Bogata sportska istorija Požarevca

Požarevac ima bogatu sportsku tradiciju koja datira iz druge polovine 19. veka, kada je i osnovana prva streljačka družina. Nakon toga je krenuo razvoj i drugih sportskih disciplina, pre svega konjarstva, a zatim i ekipnih sportova, od kojih je prvi bio fudbal. Kroz seriju tekstova na portalu „Trag“ prikazaćemo deo istorije, a pre svega aktuelne aktivnosti Sportskog saveza i Sportskog centra, koji su okosnice u okupljanje svih klubova na terotiriji grada i veoma su značajni za razvoj sporta i zdravog načina života mnogih generacija u požarevačkom kraju.

Požarevac je grad u Braničevskom okrugu, u centralnoj Srbiji. Po podacima iz 2011. godine u gradu je živelo 75.334 stanovnika.

Stranice bogate istorije sporta u gradu Požarevcu počele su da se ispisuju u drugoj polovini 19. veka osnivanjem prve streljačke družine, a pošto je Stig plodna ravnica prirodno je bilo da se tu razvije i konjarstvo. Osnivanjem Konjičkog društva „Knjaz Mihailo“ još davne 1892. godine zapoečela je ta priča, a danas je po tome Požarevac poznat u celoj Srbiji. Prvi sportski klubovi pojavili su se u periodu između dva rata, a prvi među ekipnim sportovima je naravno bio fudbal i klub „Radnički 1926“.

U periodu posle Drugog svetskog rata dolazi do nagle ekspanzije svih sportova – pre svega olimpijskih. Fudbal nastavlja svoju tradiciju a u gradu se aktivno upražnjava atletika, gimnastika, rukomet, košarka i odbojka. Kako se grad razvijao i priliv stanovništva povećavao, tako su i ostali sportovi dobijali na brojnosti i kvalitetu.  Posle Drugog svetskog rata, 1946. godine, u Beogradu je osnovan Fiskulturni odbor Jugoslavije, koji je imao zadatak da poveže sport i Narodnu omladinu. Fiskulturni odbor je radio pod tim nazivom do 1952. godine kada je preimenovan najpre u Savez sportova, a deset godina kasnije, 1962. u Savez organizacija za fizičku kulturu ili skraćeno SOFKA. Glavni nosioci razvoja sporta u Požarevcu su pre svega bili sportski radnici, zaljubljenici i entuzijasti, koji su svojom neiscrpnom energijom činili da mlade generacije zavole sportske aktivnosti i postanu dobri članovi zajednice. Svakako se ne može pisati o istoriji sporta, a da ne spomenemo čuvenu SOFKU, čiji je prevashodan zadatak bio razvoj sporta i organizacija takmičenja na teritoriji grada.

Stari Požarevac

U Požarevcu je SOFKA postojala sve do 2000. godine i za to vreme okupljala je sve spotiste, pedagoge fizičke kulture i sve činioce sporta na teritoriji opštine Požarevac. Neke od delatnosti ovog Saveza bili su stvaranje uslova za postizanje vrhunskih sportskih rezultata, zaštita i promocija interesa sporta i sportista, odnosno sportskih organizacija i njihovih klubova, članica, kao i promocija opštine Požarevac kao sportskog centra kroz organizaciju značajnih takmičenja i manifestacija. SOFKA je radila i na popularizaciji i omasovljavanju sporta, kao i na međugradskoj  i međunarodnoj sportskoj saradnji.

Nova organizacija, Sportski savez opštine Požarevac, formiran je nakon prve Izborne skupštine. Ova sednica održana je 15. juna 2005. godine i na njoj su za predsednika i generalnog sekretara izabrani Slobodan Jović i Radojko Luković. Posle nesrećnog slučaja Radojka Lukovića je na mestu generalnog sekretara zamenio Petar Urošević, a sada tu funkciju obavlja Dragan Nikolić.

Na mesto Predsednika Sportskog saveza grada Požarevca 2017. godine je izabran Zlatan Kostić, a vredno je istaći da je već 2019. godine SSG Požarevca dobio Majsku nagradu Sportskog saveza Srbije, čime je proglašen za najbolji teritorijalni sportski savez u Republici. Iste godine Sportski savez je dobio i Povelju grada Požarevca za izuzetne rezultate i doprinos u razvoju sporta i fizičke kulture.

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Požarevac-grad sporta“, koji sufinansira Gradsko veće Grada Požarevca po osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Požarevca u 2022. godini.

   – Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Trag  / SSGP  

Foto: Trag / SSGP / Istorija fudbala (fb)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *