Gradištanski odbojkaški „osvojili“ Jugoslaviju

Susretom najboljih odbojkaških reprezentacija Srbije i Severne Makedonije i promocijom knjige „Šampioni iz male varoši“, u novoj dvorani na obali Srebrnog jezera obeležena je godišnjica osvajanja titule šampiona Jugoslavije odbojkaša „VGSK“ i njihovog učešća u Kupu evropskih šampiona. Prošle godine je bilo tačno 40 godina od ovog velikog uspeha za jedan mali grad, ali je proslava značajnog jubileja zbog pandemije korona virusa pomerena na ovu godinu. U prijateljskoj utakmici, koja je samo upotpunila ovu svečanost, Srbija je savladala Makedoniju sa 3:1 (po setovima 25:17, 28:26, 23:25 i 25:23).

Put od bajke do titule šampiona nekadašnje Jugoslavije bio je prožet dugogodišnjim stvaralačkim radom brojnih entuzijasta, ali i mladih sportista željnih afirmacije. Zato ne čudi da je Veliko Gradište sa svojom specifičnom školom postao jedan od centara srpske odbojke. To je osnovna poruka odbojkaškog spektakla, održanog pre nekoliko meseci u novoj dvorani na obali Srebrnog jezera, u prisustvu više od 200 zvanica, među kojima su bili članovi šampionske generacije odbojkaša VGSK, predstavnici Odbojkaškog saveza Srbije koje su predvodili predsednik Zoran Gajić i generalni sekretar Ivan Knežević. Ovoj manifestaciji su prisustvovali i predstavnici lokalne zajednice, na čelu sa predsednikom Opštine Veliko Gradište Draganom Milićem, proslavljeni gradištanski olimpijci Slobodan Boba Kovač i Mihajlo Mitić, dugogodišnji predsednici Odbojkaškog kluba VGSK-Velimir Marović, Milenko Bobić i Goran Borčak, legendarni sportski radnik Milovan Daba Lazić, predstavnici sportskih asocijacija i klubova, direktori javnih preduzeća i ustanova, članovi sadašnjeg Upravnog odbora OK VGSK sa predsednicom Žaklinom Janković, kao i dvojica supertalentovanih mladih, gradištanskih stručnjaka, Milan Đuričić, trofejni trener kadetske reprezentacije Srbije, kao i Dejan Milanović, najbolji trener mlađih odbojkaških selekcija Srbije u poslednje tri godine.

Susretom najboljih odbojkaških reprezentacija Srbije i Severne Makedonije, koje se pripremaju za nadmetanje u Ligi nacija, kao i promocijom knjige „Šampioni iz male varoši“, autora, novinara i publiciste Dragana Živanovića, obeleženo je 40 godina od trenutka kada je Odbojkaški klub VGSK načinio jednu od najvećih sportskih senzacija tog vremena i osvojio titulu šampiona nekadašnje Jugoslavije.

Isto toliko vremena prošlo je od trenutka kada su Gradištanci nastupali u Kupu evropskih šampiona i osvojili peto mesto u tom elitnom takmičenju, kao i četiri decenije od otvaranja prve savremene sportske dvorane u gradu na Dunavu. Burnim aplauzom pozdravljeni su osvajači titule prvaka u proleće 1980. godine: Mate Piljić, Nebojša Vrzić, Vladislav Dinić (kapiten), Milan Selić, Miomir Rajčić, Vladimir Trifunović, Miodrag Mitić, Nenad Đorđević, Ljubiša Lukić i Zoran Vitić, odsutni Slobodan Đorđević, kao i njihov tadašnji trener Radomir Veličković. Gradištanci su dobro zapamtili i nastupe Nikole Šuputa, Aleksandra Bogdanovića, Branka Murgulja i Ljubiše Životića, koji su u međuvremenu preminuli. Pored pomenutog Veličkovića, šampionsku generaciju stvarali su i izuzetni stručnjaci: Petar Stanišić, Aleksandar Boričić, Arpad Seker, dr Drago Tomić i Miroslav Vorgić. Ovdašnji ljubitelji sporta upamtili su  ulogu braće Kutlešić, Miodraga Stokića Kiketa, a posebno legendarnog Petra Poznanovića. Ne zaboravlja se i doprinos ekipnim dometima pokojnog Gorana Janoševića.

O stvaranju šampionske generacije govorio je nekadašnji trener, potom dugogodišnji predsednik kluba, a sada sportski direktor Radomir Veličković. Podsetivši da su u Velikom Gradištu ponikli Trifunović, Mitić, Đorđević, Kovač i drugi internacionalci i reprezentativci, Veličković je istakao da titula šampiona velike Jugoslavije nije slučajno stigla u grad na Dunavu:

– Mi smo u kontinuitetu gradili i sagradili šampionsku generaciju. Ona je najpre tri puta bila juniorski prvak države, a potom u sezoni 1979/80. godine i seniorski klupski šampion Jugoslavije ispred tada moćnih klubova, kao što su bili Partizan, zagrebačka Mladost, sarajevska Bosna, skopski Vardar i Modriča.

Autor knjige Dragan Živanović je ukazao da bi Gradištanci ubuduće trebalo da obeležavaju kao godinu osnivanja kluba 1945. Dakle, godinu kada je u okviru Sportskog društva Mladi borac formirana odbojkaška sekcija koja prvo takmičenje ima godinu dana kasnije.

Najlepši period kluba bio je u periodu od 1972. do 1982. godine. U poređenju sa tadašnjim velikim odbojkaškim centrima, poput Beograda, Zagreba, Novog Sada, Sarajeva i Skoplja, Gradištanci nisu imali adekvatnu sportsku infrastrukturu, široku igračku bazu i dovoljno novca za finansiranje vrhunskog sporta, ali su sve to nadoknadili znanjem, talentom, upornošću, fanatizmom i željom da osvoje šampionski pehar. Zato su ih sugrađani „nagradili“ izgradnjom prve savremene sportske dvorane u kojoj su potom igrane utakmice Kupa evropskih šampiona. U istom objektu potom će talenat potvrditi brojne generacije odbojkaša, među njima Boba Kovač, Jovan Marković, Vladimir Jekić, Miloš Stojković, Dušan Petković i Mihajlo Mitić, poručio je Živanović.

– Prepun sam emocija kada stojim pred šampionskom generacijom kluba u kome sam počeo svoju sportsku karijeru. U mečevima Kupa šampiona bio sam sakupljač lopti. U međuvremenu, zahvaljujući i tim idolima, ostvario sam svoje snove i verujem da mogu biti uzor sadašnjim mališanima u našem Velikom Gradištu. I ovaj novi sportski objekat potvrđuje da su stvoreni preduslovi da grad na Dunavu bude jedan od odbojkaških centara Srbije koji će iznedriti nove šampione, rekao je, između ostalog, jedan od najboljih svetskih trenera i do nedavno selektor reprezentacije Srbije, Slobodan Boba Kovač.

Vrhunskih sportskih rezultata nema bez adekvatne podrške lokalne zajednice. Otuda je značajna uloga meštana i lokalne samouprave i u razvojnom putu OK VGSK. Posle školske fiskulturne i sportske dvorane, u kojoj su igrane utakmice Kupa evropskih šampiona, grad na Dunavu dobio je i treći, savremeni objekat na obali „srpskog mora“. Podsetivši na te činjenice, predsednik Opštine Veliko Gradište Dragan Milić je potom naglasio:

– Ponosan sam što se nalazim na čelu male sredine po broju stanovnika, ali velike po ljudima koji u njoj žive i stvaraju! Ovde je seme odbojke izraslo u čvrsto drvo koje decenijama daje plodove. I ovaj novi objekat doprineće daljem razmahu odbojke u Velikom Gradištu, a izgradili smo ga zahvaljujući i finansijskoj podršci Vlade Srbije. Tako smo stvorili preduslove za funkcionisanje još jednog centra srpske odbojke.

Na značaj šampionske generacije OK VGSK i njen doprinos razvoju ovog atraktivnog sporta u Srbiji ukazao je i nekadašnji trofejni selektor reprezentacije Jugoslavije, a sadašnji predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić:

– Sigurno je da dobrih rezultata reprezentacija tadašnje Jugoslavije i sadašnje Srbije ne bi bilo da nije bilo gradištanskog kluba i njegovog doprinosa u stvaranju asova. Kada sam počinjao karijeru selektora upravo sam od Mitića, Trifunovića i ostalih ovdašnjih asova spoznao mnoge odbojkaške tajne. Imali smo vrhunske igrače, ali ne i adekvatne rezultate. Zato smo na iskustvu prethodnika stvorili sjajnu trofejnu generaciju. Veliko Gradište je već postalo centar srpske odbojke.

 

Izvor: http://velikogradiste.rs/

Foto: http://velikogradiste.rs/ / Odbojkaški savez Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *