Obeležen Dan oslobođenja

Dan oslobođenja Grada Požarevca u Prvom i Drugom svetskom ratu, 15. oktobar, obeležen je Svečanom akademijom i polaganjem venaca na spomen obeležja u gradu.

Uoči 15. oktobra u Centru za kulturu održana je Svečana akademija na kojoj su uručena priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama. Ove godine su nagrađeni atletičarka Maša Rajić, načelnik Braničevskog okruga Aleksandar Đokić, direktorka OŠ „Sveti Sava“ Margareta Sekulović i od organizacija Požarevačka gimnazija i Sportski centar. Priznanja je uručio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je ovom prilikom istakao da se sloboda ne dobija, već osvaja:

„Osvajači slobode smo bili u oba svetska rata, ali i nebrojeno puta pre toga. Za razliku od nekih osvajača koji u svojoj istoriji iznova ispisuju borbu za tuđe, mi ćemo uvek biti osvajači svoje slobode, mira i napretka. Zato danas, kada već uživamo u slobodi, mir čuvamo i branimo, a u frontu za napredak države, predvođeni Vladom i predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, napadamo svim snagama. Okolnosti u svetu, danas su pune izazova. Ponovo imperije lome svoja koplja, a male zemlje pokušavaju da tokom te borbe sačuvaju svoj narod i državu. Srbija se kao i uvek, nalazi na stazi ukrštanja interesa velikih sila, ali i pored toga uspeva da čuva i unapređuje svoju ekonomiju. Požarevac je u tome prati, a dokaz je i nedavni dolazak velike  svetske kompanije koja već upošljava naše sugrađane, i najavljuje  proširenje kapaciteta u ovoj godini. Pored toga, podizanje kvaliteta infrastrukture grada tamo gde ju je već bilo, kao i izgradnje nove, zadatak je kome smo se posvetili.“

U ime nagrađenih se obratila direktorka OŠ „Sveti Sava“ Margareta Sekulović.

Na akademiji su prikazana dva promotivna filma o Požarevcu a u kulturno umetničkom programu je nastupio Mešoviti hor uz podršku GANIP-a i KUD Bubušinac.

Svečanost povodom obeležavanja 15. oktobra Dana oslobođenja Požarevca nastavljena je polaganjem venaca na spomenik Srpskom vojniku, spomenik Crvenoarmejcima i Streljanim rodoljubima. Vence su položili delegacija, Vlade Republike Srbije, Ministratsva odbrane, Grada Požarevca, ambasade Belorusije na čelu sa ambasadorom Valerij Briljovim,  predstavnici ambasade Rusije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Braničevskog upravnog okruga, Gradske opštine Kostolac, boračkih organizacija, stranaka, dece i građana.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je rekao da mu je čast i zadovoljstvo što su zvanice i građani zajedno okupljeni na evociranju uspomena i odavanju pošte oslobodiocima našeg grada u oba svetska rata, na proslavi slobode:

„Svi mi danas, kojima je poklonjeno poverenje i data odgovornost za funkcionisanje grada, smatramo da nam je podjednako važan zadatak i da ne zaboravimo značajne datume iz prošlosti. Kako mu i sam naziv govori, Braničevo se oduvek odazivalo pozivu za odbranu otadžbine, pa je tako dalo i veliki broj žrtava u oba svetska rata. Sada, mi ih ne oplakujemo već ih slavimo, zahvalni zbog činjenice da danas živimo u slobodi. Danas smo im se zahvalili i polaganjem venaca na mesta na kojima su ostali njihovi zemni ostaci, da nas podsećaju na veliko junaštvo hrabrih predaka i oslobodioca saveznika. Iako su neki od njih rođeni daleko od Srbije, u srpskoj zemlji pronašli su mir i uzdigli se na nebesa, večno pamćeni i slavljeni.“

Miodrag Kapor državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja je podsetio da je prekrajanje istorije postao zadatak mnogih da se od žrtve pravi zločinac a od zločinca žrtva:

,,Naš zadatak je da poštujemo tradiciju sećanja, oslobodilačkih ratova i da budućim pokolenjima ostavimo u amanet da je Srbija uvek u istoriji bila na pravoj strani – slobode, pravde i humanizma. Nikada nismo nikoga okupirali i ušli u tuđu zemlju da nekome nešto oduzmemo. Dan oslobođenja Požarevca je idealna prilika da se podsetimo da ovaj grad, ali i čitava Srbija, ima čime da se ponosi. U svim borbama Srbi su imali i svoje odane saveznike, a među njima je bila i Rusija. Ono što je taj narod tokom vekova uradio nedvosmisleno pokazuje koliko pravoslavni ruski narod poštuje i ceni Srbe.“

Nakon minuta ćutanja za poginule oslobodioce je završena ovogodišnja svečanost povodom obeležavanja Dana oslobođenja Požarevca u prvom i Drugom svetskom ratu.

Izvor/Foto: Grad Požarevac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *