Marija Papović, direktorka JKP „Parking servis“ : Visok kvalitet rada Parking servisa

Još jedna uspešna poslovna godina za Javno komunalno preduzeće „Parking servis“ iz Požarevca privodi se kraju. Dugogodišnji kvalitetan rad i konstantan razvoj i napredovanje ovog preduzeća prepoznale su i kolege iz cele Srbije, a kao potrvda za to u martu ove godine usledio je prijem u Upravni odbor Udruženja parkirališta Srbije.

Požarevac može da se pohvali uređenim, funkcionalnim i veoma dobro organizovanim javnim parkiralištima u gradu. Zato je najveći grad u Braničevskom okrugu i bio domaćin sednice Udruženja parkirališta Srbije. Upravni odbor organizacije je okupio eminentne ljude iz ove oblasti u Srbiji i još jednom su razmenjena iskustva, jer se tako dolazi do najboljih i najefikasnijih rešenja za parkiranje automobila, čiji se broj u gradovima konstantno uvećava.

Ostvarene planove i poslovne rezultate u ovoj godini analizirali smo u razgovoru sa Marijom Papović, direktorkom JKP „Parking servis“.

– Veliki projekat, koji je obeležio 2022, je rekonstrukcija parkirališta „Načelstvo“  započet u julu. Ova rekonstrukcija je bila neophodna korisnicima naših usluga, tako da smo realizovali ono što smo najavljivali i planirali za ovu godinu, rekla nam je na početku Marija Papović i nastavila: – U sklopu rekonstrukcije , ovo posebno parkiralište u centru grada spojeno je sa parkiralištem „Dom omladine“. Prethodnih godina se pokazalo da je to neophodno, kako bismo izbegli blokade na ulazima u oba parkirališta. Spajanjem ova dva dobili smo jedno funkcionalnije parkiralište, sa mnogo većom frekvencijom vozila, koja je za ovih nekoliko meseci udvostručena, a korisnicima je sada omogućeno da uđu na jedno, a da izađu na drugo parkiralište. Benefit svega su i dodatna parking mesta.

Požarevački „Parking servis“ je dostigao visok nivo finansijske sigurnosti, tako da je rekonstrukciju posebnog parkirališta „Načelstvo“ kompletno finansirao iz sopstvenih sredstava:

– Ukupna vrednost investicije u parterno uređenje parkirališta, stavljanja nove asfaltne podloge, obeležavanja parking mesta i saniranja kanala za skupljanje atmosferskih voda, gde se javljao veliki problem nakon obilnih padavina, bila je 2,6 miliona dinara, navela je direktorka Papović. Nova ograda, koja je postavljena, koštala je 900 hiljada dinara, dok je u novi set rampi uloženo 600 hiljada dinara. Nabavljena su i dva nova brojača slobodnih mesta, u iznosu od 900 hiljada dinara. Manji problem smo imali kod nabavke nove naplatne parking kućice, jer je cena u odnosu na prošlu godinu duplo uvećana i to još uvek nije realizovano. Međutim, ugovor je potpisan i biće nabavljena po ceni od 900 hiljada, dok priključak na vodu i kanalizaciju košta još 400 hiljada, tako da ćemo i tu investiciju od milion i 300 hiljada dinara realizovati iz sopstvenih sredstava. Ukupna vrednost rekonstrukcije i spajanja dva parkinga je 4,5 miliona dinara, navela je direktorka JKP „Parking servis“ i istakla da zbog povećanja kvaliteta usluga parkiranja raste i vernost korisnika: – U odnosu na 2020. godinu, gde je plan bio oko 690 hiljada sati parkiranja ostvarenih na opštim parkiralištima, mi smo u 2021. ostvarili 828 hiljada sati. U ovoj godini smo dostigli skoro 830 hiljada sati, zaključno sa 30. novembrom. Drago mi je da se taj trend iz prošle godine nastavio i da naši sugrađani, ali i gosti grada imaju sve veće poverenje u nas.

– Podsetila bih korisnike da smo u 2021. godini uveli parking pass kartice samo na posebnim parkiralištima, sa vremenskim ograničenjima na 24 sata, 3 i 7 dana, po povoljnim cenama. Recimo cena najkraće je samo 450 dinara i tokom tog vremena možete  da se krećete na sva četiri posebna parkirališta istovremeno, sa neograničenim brojem ulazaka i izlazaka. U prvoj zoni nemate celodnevno ili višesatno parkiranje duže od maksimalna 3 sata, koliko je dozvoljeno, jer nismo u mogućnosti da u uličnom frontu blokiramo grad na duže vreme. Takođe bih naše korisnike, ali i goste Požarevca podsetila i na mogućnost kupovine mesečne parking karte u garaži u Takovskoj ulici, po simboličnoj ceni od 2500 dinara.  

„Parking servis“ veliku pažnju u svom poslovanju posvećuje i društvenoj odgovornosti. Tako se na još jedan način odužuje korisnicima za poverenje koje poklanjaju ovom gradskom javnom preduzeću.

– Prethodnih godina smo za porodice sa troje i više dece obezbedili besplatne stanarske paking karte a za roditelje dece do jedne godine obezbedili smo posebne parkinge za bebe na dve lokacije u gradu-kod Dečijeg dispanzera i kod vrtića „Pčelica“. Takođe smo često i donatori raznih udruženja – kulturnih, umetničkih, sportskih, zdravstvenih, kao i škola i vrtića. Za ovu godinu bih iz oblasti društvene odgovornosti izdvojila nova parking mesta, koja smo obezbedili za osobe sa invaliditetom. Mi smo 3. decembra, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, korisnicima rezervisanih parking mesta poklonili dodatnih osam mesta u samom centru grada, sedam u Takovskoj i jedno u ulici Jovana Šerbanovića, kod pošte. Tako sada u gradu imamo 35 parking mesta za osobe sa invaliditetom dok se na godišnjem nivou prosečno izda 130 kartica. Rok za reizdavanje ovih kartica je od 1. februara do 1. marta. Potrebna dokumenta su : rešenje o stepenu invaliditeta iz PIO fonda ne starije od 6 meseci, lična karta, saobraćajna dozvola i jedna fotografija korisnika kartice, podsetila je Marija Papović i najavila ambiciozne planove za 2023. godinu:

– Već sada izvesno mogu da najavim rekonstrukciju bloka „Đura Jakšić“. Kada smo krenuli sa definisanjem B zone određene su četiri lokacije u gradu. Prethodnih godina sređene su i puštene puštene u rad lokacija „Lamela“, kao i blokovi u ulicama Davorjanka Paunović i Sinđelićeva. Tada smo najavili da je četvrta lokacija upravo naselje Đura Jakšić, najzahtevnija i najveća lokacija i zato je ostavljena za kraj. Naručilac projekta parternog uređenja je „Parking servis“. Projekat bi trebalo da bude gotov do februara, kada će se nakon rebalansa budžeta grada i utvrđivanja Plana poslovanja „Parking servisa“ za 2023. godinu utvrditi koji deo te rekonstrukcije će finansirati grad a koliki deo naše preduzeće. Rekonstrukcija će se raditi u više faza, deo u ulici Trg Radomira Vujovića, centralni, ali i deo koji izlazi u Vardarsku ulicu. Veliki broj građana živi u ovom naselju i nefunkcionalno bi bilo da se zatvori sve odjednom. Zato planiramo da dok se izvode radovi na jednom delu bloka, ostali delovi funkcionišu. Nakon završetka rekonstrukcije i na toj lokaciji će,  kao i na ostalim B zonama, 1 sat parkiranja koštati 60 dinara, parkiranje će biti ograničeno na 2 sata, a ono što je najbitnije građani koji žive na toj lokaciji dobiće povlašćenu stanarsku mesečnu kartu za parkiranje, po ceni od 380 dinara.

– Pored ovog najvećeg planiranog posla, za sledeću godinu planiramo i dodatnu modernizaciju rada kroz uvođenje automata za naplatu parkiranja na opštim parkiralištima, koji će biti postavljeni na dve lokacije. To su automati na kojima se parkranje na uličnom frontu može platiti gotovinom ili katicom. Ovakav način plaćanja parkiranja zastupljen je već u nekoliko gradova u Srbiji, kao što su Subotica, Novi Sad i Paraćin. Na ovom automatu će biti moguće da se plate i kazne i to bez provizije. Takođe za 2023. planiramo i nabavku savremenijih uređaja za kontrolu parkiranja, najavila je Marija Papović i za kraj razgovora poručila:

 – Našim dragim korisnicima i sugrađanima želim srećne novogodišnje i božićne praznike, puno uspeha i sreće na privatnom i poslovnom planu u narednoj 2023. godini, kao i da predstojeće praznike dočekaju u miru i zdravlju sa svojim najbližima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *