Izložba „Geme i kameje“ u Galeriji savremene umetnosti

Izložba „Geme i kameje iz antičke zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu“, autora višeg kustosa arheologa Teodore Branković otvorena je 14. oktobra u Galeriji savremene umetnosti. Reč je o poster izložbi koja je upotpunjena vrednim originalnim predmetima iz antičke zbirke.

Otvarajući izložbu, viši kustos Teodora Branković istakla je da se u antičkoj zbirci Narodnog muzeja Požareac nalazi se 150 gema, kameja i ukrsnog kamenja pripremljenog za prstenje i druge tipove nakita. Uglavnom su izrđeni od poludragog kamenja, dok je manji broj izrađen od staklene paste. Gema je minijaturni obrađeni poludragi kamen (karneol, jaspis, ametist, oniks, ahat, kalcedon, gorski kristal) sa urezanom predstavom u negativu. Kao ornamentika javljaju se mitološke scene, portreti, božanstva, geme sa natpisima, geme  sa gryllo tematikom, gnostičke i ranohrišćanske. Najstarije geme potiču iz Egipta i Mesopotamije. Geme su stavljane u broševe, prstenje, medaljone i ogrlice. Prvobitna namena gema bila je pečatna, da bi u kasnijem periodu postala ukrasna.  Kameje su takođe izrađene od poludragog kamena (višeslojnog i všebojnog), ali je predstava na njima reljefna, tako da osnova i ispupčena figura imaju različite boje. Spadaju u luksuzni nakit i glavnom se nalaze u medaljonima i naušnicama.

„Geme i kameje su veoma značajni arheološki predmeti, koji se zbog svojih dimenzija retko nalaze na stalnim postavkama i izložbama. Predstave pune simbolike i detalja urezuju se na maloj, ograničenoj površini, s obzirom da  su dimenzije površine na kojoj se predstava nalazi u proseku od 1-3 cm.  Zbirka gema i kameja iz antičke zbirke NMP je izuzetno vredna i brojna, tako da je poster izložba, obogaćena originalnim predmetima koji su izloženi u vitrinama, bila jedini način da se publici predstave ovi značajni predmeti, koji su kao sastavni deo nakita bili u širokoj upotrebi u starom Rimu, a kopije izrađene po rimskim uzorima i danas se mogu naću u prstenju, broševima i medaljonima. O vrednosti, lepoti i kvalitetu izrade gema i kameja iz Antičke zbirke govori i njihovo publikovanje u više radova objavljenih u stručnim časopisima,  a ovom poster izložbom sada je širokoj publici omogućeno da stekne uvid u najreprezentativnije geme i kameje koje se čuvaju u antičkoj zbirci NMP“, dodala je Branković.

Izložba je otovrena do 31.10.2022. godine, ulaz je slobodan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *