Vasa Baldić: Prezentacija turističkih potencijala Požarevca obaveza i privilegija TOGP-a

Prošla, 2021. bila je mnogo bolja nego 2020. godina, jer je pandemija malo popustila pa je Turistička organizacija grada Požarevca mogla malo više da radi. Međutim, nijedan od sajmova koji su planirani nije održan.

TOGP je ambiciozno ušao u 2022. godinu, a sve aktivnosti i projekte može da uradi na jednostavniji način zahvaljujući odličnoj saradnji sa gradom Požarevcom, koji nam podršku u svim aspektima.

– Prošle godine odradili smo nekoliko manifestacija koje su bile lokalnog karaktera, na teritoriji grada Požarevca i naravno ono na šta smo najviše ponosni je da smo u prošloj godini uspeli da organizujemo LJKI sa publikom, iako je na nekoliko dana pred početak manifestaciju bilo neizvesno da li će biti publike na tribinama ili ne, sumira utiske iz 2021. Vasa Baldić, direktor Turističke organizacije grada Požarevca i nastavlja: – Ta činjenica da nismo znali da li će biti publike na tribinama je nama otežalo kompletnu organizaciju, pa i sam program na Hipodromu. Na kraju smo odložili preskakanje prepona i endjurans, kao discipline koje su nam redovne, kao i izložbu konja, a sve to sa ciljem da izbegnemo veliku koncentraciju ljudi na jednom mestu.

Kada je u pitanju Hipodrom dosta smo uradili na infrastrukturi, pokrili smo više štala na kojma je propao krov, a izovedeni su i radovi na izolaciji. Jednu štalu smo preuredili za izložbenu postavku, u kojoj je sada izložen istorijat Konjičkog kluba „Knez Mihajlo“ i istorijat Ljubičevskih konjičkih igara. Ovaj prostor je opremljen sa kompletnom audio vizuelnom opremom, spreman za posetioce i to će u budućnosti biti jedan nov turistički proizvod, pre svega za organizovane grupe i ekskurzije koje budu u poseti Požarevcu. Imamo dobar prilaz iz Moravske ulice iz koje autobusi mogu da uđu u Hipodrom. Ono što možemo da ponudimo, osim izložbene postavke da posetioci vide, je da radimo pokaznu demonstraciju Ljubičevskog višeboja, oni mogu rekreativno da jašu, a imaće mogućnosti i da nešto pojedu, popiju i osveže se u obližnjem restoranu. To je jedna fina, sadržajna i zaokružena celina, a ekstrerijer novog objekta smo preuredili i priveli nameni. Postavili smo na toj liniji i više novih jarbola za zastave učesnika iz stranih zemalja.

– Dobro je što se publika vratila i bio je prepun Hipodrom. Imali smo, kao i 2020. ceo prenos u subotu na SAT TV, kao i dva sata programa na RTS-u u nedelju. Nama su ti prenosi 2020. godine mnogo značili. Dobro smo odradili propagandu za te igre po celoj Srbiji, gde i kada mogu da nas gledaju i zvaničan šer RTS-a za to nedeljno finale bio je 1,6 miliona ljudi, koji će se teško ponoviti. To je bila specifična situacija, a mi smo dobro odradil reklamu, reklamne bilborde postavili bukvalno od Subotice do Pirota i Vranja, a kampanju smo radili i neposredno pred stanovnicima većine gradova Srbije sa flajerima, podsetio je Baldić.

– Jedan važan projekat, pisanje Studije istraživanja i prezentacije arheološke rute „Put rimskih careva“, koji je vezan za celu Srbiju i koji uglavnom sadrži uputstva kako da se unapredi infrastruktura za dolazak i boravak gostiju, kao i vizuelni izgled arheoloških lokaliteta takođe Arheološki institut je završio 2021. godine. Svi glavni arheološki lokaliteti su obuhvaćeni ovom studijom i sada će se za finansijska sredstva konkurisati ka državi Srbiji i Evropskoj uniji.  Prošle godine smo prvi put organizovali i Turističku konferenciju Braničeva, sa 50-ak učesnika, na prostoru Limes parka u Viminacijumu. Napravili smo iskorak i osvrt na stanje u turizmu, u prisustvu desetak stranih predavača, od kojih su neki bili on-line a neki neposredno prisutni. Oni su dali predloge i preneli svoja iskustva, uključujući i prevazilaženje stanja u pandemiji.  

Ovogodišnji plan i program aktivnosti požarevačke Turističke organizacije je zapravo identičan onom iz 2020, koji uopšte nije ostvaren, jer je održan samo jedan Sajam turizma i to pred sam početak pandemije.

– Želimo da se vratimo na taj obim aktivnosti koji podrazumeva učešće na svim domaćim sajmovima, na jednom regionalnom sajmu u Banja Luci i jednom ino sajmu u Moskvi, nastavlja priču Vasa Baldić. Kada su u pitanju manifestacije tu su pre svega Ljubičevske konjičke ige, kao i 15-ak manifestacija koje se organizuju na teritoriji grada Požarevca, gde je TOP suorganizator. Neke od njih su već održane, kao što je Šakalijada, zatim Lov na moravskog šakala. Očekuje nas zatim i Todorova subota, dan kada se organizuju prve ovogodišnje trke konja, sa izložbom sitnih životinja koje organizuje Udruženje „Kikirez“. Onda sledi „Džipijada“ u Barama, tradicionalni Uskršnji etno festival u Sestroljinu, a ove godine ćemo organizovati ponovo u Požarevcu i izuzetno posećenu i popularnu manifestaciju-Festival cveća koji, po rečima cvećara, spada u najveće manifestacije ovakvog tipa u celoj Srbiji. Ove godina planiramo veći broj učesnika nego prošle. Pored navedenih tu su i tradicionalne manifestacije „Čorbarijada“, „Dubravički kotlić“, „Somovijada“ u Brežanu, „Boj na Prugovu“, „Rukumijski dani“. Pored ovih u oktobru imamo i Republičko takmičenje u Moto krosu u Beranju. Pre dve godine  ovo uzbudljivo takmičenje ušlo je u naš kalendar i vraćamo se tom sportu koji pored „Džipijade“ ima adrenalinski karakter i veoma je uzbudljiv i učesnicima i gledaocima. Nadam se da će se sve ovo sprovesti u toku godine, a između toga mi imamo i Turistički forum, stručni skup koji organizuje Turistička organizacija Srbije 27. septembra na Svetski dan turizma. U maju zatim imamo i „Beogradski manifest“ na Kalemegdanskoj tvrđavi, gde jedna dan koristimo za predstavljanje Ljubičevskog višeboja kroz demonstaciju manje grupe višebojaca. Ono što nam je „uvezena“ manifestacija je sada već tradicionalna i atraktivna „Izađi mi na teglu“. Planiramo i učešće na Sajmovima u Nišu, zatim na „Loristu“ u Novom Sadu i Sajmu seoskog turizma u Kragujevcu. Takođe godinama tradicionalno učestvujemo na dve manifestacije koje služe za promociju suvenira-jedna je „Kofer snova“ u Kruševcu i Izložba suvenira i publikacija u Leskovcu.

– Ove godine smo planirali snimanje novog turističkog filma. Planiramo da „provučemo“ sve sadržaje, destinacije i manifestacije u gradu kroz godišnja doba, da provučemo sve manifestacije, tako da film bude kratak, ali efektan. Kada su u pitanju drugi projekti grad Požarevac je konkurisao kod Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za novu „Start mašinu“, kao i nov toalet na Hipodromu u parteru donje centralne tribine. Takođe planiramo da uradimo i gromobransku instalaciju koja tamo ne postoji, a imamo obezbeđena sredstva. TOP će kod Ministarstva turizma verovatno konkurisati ove godine i za deo turističke signaizacije za nepokrivene delove grada. Verovatno ćemo na Hipodromu pokriti i deo Brežanskog kanala koji izaziva neprijatne mirise.

– Na Hipodromu nas tek očekuju veliki poslovi narednih godina. Planirano je izmeštanje staza, proširenje pre svega kasačke staze i postavljanje novih staza sa podlogom, sa zalivnim sistemom i sa savremenim barijerama koje će biti od posebne vrste elastične plastike i tu nema povređivanja prilikom izletanja sa staza, najavio je Vasa Baldić i podsetio da je  TOGP zadužen za organzaciju muzičko-zabavih programa u gradu, za vreme trajanja Ljubičevskih igara i za doček Nove godine, kao i za novogodišnju dekoraciju grada. To su dodatni poslovi koji imaju svoju težinu i ozbiljnost.

Izvor: Trag.rs

Foto: Trag.rs / V. B (privatna arhiva)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *