Izvorinka Milošević, od „Đerdana“ do uspešne samostalne karijere

Iskonska netaknuta priroda iznedrila je sa Homoljskog izvora značajna umetnička imena. Zato i želimo da kroz projekat na portalu „Trag“ što veći broj ljudi upozna umetnike kučevačkog kraja koji su kroz svoje delovanje ostavili dubok trag u umetnosti i muzici ovog dela, pa i cele Srbije i prostora bivše Jugoslavije.

Pravo ime jedne od najpoznatijih pevačica sa ovih prostora, koja neguje izvorno narodno stvaralaštvo je Funtinjora Funta Lunga (F’ntinjora F’nta Lunga). Kad je pošla u školu, njeno lično ime je prevedeno na srpski jezik i dobila je ime Izvorinka Milošević.

U osnovnu školu krenula je sa šest godina, a zanimljivo je da je godinu dana išla u pripremni razred, pošto nije znala ni reč srpskog jezika, a onda je nastavila redovno školovanje. Kao učenica osnovne škole slušala je na tranzistoru Radio Beograd, Radio Bukurešt i Radio Temišvar. Uzori su joj bili srpska pevačica Ksenija Cicvarić i rumunska pevačica Marija Tanase. Takođe je ljubitelj rumunskog svirača na panovoj fruli Georgija Zamfira. Pošto je htela da ide stopama svoga oca, nakon završene osnovne škole upisala je Srednju saobraćajnu školu u Požarevcu, a nakon završene srednje škole upisala je Višu ekonomsku školu – drumski smer. Dok se školovala u Požarevcu, učlanila se u kulturno-umetničko društvo u Domu kulture u Požarevcu, gde je bila pevačica.

U detinjstvu joj je najbolja drugarica bila Gordana Goca Stojićević i ostala do današnjih dana. Obe su lepo pevale, pa su zajedno nastupale na školskim priredbama, kao i na smotri izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“ u Kučevu. Mira Vasiljević ih je obe učlanila u svoju grupu „Đerdan”, gde se Izvorinka javila na konkurs za prijem novih pevačica. I tako je sve počelo…

Svoju estradnu karijeru Izvorinka Milošević duguje vokalnoj grupi „Đerdan“, u kojoj se zadržala godinu dana. Sa ovim sastavom je 1975. godine za PGP RTB snimila singl „Šumadija u jesenje dane“, sa istoimenom pesmom i pesmom „Prevarena, ostavljena“.

Potpisivanjem ugovora sa Beogradskom estradom, Izvorinka Milošević je započela svoju samostalnu muzičku karijeru. Sa urednikom Prvog programa Radio Beograda, Milanom Obradovićem, napravila je prve snimke pesama „Vatrenica“ i „Zar tako, dušo Radoje“, koje su kasnije postale hitovi.

Svoju prvu ploču pod nazivom „Vlaške pesme“ izdala je 1971. godine za PGP RTB. Ploča je nosila oznaku, a sadržala je pesme „Ej, luna“ (Ej, meseče) i „Askultaj carta florilor“ (Slušah prepirku cveća). Za PGP RTB je 1972. godine izdala ploču „Pepeljuga“. Na ovoj ploči našle su se pesme „Pepeljuga“ i „Lepo sam devojče“ (na A strani), te „Nisam više slobodna devojka“ i „Imam brata“ (na B strani). Takođe je za PGP RTB 1974. godine izdala ploču „Žoake žoku n’ pojenice“. Ova ploča imala je tri pesme: „Žoake žoku n’ pojenice“ (Igra kolo na livadi), „Jame doamnje dume dume“ (Uzmi me, Bože, odnesi me) i „Vino dajkuco la moare“ (Dođi, draga, u vodenicu).

Nakon toga prešla je u Diskoton, za koji je 1975. godine izdala singl ploču sa pesmama „Vatrenica“ i „Igra kolo“. Karijeru je nastavila u izdavačkoj kući Jugoton, za koju je 1976. godine izdala singl sa pesmama „Kasno je za sve“ i „Zar tako, dušo Radoje“.  

Zatim se 1977. godine vratila u PGP RTB i izdala ploču pod nazivom „Noću ga sanjam“, majko. Na ovoj ploči je, pored istoimene pesme, objavljena i pesma „Pusti me da te prebolim“. Iste godine objavila je, pod oznakom singl ploču „Sve zbog ljubavi“, sa ovom pesmom i sa pesmom „Ja Vlajna, a ti Srbijanac“. Godinu dana kasnije, 1978, pod imenom Izvorinka Milošević Blam, izdaje singl ploču „U tebe sam zaljubljena“, sa istoimenom pesmom i pesmom „Ljubio me niko nije“. Iste godine izdaje i singl sa pesmama „Hajde da se poljubimo“ i „Pusti noćas da o sreći snivam“, dok 1979. godine izdaje ploču sa pesmama „Tarabić“ i „Slatka tajna“.

Izvorinka Milošević 1980. godine, uz pratnju ansambla Mihaila Blama, izdaje za PGP RTB LP ploču pod nazivom „Slatka mala Vlajna“. Ploča je imala devet pesama, među kojima je bila i jedna vlaška narodna pesma. Na A strani bile su pesme „Zbog te lepe Vlajne“, „Mori Tano“, „Pasarika“ (Ptičica, narodna pesma), „Hajduk Veljko iz Krajine“ i „Hajde da se poljubimo“. Na B strani nalazile su se pesme „Vlaška pitalica“, „Nova Koštana“, „Šanko si Bonka zalibi“ i „Ja Vlajna, a ti Srbijanac“.

Milutin Popović Zahar je 1981. godine za PGP RTB izdao LP ploču pod nazivom „Moje najlepše pesme“. Na ovoj ploči našla se i njegova kompozicija koju izvodi Izvorinka Milošević, „Ja Vlajna, a ti Srbijanac“.

U decembru 1981. godine za PGP RTB svoj album (LP ploču i kasetu) izdala je i Izvorinka Milošević. Album je izdala pod imenom Izvorinka Milošević Blam, a naziv albuma bio je Izvorinka. Na ovom albumu našlo se deset pesama, među kojima i jedna vlaška narodna pesma, za koju je aranžman uradio Miša Blam. Na A strani bile su pesme „Mala kuća, visok prag“, potom pesma „Zorane, Zorane“, zatim „Garav dragi, garava sam i ja“, „Oj, dodo, dodole“ i „Vatrenica“. Na B strani našle su se pesme „Cakana“, „Ne može to tako“, „Pobedila je ljubav“, „Imao si kovrdžavu kosicu“ i vlaška pesma „Žoake žoku n’ pojenjice“ (Igra kolo na livadi). U januaru 1983. izdala je za PGP RTB LP ploču i kasetu pod nazivom „Cica-maca“. Na albumu se našlo osam pesama: Na A strani – „Cica-maca“, „Medenjak“, „Šta ćemo, kako ćemo“ i „Oči moje nešto slute“, a na B strani – „Ciča zima, topla soba“, „Ja sam vatra, a ti voda“, „Haljinica na tufnice“ i „Disko-folk miks“. Za istu izdavačku kuću izdala je u avgustu 1984. godine LP ploču pod nazivom „Pazi, pazi šta činiš“, sa devet pesama. Na A strani objavljene su pesme „Pazi, pazi šta činiš“ (rumunska narodna pesma), „Gile i nargile“, „Rusaljka“, „Prazno srce, prazan stan“ i „Kalušica“. Na B strani našle su se pesme „Zdravica“, „Još tren, još čas“, „Ne ostavljaj me nikad samu“ i „Don Žuan“. Za PGP RTB je izdala ploču i kasetu 1985. godine, нaslovna pesma ovog albuma bila je „Miloje, Miloje“, koja je bila prva pesma na A strani, a uz nju su na A strani bile još pesme „Eci, peci, pec“, zatim „Sa ženama nije lako“ i „Snovi moji“. B strana sadržala je pesme „Lepotan“, „Kada te sudbina uzme na zub“, potom pesmu „Šumi, šumi zrela raž“, kao i pesme „Boriću se“ i „Srce mi kuca tik-tak-tak“.

PGP RTB je 1986. godine izdao muzičku kompilaciju (LP ploču) Hit parada narodne muzike ’86. Na ovoj kompilaciji, pod brojem B3 našla se pesma Izvorinke Milošević „Miloje, Miloje“. Sledeće godine PGP RTB je izdao CD sa kompilacijom narodnih pesama pod nazivom Hit pevači – Hit pesme 1, na kojem se pod rednim brojem 14 našla pesma „Ja Vlajna, a ti Srbijanac“.

Godine 1987. Izvorinka, izdaje za PGP RTB album sa naslovnom pesmom „Mene čuvaš za vremena teška“. Album je imao devet pesama: Na A strani – „Mene čuvaš za vremena teška“, „Dalje od moga sokaka“, „Nema više hoću-neću“ i „Ja se bojim“, te na B strani – „Ti si mamin mezimac“, „Posadi deda tri leje luka“, „Imam dinar, nemam dva“, „Voleću te uvek“ i „Ja okom, a ti skokom“.

U martu 1989. godine PGP RTB izdaje LP ploču Izvorinke Milošević Voja. Objavljeno je osam pesama. Na A strani su bile pesme „Voja“, „Brojalica“, „Sveznalice moja mala“ i „Nestaško“. Na B strani bile su pesme „Stara Vlajna“, „Mali lažove“, „Negotinci, šta je, tu je“ i „Draga pesma“.

Tokom 1990. godine, takođe za PGP RTB, izdala je album sa naslovnom pesmom „Sinoć sam se doterala“. Album je imao osam pesama. Na A strani našle su se pesme „Sinoć sam se doterala“, „Još malo, još malo“, „Vatra žena“ i „O, daljino prokleta“. Na B strani bile su pesme „Sve se vraća, sve se plaća“, „Laku noć“, „Poludeću“ i „Dunjo moja“. Potom PGP RTB 1994. godine izdaje njen novi album sa naslovnom pesmom „Bog te meni poklonio“. Ovaj album imao je osam pesama. Pored naslovne pesme tu su se na A strani našle pesme „Koga sam ja to ljubila“ (rumunska narodna pesma), „Čaša vina“ i „Tri suze“, a na B strani pesme „Idi, nestani“, „Šuma bez borova“, „Sedam dana“ i „Tugo, tugo“.

Godine 1995. Izvorinka Milošević za PGP RTS izdaje album „Zaljubljivo srce“. Na A strani bile su pesme „Ima Boga“, „Mali lopov“, „Ljubavno ludilo“ i „Ti si mangup“. Na B strani bile su pesme „Zaljubljivo srce“, „Gorda žena“, „Na zemlji raj nas čeka“ i „Kralj ili prosjak“. Sledeće, 1996. godine za istu izdavačku kuću izdaje CD sa 20 pesama, od kojih je deset na srpskom jeziku. Album je nosio naziv „Tumna afost ša plojat“. Pesme sa ovog albuma su: „Tumna afost ša plojat“ (Jesen je kišna bila), „Patru anj de dzilje“ (Četiri godine zajedno), „Asare tu naj venit“ (Sinoć nisi došao), „Vino najke tu astare“ (Dođi, dragi, večeras), „Toc barbaci kata an minje“ (Svi me mladići gledaju), „Mult ac plaće vinu“ (Mnogo voliš vino), „Jovanjal de presta đal“ (Jovan sa planine), „Mama k’nd ma ljegala“ (Kada me majka ljuljala), „Pe undje jubjam odate“ (Tamo gde sam nekad ljubio), „Am o m’ndre mikićike“ (Imam malu dragu), „Stara Vlajna“, „Čaša vina“, „Domaćine, rode moj“, „Zaljubljivo srce“, „Cakana“, „Ima pravde, ima Boga“, „Mala kuća, visok prag“, „Mali lopov“, „Šuma bez borova“ i „Ja Vlajna, a ti Srbijanac“. Na ovom albumu Izvorinka Milošević je bila autor pesme „Asare tu naj venit“.

Izvorinka Milošević je, pored ovog CD-a, 1990-ih izdala i kasetu pod nazivom Hitovi, sa deset pesama. Na A strani bile su pesme: „Ja Vlajna, a ti Srbijanac“, „Stara Vlajna“, „Cica-maca“, „Mala kuća, visok prag“ i „Mene čuvaš za vremena teška“. Na B strani su bile pesme: „Sinoć sam se doterala“, „Pazi, pazi šta činiš“, „Šuma bez borova“, „Čaša vina i Cakana“. Godine 1998. Izvorinka je, takođe za PGP RTS, izdala album, sa naslovnom pesmom „Ne ubijajte golubove i sa još sedam pesama: „Ljube mi se usne tvoje“, „Ti nisi moj bog“, „Draganče, Draganče“ (pesma sa Šumadijskog sabora ’97), „Vagabund“ (rumunska narodna pesma), „Ko o čemu“, „Lađa“ i „Putujemo“.

U 2004. godini PGP RTS je izdao album (CD i kasetu) sa hitovima Izvorinke Milošević, gde je naslovna pesma bila „Zašto smo se rastali“. Album je imao 16 pesama, a većina su bile vlaške i rumunske narodne pesme. Te pesme su: „Zašto smo se rastali“, „Stara Vlajna“, zatim pesma „Tano, Tano“, potom pesme „Domaćine, rode moj“, „Vagabundulje“ (Skitnica), „Oj, dodo, dodole“, „Pazi, pazi, šta činiš“, „Pre valje la valje“ (Tamo u dolini, vlaška narodna pesma), „Dajke Joanje“ (Draga Jano, rumunska narodna pesma), „S’m daj doamnje“ (Daj mi, Bože, krila), „Am o m’ndre mikićike“ (Imam malu dragu, vlaška narodna pesma), „Mult ć plaće vinu“ (Mnogo voliš vino, rumunska narodna pesma), „Maraćinje“ (rumunska narodna pesma), „Patru anj de dzilje“ (Četiri godine zajedno, vlaška narodna pesma) i „Mošu ku barba karunta“ (Starac sa sedom bradom, vlaška narodna pesma). Sa Ivanom Selakov je 2012. godine snimila duet. Njih dve otpevale su pesmu „Heroj“, koja je izašla na albumu koji je Ivana Selakov u oktobru 2012. izdala za Grand produkciju.

Ističe se nekoliko pesama za koje je Izvorinka Milošević napravila video-spotove. Pored pesama na vlaškom jeziku, to su pesme „Cica-maca“, „Pazi, pazi šta činiš“, za koju je napravila dva video-spota, „Ti si mamin mezimac“, „Mene čuvaš za vremena teška“, „Sinoć sam se doterala“, „Negotinci, šta je, tu je“, itd.

Osim što је pevaла narodne pesme na vlaškom jeziku, Izvorinka Milošević je poznata i po izvođenju drugih srpskih narodnih pesama i pesama koje su u narodnom duhu komponovali srpski kompozitori. Svakako se ističe pesma „Ječam žela Kosovka devojka“, ali i druge pesme, među kojima su pesme „Crven fesić“, „Igralo kolo pod Vidin“, „Pošla Trojanka na vodu“, „Kude si pošla, mori Cveto“, „Što si, Leno, na golemo“, „Aj, puče puška ledenica“, „Obraše se vinogradi“ (kompozicija Dragiše Nedovića), „Ja pogledah preko kola“, „Oj, Coko, Coko“, „Poranila devojčica“, „Ej, vi magle“, „Za kim kuca srce moje“ (kompozicija Rade Timotijevića), „Vrti kolo“ i druge pesme.

Izvorinka Milošević je sarađivala sa mnogim poznatim kompozitorima i tekstopiscima. Od kompozitora svakako se izdvajaju Milutin Popović Zahar, Danilo Živković, Dragan Aleksandrić, Milan Obradović, Predrag Vuković Vukas, Ljubo Kešelj, Rade Vučković, Dragan Janković Mirijevac i drugi.

Osim estradnih nastupa, Izvorinka Milošević često peva na svadbenim veseljima, gde, po sopstvenom priznanju, ne peva klasičan srpski repertoar, već rumunsko-vlašku muziku. Takođe, učesnik je brojnih događanja koja se organizuju širom Srbije, ali i u inostranstvu, gde često peva po pozivu, pa je tako nastupala na otvaranju Doma kulture u Dobroj Vodi kod Jagodine, pevala je srpskoj dijaspori u Mađarskoj i u drugim sličnim prilikama.

Isto tako, učesnik je brojnih festivala koji popularizuju tradicionalnu muziku u Srbiji. Učestvovala je i na drugoj večeri Trećeg festivala vlaške muzike, koji je održan u Negotinu 29. i 30. aprila 2011, a od 2010. godine Izvorinka Milošević je i umetnički direktor ove manifestacije. Učestvovala je i u revijalnom delu programa na 7. Festivalu vlaške izvorne pesme 5. novembra 2010. u Boru, manifestaciji koju je sponzorisao Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine. Bila je izvođač i na svečanom koncertu na 40. saboru narodnog stvaralaštva Srbije u Topoli u oktobru 2012.

Bila je učesnik i brojnih drugih muzičkih festivala. Između ostalih učestvovala je na Hit paradi narodne muzike ’82, Mesamu ’85, gde je izvela pesmu „Miloje, Miloje“, zatim na Hit paradi ’92, gde je izvela pesmu „Sinoć sam se doterala“, i drugim sličnim festivalima.

Osim navedenih festivala 14. decembra 2010. bila je gost na koncertu legendarnog frulaša Tihomira Paunovića, a u okviru ciklusa Muzička tradicija „Portret jednog svirača“, ciklusa koncerata koje organizuje RTS, na kojem je izvela pesmu „Maraćinje“. Učestvovala je i na koncertu „Darovnica“ Radio Beograda 1, koji je održan u Staroj Pazovi krajem marta 2011. godine, na kome je izvela narodnu pesmu Nadojna, a bila je učesnik i RTS karavana, koji je 1. avgusta 2011. održan u Sokobanji. U RTS-ovoj emisiji Šljivik, emisiji koja promoviše očuvanje srpske narodne baštine, koja se 4. novembra 2012. održala u Negotinu, član žirija bila je Izvorinka Milošević. I za kraj njena interpretacija vlaških, ali i srpskih narodnih pesama, ostavila je dubok trag, kao specifičnost njenog nastupa u izvođenja istih.

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Sa izvora umetnosti Homolja“, koji sufinansira Predsednik opštine Kučevo po osnovu javnog Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Kučevo u 2022. godini.

–  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Trag.rs

Foto: YouTube / Screenshot

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *