Izrada dokoracija za torte u Biblioteci u Kostolcu

U Biblioteci u Kostolcu, Ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u sredu 29. marta 2023. godine, održana je veoma edukativna i interesantna radionica pod nazivom „Šećerna umetnost“, koja je okupila Kostolčanke zainteresovane za izradu dekoracija za torte od šećerne gum paste.

Radionicu je vodila Slavica Konrad (1951-), poslastičar sa višedecenijskim stažom pravljenja predivnih torti i kolača za brojna venčanja, rođendane i ostale proslave, dobitnica brojnih priznanja i nagrada za svoj rad.

Iako je godinama pravila torte i sve vrste ukrasa za dekoraciju torti, tokom poslednjih nekoliko godina, Slavica Konrad se opredelila za izradu ukrasnog jestivog cveća za torte, koje čak ni oštro oko teško da može da razlikuje od pravog cveća.

Foto: Narodna biblioteka Kostolac

Tokom dvočasovne radionice, polaznice radionice mogle su da čuju neke od tajni poslastičarskog zanata: od kog materijala se prave ukrasi, gde može materijal da se nabavi, kako same mogu da naprave materijal za ukrase i šta je od alata potrebno za izradu ukrasa. Nakon uvodnog dela, prešlo se na samu izradu cvetnih ukrasa, od samog početka tegljenja smese, pa do sušenja.

Da je biblioteka pravo mesto i za ovakve radionice, pokazalo je veliko interesovanje brojnih zaljubljenica u poslastičarski zanat za učešće u nju. Radionica se pokazala kao veoma usprešna, ali nedovoljno duga za brojna pitanja polaznica, na koje je Slavica Konrad rado odgovarala, jer želi da svoje znanje prenese budućim naraštajima talentovanih poslastičara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *