Izbor iz zbirke međunarodnog bijenala umetnosti “Art i ja”

U Galeriji savremene umetnosti 30. juna otovrena je izložba radova na papiru i od papira koji su nastali povodom, za sada, održana dva međunarodna bijenala umetnosti pod nazivom ‘ARTiJA čiji je organizator ustanova Spomen-park Kragujevački oktobar iz Kragujevca.

Manifestacija koja okuplja umetnike iz zemlje i inostranstva je relativno mlada pojava na umetničkom nebu – zaživela je 2018. godine, nije je omela ni korona, drugo Bijenale je uspešno održano i 2020. godine, a ove godine sledi i treći skup poštovalaca rada na sveprisutnom crtačkom i slikarskom, pa i skulptorskom mediju. ‘ARTiJA okuplja umetnike iz Srbije, Norveške, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, Nemačke, Austrije, Poljske…

Inače, ova izložba je rezultat uspešne saradnje dve ustanove kulture iz dve Miloševe prestonice, Kragujevca i Požarevca, Spomen parka Kragujevački oktobar i Narodnog muzeja. Prošle godine naša ustanova je gostovala u Galeriji Mostovi Balkana izborom dela iz Spomen-zbirke Miodraga Markovića, danas je Narodni muzej i Galerija savremene umetnosti domaćin izložbe dela koja čine izbor iz zbirke Međunarodnog bijenala umetnosti ‘ARTiJA, i pripada muzejskom fundusu Spomen-parka Kragujevački oktobar.

Objekti, skulpture, crteži, grafike, slike našli su mesta na ovoj jedinstvenoj postavci koja je okupila brojne umetnike različitih generacija i estetskih pristupa kojima je zajednička osobina bila papir kao ideja, inspiracija, materijal i podloga. Izloženo je 40 radova o kojima je nešto više rekao kustos Galerije Mostovi Balkana Nenad Ristović, autor ove izložbe, koji je između ostalog i pozvao sve zaintereovane umetnike na učešće trećeg Međunarodnog bijenala ‘ARTiJA čiji je konkurs otvoren do 20. jula.
Izložba traje do 19. jula, ulaz je slobodan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *