Humanitarna izložba slika “Sve mi boje lepo stoje”

U organizaciji Udruženja „Društvo Rom Kostolac“ i uz finansijsku podršku „Fondacije za otvoreno društvo Srbija“ u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevac 8. jula 2021. godine otvorena je humanitarna izložba slika pod nazivom SVE MI BOJE LEPO STOJE – promocija romske kulture u cilju suzbijanja predrasuda i stereotipa.

Slike su na prodaju, a kupuju se uplatama na račun Fondacije „Budi human“ za lečenje Darije, Dušana, Petre, Luke, Pavla i Tare. Na izložbi su učestvovala udruženja: Likovno udruženje Kevro, Udruženje likovnih stvaralaca Spektar, Kostolac, ULUK Art, Art Distrikt. Ispred udruženja „Društvo Rom Kostolac“ obratio se predsednik Udruženja Čemail Morina koji se zahvalio učesnicima i istakao da je izložba humanitarne prirode.

Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu na otvaranju kazala je: “Strategija razvoja kulture Republike Srbije od 2020. do 2029. godine, usvojena početkom 2020. godine, između ostalog, opredeljena je za očuvanje kulturne raznolikosti kao posebnog bogatstva naše zemlje, koje uključuje kako stvaralaštvo nacionalnih manjina i svih društvenih grupa, tako i mogućnost različitih identitetskih izbora. Ovom izložbom mi svi, i Narodni muzej i sva udruženja koja su učestvovala na ovom projektu potrudili smo se da ispoštujemo načela Strategije koja se odnose na:unapređenje uzajamnog razumevanja i ravnopravno uključivanje osetljivih grupa u kulturni život; podsticanje i promovisanje umetničkog stvaralaštva kao slobodnog izraza ljudskog duha, široku dostupnost kulture i ravnopravno i aktivno učešće u kulturnom životu.

Izvor: GSU

Romi su narod koji se u prvi mah identifikuje sa putnicima, večitim nomadima, neprilagođenima za sedelački život i posao. Umetnici su tematski upotrebili prve asocijacije na život Roma iako danas dolazi do sve veće emancipacije samih Roma i podrške na različitim društvenim nivoima zbog čega se menja predstava o životu ove zajednice. Tradicionalnu sliku jednog naroda preneli su na platna učesnici izložbe Sve mi boje lepo stoje predstavivši Rome kao muzičare, zabavljače, igrače, ljude slobodnog duha koji žive pod otvorenim nebom. Figuralne kompozicije i jarke boje zastupljene su na većini dela, učesnici izložbe su se držali ustaljene predstave romskog života i na takav način predstavili romsku kulturu ili pak asocijaciju na nju. Otklonimo predrasude, integrišimo Roma – „čoveka“ (u prevodu) u sve društvene slojeve – a ova izložba neka bude podrška i jedan od koraka na daljem putu poboljšanja ne samo učešća romske zajednice u kulturi, već i njenog celokupnog socijalno-ekonomskog statusa“.

Izvor: GSU

Julija Bašić MA istoričar umetnosti u katalogu ove izložbe navela je: „Ono što sa izložbe slika „Sve mi boje lepo stoje“ možemo da (na) učimo jeste srž koncepta Joie de viver tzv. „radosti življenja“, koji nas bodri da uživamo u životu i njihovim momentima, u onome što stvaramo i u onome što možemo da stvorimo: slikanjem, muziciranjem, druženjem itd.“ Običaji iz romske tradicije, karavani, logorovanje, trube, daire i harmonike, ples pored vatre, gatanje, prepuni su ekspresivnog kolorita ali su i dalje u sprezi sa našim tradicionalnim poimanjem Romske kulture. Svakako raduje što radovi nude inkluzivniji aspekt, te prikazuju Rome kao pojedince, koji zajedno sa svima nama ubiraju plodove savremenog društva“.

Izložba je otvorena do 21. jula. Ulaz u GSU je slobodan uz korišćenje svih preventivnih mera zaštite protiv virusa SARS-CoV-2.

Izvor: GSU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *