grad pošto u samom centru imamo više blokova zgrada i unutar tih blokova postoje parking prostori koji su bili predviđeni za ljude koji tu žive. Međutim u međuvremenu se broj vozila povećao pa smo došli u tu situaciju da ima manje parking prostora. Gradsko veće Požarevca je krajem januara prošle godine donelo rešenje gde smo utvrdili prve četiri B zone. Prve otvorene zone su B zona u Sinđelićevoj ulici i u Davorjanke Paunović. One su otvorene u februaru prošle godine. Upravo na tim lokacijama imali smo najviše apela i molbi građana da su njihova parking mesta uzrpirana. Blok zona je namenjena onima koji žive na toj lokaciji i ona je najskuplja zona.Ideja je bila   da tom cenom preusmerimo druge vozače na druge jeftinije zone, a za stanare ,  predviđena je cena od 380 dinara mesečno  i tako će imati svoje parking mesto“ istakla je Papović.

Ona je dodala da je ovo preduzeće prošle godine planiralo da pusti još dve B parking zone.

„Planirali smo da pustimo blok Lamela i Đura Jakšić. U bloku Lamela malo se kasnilo sa radovima, u smislu da je bilo nekih ne predviđenih radova. Želeli smo da izađemo u susret stanarima koji su u tom trenutku radova javili da imaju problema sa kanalizacijom tako da su radovi malo kasnije krenuli. Posle smo ušli u zimski period i zbog tih razloga taj blok još uvek nije pušten i očekujem da ćemo ga otvoriti u aprilu mesecu. Stanari  bloka Lamela imali su veliki problem sa parkiranjem. Mi smo tokom radova parking mesta predimezionirali i to je sada jedna lepa uređena lokacija što je i nama pre svega bio cilj. Ono što nam je preostalo je blok Đura Jakšić koji je najveći i najzahtevniji prostor za rekonstrukciju. Lokalna samouprava je formirala radni tim na čelu sa mnom,najpre treba uraditi  odnosno sačiniti predlog projektnog zadatka za projekat parternog uređenja bloka Đura Jakšić. Radni tim se sastoji iz stručnih lica iz gradske uprave, jednog profesionalnog upravnika i predstavnika Parking servisa.

Želeli smo da okupimo sve one koji imaju tu neki interes, znanja i saznanja kako bi se ta lokacija mogla  najlepše moguće urediti i kako bi se rešio problem parkiranja. Ja se nadam da će do kraja aprila biti raspisana javna nabavka za projekat parternog uređenja. Mi smo rebalansom budžeta Grada Požarevca opredelili sredstva i nadam se da u drugoj polovini godine počnemo sa realizacijom tog projekta da bi do kraja godine blok Đura Jakšić zaživeo“ rekla je Papović.

Marija Papović je kazala da je u planu JKP „Parking servis“ i proširenje usluga.

„U prošloj godini smo pustili garažu u Takovskoj u rad i time smo parking kapacitete u gradu uvećali za 10 posto. Popunjenost ovog parkinga je sve bolja i bolja. Naročito kada je malo lepše vreme. Još uvek su na snazi mere Vlade Srbije koje ograničavaju rad kafića, restorana i prodavnica tako da se samim tim i oseća manje kretanje građana na ulicama. Ipak za 8. mart garaža je bila popunjena više od 50 posto, tako da očekujem da sa popuštanjem preventinih mera i sa lepšim vremenom garaža bude iskorišćena u svom punom kapacitetu. Kada smo pustili u rad garažu u oktobru prošle godine , mi smo formirali cenu  započetog sata parkiranja, nismo hteli dodatne usluge da formiramo, želeli smo da vidimo šta će građanima biti najpotrebnije.

Ono što se iskristalisalo do kraja prošle godine je mesečna parking karta. Ona je puštena u prodaju 1. februara i mogu reći da je interesovanje građana veliko. Meni je žao što je broj ograničen na 50 odnosno do 30 posto kapaciteta parkirališta. Cena mesečne karte je takođe prihvatljiva i iznosi 2500 dinara. Ono što smo najavili prošle godine jesu i parking pass kartice. Tu planiramo da do kraja meseca zaokružimo priču. Parking pass kartica je nešto što je falilo u lepezi naših usluga. Ona će se isključivo koristiti na posebnim parkiralištima i kupovaće se samo na garaži u Takovskoj ulici. Ta kartica biće ograničena na 24 sata i na tri ili sedam dana i svi koji poseduju ovu karticu moćiće da koriste usluge sva četiri posebna parkirališta: Javna garaža „Takovska“, parking „Pijaca“, parking „Dom omladine“ i parking „Načelstvo. Parking pass kartica za 24 sata koštaće 450 dinara, za tri dana 1000 dinara, dok će za sedam dana koštatic 1800 dinara“ naglasila je Papović.

Ona je dodala da ovo preduzeće očekuju radovi na obnovi parkirališta „Pijaca“.

„Gradska uprava raspisala je Javnu nabavku 25. februara za rekonstrukciju parkirališta „Pijaca“. Očekujem da taj ugovor bude sklopljen do kraja marta i da se sa radovima krene u aprilu. Ono što je planirano u rekonstrukciji ovog parkirališta jeste kompletno parterno uređenje, obnavljanje asfaltne podloge. Parking servis će iz svojih sredstava investirati kupovinu nove naplatne kućice, novi organizovani sistem naplate. Gledaćemo da prilikom rekonstrukcije dobijemo što više novog parking prostora. Nadam se da će se ti radovi završiti u što kraćem vremenskom periodu, odnosno do 1. maja kada se očekuje gužva u gradu“ istakla je Marija Papović.

Ona je rekla da je JKP „Parking servis“ društveno odgovorno preduzeće i to je primećeno na republičkom nivou. Papović je podsetila da je Parking servis preko kartice 3+ omogućio porodicama iz Požarevca sa troje ili više dece besplatnu stanarsku parking kartu. Marija Papović je dodala da je tokom pandemije ovo preduzeće nekoliko puta dodelilo zaštitnu opremu zdravstvenim radnicima koji rade u Domu zdravlja i Opštoj bolnici u Požarevcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *