Izložba Istorijskog arhiva Požarevac: Skriveni „govor“ mode

Istorijski arhiv Požarevac priredio je 29. avgusta novu izložbu „Moda u Požarevcu 1880-1929 – susret Istoka i Zapada“, u dvorišnom arhivskom kompleksu „Stara kasarna – Paviljon 4“. Autorka ove zanimljive izložbe, koja će biti otvorena za posetioce do 31. avgusta 2021. godine,  je dr Dragana Miloradović, arhivski savetnik u saradnji sa Draganom Jovanović, arhivistom.

Na otvaranju su pored autorke govorili dr Jasmina Nikolić, direktor Arhiva i prof. dr Senka Kovač, redovni profesor Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta, koja je recenzent izložbe i kataloga, a izložbu je zvanično otvorio Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca.

U dvorištu depoa izložene su najlepše arhivske fotografije iz zbirki Istorijskog arhiva Požarevac kojima je prikazan skriveni „govor“ modnog kostima u Požarevcu od 1880. do 1929. godine – estetske vrednosti, ali i socijalna, ekonomska i kulturna poziciju osobe koja ga nosi.

Iz vizure promena u kostimu, prezentuju se i promene koje su se dešavale u društvu u vremenu najznačajnijih događaja na prelazu 19. u 20. vek. Fotografije dece, žena i muškaraca prate kostim od narodnog, građanskog do modnog kostima u godinama posle Velikog rata. Izložba oslikava istorijske, političke, ekonomske i društvene prilike, procese modernizacije i evropeizacije Srbije. Kostim reprezentuje estetske vrednosti, ali „tiho“ govori i o socijalnoj, ekonomskoj i kulturnoj poziciji osobe koja ga nosi.

Svečano otvaranje izložbe, koja je jednam od pratećih manifestacija 56. Ljubičevskih konjičkih igara, oplemenjeno je revijom modnih kreacija čuvene slikarke Milene Pavlović Barili. Pored posetilaca su članovi Kulturno umetničkog društva „Kostolac“ šetali u kostimima iz vremena promene Kneževine u Kraljevinu, po ondašnjem kodeksu oblačenja, a sve je pratila autentičnu muzika tog vremena, koju je preneo Predrag Paunović, master muzičke umetnosti iz Centra za kulturu Požarevac.

Izvor: Trag

Foto: Istorijski arhiv Požarevac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *