Milena Pavlović Barili, najveći brend Požarevca

Turizam je veliki pokretač investicija, kreira nova radna mesta i nove poslovne prilike u destinacijama u kojima se razvija. Grad Požarevac zbog pozicije na kojoj se nalazi, usred plodnog Stiga, poslednjih godina postaje pravi primer za to. Kroz seriju tekstova na portalu „Trag“ prikazaćemo turističku ponudu, koja je velika i raznovrsna i obuhvata kulturne destinacije kao što su muzeji i galerije, zatim duhovne centre u gradu i okolini, kao i manifestacije koje neguju tradicionalni duh.

Milena Pavlović-Barili, poznata slikarka i pesnikinja, rođena je 1909. godine u Požarevcu, u rodnoj kući svoje majke Danice Pavlović-Barili. Danica je poticala iz čuvene požarevačke familije Pavlović, a po ženskoj liniji bila je praunuka Save Karađorđević, udate Ristić, najstarije ćerke vožda Karađorđa. Dakle, ono što treba stalno naglašavati, a što se u vezi njene ličnosti često izostavlja, jeste da je Milena Pavlović- Barili direktan potomak vožda Karađorđa Petrovića…

O značaju Mileninog stvaralaštva za umetnost Srbije razgovarali smo sa Ljiljanom Dabić, upravnicom Srbije razgovarali smo sa Ljiljanom Dabić, upravnicom fondacije ,,Milenin dom” Galerije Milena Pavlović Barili, jednog od kulturnih simbola grada Požarevca.

– Mnogi istoričari umetnosti izjašnjavali su se o Mileninom stavralaštvu, a ja bih na početku izdvojila citat Miodraga B. Protića: „Naše slikarstvo postaje bogatije za novu vrednost i dimenziju; Mileninim delom stiče ono u čemu je najviše oskudevala – san i fantaziju. U stvaranju naših umetnika oduvek je bilo suptilnosti, čulnosti, nesumnjive snage I osećanja, ali ne i tako uzbudljivih, tako omamljujućih sanjarenja o životu, istoriji i kulturi.“

Porodična kuća u Požarevcu

Ljiljana Dabić

Dom

– Najveća želja Danice Pavlović, Milenine majke je bila otvaranje Fondacije sa galerijskim prostorom u kome bi trajno bila izložena Milenina dela, uvodi nas u zanimljivu priču Ljiljana Dabić i nastavlja: – Republika Srbija je 50-ih godina prošlog veka započela izgradnju nove galerije na placu porodice Pavlović. Grad Požarevac, koji je preuzeo obavezu da dovrši uređenje novog objekta to nije učinio, nego je isti prostor suprotno dogovoru i potpisanom testamentu sa Danicom ustupio tadašenjme preduzeću PD „Svetlost“, sadašnjem ED „Elektromorava“. Tada Danica povređena I ljuta ponašanjem lokalne samouprave prodaje 16 Mileninih dela Narodnom muzeju u Beogradu. Kada je lokalna samouprava postala svesna da će izgubiti priliku da Milenina dela ostanu u Požarevcu, a ujedno svesni i činjenice da nisu ispoštovali i odluku tadašnjeg predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, koji je obezbedio finansijska sredstva za izgradnju Galerije u Požarevcu, pokreću ponovo razgovore sa Danicom Pavlović. Tada zakonom nije bilo dozvoljeno osnivanje privatne fondacije, tako da je Danica svu svoju imovinu i umetnička dela njene kćerke poklonila gradu Požarevcu, da grad kada se steknu zakonski uslovi osnuje Fondaciju i napravi Galeriju dostojnu njene Milene. Privremeni, odnosno sadašnji galerijski prostor je sazidan rušenjem prednjeg uličnog dela porodične kuće Pavlović i otvoren za posetioce 24. juna 1962, dok je dvorišni prostor kuće preuređen u stan u kojem je Danica živela do 1964. godine.

Milena na otvaranju izložbe u Njujorku 1943.

Milena sa ocem u Rimu

Pored upravnika u Fondaciji „Milenin dom“ zaposleno je još pet, a neophodna su još dva stručna radnika, sa kojima bi se obezbedilo da Galerija bude otvorena za posetioce tokom celog radnog dana, ali i vikendom. Za to postoji razumevanje lokalne samouprave, ali se čeka odobrenje nadležnih ministarstava za popunjavanje ovih neophodnih radnih mesta.

– U svom fondu Fondacija ima 894 umetnička rada Milene Pavlović – Barili, od kojih 40 imaju status „od velikog značaja za republiku“ (136 ulja na platnu, 51 pastel, 415 crteža, 286 tempera i akvarela, 6 grafika), 63 dela iz zbirke Bijenala i savremenih autora, 9 radova iz porodične umetničke zbirke, što ukupno iznosi 966 radova, navodi upravnica i dodaje: – Pokretnu imovinu Fondacije čine i lične stvari, biblioteka, dokumentacija i arhivska građa članova porodice Pavlović – Barili, tako da prdstavlja i svojevrstan inforaaciono-dokumentacioni centar.

Autoportret sa belom tokom, 1929.

Autoportret sa velom, 1939.

– Fondacija u toku godine organizuje nekoliko tradicionalnih manifestacija. U prostorijama Fondacije svakog 31. januara u 12 sati obeležava se krsna slava porodice Pavlović – Sveti Atanasije Veliki. Nakon toga, 6. marta obeležava se datum smrti Milene Pavlović- Barili polaganjem cveća na njenu bistu u Sunčanom parku ispred Centra za kulturu Požarevac, kao i obilaskom grobnog mesta porodice Pavlović na Požarevačkom groblju. Godišnjica otvaranja Galerije raznim kulturnim, umetničkim promocijama obeležava se 24. juna.

– Rođendan poznate slikarke obeležava se 5. novembra, a svake druge godine na taj datum se otvara slikarska manifestacija „U svetlosti Milene“, na kojoj učestvuje 16 savremenih slikara. Svi oni slikaju na zadatu temu Mileninih dela, po izboru selektora Bijenala. Zanimljivo je da je likovna manifestacija „San i mašta“ bila  nadahnuće Prvom bijenalu „Milena Pavlović – Barili“ održanom 1983, a od drugog Bijenala 1985. pa do danas, ova likovna manifestacija na predlog Jovana Rajkovića dobija naziv „U svetlosti Milene“.

– U skladu sa svojim mogućnostima i zahtevima zainteresovanih galerija iz zemlje i inostaranstva Fondacija realizuje domaće i strane izložbe, kako bi se što šira javnost upoznala sa Mileninim delima i životom. Prošle, 2022. godine smo imali šest domaćih izložbi, dok smo ove godine već realizovali dve inostrane izložbe u Londonu i Višegradu, a očekuje se i realizacija izložbe u Vašingtonu i opusa Mileninog stvaralaštva iz američkog perioda. U Londonu je od 12. do 30. aprila organizovana izložba slika žena nadrealista iz Istočne Evrope „Videla sam drugu stranu sunca sa vama“, a među 15 slikarki predstavljena je i Milena.

– U Andrićevom institutu u Andrićgradu na Vidovdan su uručene su „Velike nagrade Ivo Andrić“, italijanskom piscu Sandru Veroneziju za životne delo i pesniku Enesu Haliloviću za najbolju knjigu. Ovaj značajan kulturni događaj u galeriji ovog instituta uveličala je i izložba slika Milene Pavlović – Barili, a nastupio je i Gradski ženski hor „Barili“ iz Požarevca. Andrićevim svečanostima i ove godine prisustvovao je predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, navela je Dabić.

– Brojne aktivnosti Galerije planirane su u predstojećem periodu. Pored izložbenih aktivnosti, ove godine smo skenirali sva Milenina dela, njih 894, koja se nalaze u fondu njene zbirke. Za narednu godinu planiramo uvođenje digitalne platforme, pomoću koje će javnosti biti dostupna sva njena dela iz naše zbirke. Isto tako i dalje radimo na obezbeđivanju neophodnih materijalnih sredstava kako bismo započeli izgradnju projekta po projektnoj dokumentaciji realizovanoj u prethodnoj godini. Ove godine je planirano izdanje nove Monografije Milene Pavlović-Barili, koju priprema Violeta Tomić, viši kustos Fondacije. To će biti deveto izdanje, koje će Galerija publikovati u poslednjih pet godina.

Model večernje haljine, Vog, 1. decembar 1939.

Radno vreme Galerije za posetioce je svakim radnim danom od 7.30 do 15.30, a subotom od 8 do 16 sati. Celodnevno radno vreme planira se kada se obezbedi neophodan kadar. Posete Galeriji su i pojedinačne i kolektivne, organizovane najčešće preko turističkih organizacija. Individualne i porodične posete Galeriji su najintezivnije petkom i subotom. Najčešće su to posete turista koji su na proputovanju kroz Požarevac.

Deo ponude suvenira

– Iz godine u godinu beležimo rast poseta Galeriji. Svesni činjenice da je Milena najveći brend grada Požarevca, poslednjih nekoliko godina radimo na proširenju asortimana suvenira u Fondaciji. Trenutno u ponudi imamo 49 različitih artikala, po cenama od 50 dinara do 6.000 dinara. U Galeriji možete kupiti ručno oslikane svilene marame sa motivima MIleninih dela, ručno oslikane kišobrane, orginalne Grafike rađene na uzoru na Milenine crteže i dela, kao i svih 8 književnih izdanja koje smo publikovali poslednjih godina. Pored toga u asortimanu imamo pamučne majice sa aplikacijama Mileninih dela, uramljene reprodukcije na platnu i papiru, kao i širok asortiman tehnike dekupaža na drvenim predmetima. Mnogi naši sugrađani su postali naši redovni kupci poklona za razne prilike rođendane, svadbe ili za slanje reprezentativnih poklona prijateljima u zemlji i inostranstvu, istakla nam je na kraju razgovora Ljiljana Dabić.

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „U čast Požarevca i Ljubičevca“, koji sufinansira za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Požarevca u 2023. godini

– Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Trag.rs

Foto: Trag.rs / Galerija Barili

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *