Šta nas očekuje na pozorišnom festivalu “Viminacium fest, mitovi stari i novi”?

“Viminacium fest – Mitovi stari i novi” održaće se po treći put od 23. – 29. avgusta na prostoru arheološkog parka Viminacijum. Tokom sedmodnevnog trajanja pozorišni festival ponudiće pet predstava koje će se naći u takmičarskom delu.

Idejni tvorac, umetnički direktor i selektor festivala, Mihajlo Nestorović, rekao je da je osnovna ideja Viminacium festa da “predstave budu zasnovane na mitskim događajima, mitom i istorijskim ličnostima koje su obeležile vreme, te delima koje inspiraciju traže u pojavama savremenog društva. 

Odlučio se za sledeću selekciju predstava koje čine 3. Viminacijum fest “Mitovi, stari i novi”:

Foto: facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac/

Festival se otvara 23. avgusta muzičkim spektaklom “Kosa” u izvođenju glumaca pozorišta mladih iz Novog Sada i novosadskog pozorišta. Ova predstava je van konkurencije.

“Čuveni brodvejski mjuzikl koji je zasnovan na čuvenom Formanovom filmu “Kosa”. Nakon  godina eto je u ovoj formi koju će videti gledaoci i posetioci Viminacijuma”, kaže Nestorović.

Za  takmičarski deo odabrana je čuvena tragedija Sofokla, komad “Antigona”  u koprodukciji pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici i Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara.

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada odigraće predstavu Tijane Grumić, “Ko je ubio Dženis Džoplin” u režiji Sonje Petrović.

“Još jedna predstava za one nostalgičare, pomalo romantične, prave ljubitelje muzike, gde će nam se mladi glumci Srpskog narodnog pozorišta predstaviti živim izvođenjem hitova velike Dženis. Moram da napomenem da je ova predstava najnagrađivanija predstava u toku prethodne dve godine u regionu.”

Predstavu “Jedan Edip” odigraće glumci Narodnog pozorišta iz Niša. Radi se o savremenom čitanju Armante Nasimenta Roza.

“Savremeno čitanje Armanda Nasimenta Roza gde ćemo takođe, to je sada i aktuelno i normalno, da u 21. veku imamo savremene interpretacije i savremena gledanja i osvrte na antičke vrednosti i antičke mitove, tako da na jedan specifičan način se obrađuje tema Edipa. U ovoj predstavi ćemo videti  svojevrsno raščlanjivanje mita o Edipu, Edipovom kompleksu, a značajan doprinos čitavoj toj igri daje takođe mlad ansambl. “

Sedam glumaca “Limes ludum ludum” teatra iz Beograda,  u ulozi sedam anđela, igraće u predstavi “Saligia”autorke Teodore Ristovski.

Sedam anđela koji su pandan sedam smrtnih grehova odsedaju u hotelu “Saligia” u kome Bog nakon apokalipse održava šestodnevnu konferenciju i daje im zadatak da naprave novu zemlju.”

Jedan od najznačajnih događaja u slovenačkom pozorištu bilo je prošlogodišnje izvođenje „Škofjološkog pasijona“ u režiji jednog od najvećih evropskih reditelja Jerneja Lorencija u koprodukciji “Prešernovog gledališta Kranj” i “Mestnog gledališča Ptuj” iz Slovenije. Ova predstava će se takođe naći u takmičarskom delu Viminacium festa.

Foto: facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac/

To je najstarije sačuvano dramsko delo na knjiženo slovenačkom jeziku i smatra se spomenikom kulture u Sloveniji, nastalom početkom XVIII veka. Lorenci kroz 13 slika predstavlja istoriju spasenja počev od staro zavetnog proterivanja Adama i Eve iz raja, pa sve do Judine izdaje, te  osude Pilata pod nekakve procese, povorke, duhovnih igara. Na sebi svojstven način oni koji bolje poznaju Lorencija znaju  kako on priča ove biblijske priče.”

 U sklopu “Viminacium festa” biće postavljena izložba “Mitovi stari i novi”.

U pitanju su radovi, portreti u raznim tehnikama, profesora Nebojše Lazića iz Novog Sada.

“Od Merilin Monro, preko Džon Vejna do Bitlsa, obradio je oko 15 mitskih likova koji su obeležili vreme, svako u svom vremenu življenja.”

 Novina ove godine je da će se u dva navrata organizovati forum.

“Organizujemo, neobavezno, uz jutarnji espreso u 11 sati,  razgovore koje smo mi nazvali forum. Razgovore o mitovima danas, na temu mitova, razgovore na temu dramatizacije mitova, novih i starih, o festivalima, o svemu ono što je vezano za pozorište uopšte.”

Voditelji ovih  programa biće dr Milivoje Mlađenović i Aleksadar Saša Milosavljević, poznati pozorišni kritičar i dramaturg.

Viminacium je čitav jedan veliki scenski prostor. Imaćemo tri scenska prostora, dva u Limesu u delu  replike vojnog logora I jedan, Arena, amfiteatar na početku Viminaciuma.

 Svake večeri, žiri publike dodeljuje nagradu za najboljeg glumca ili glumicu predstave, a završne večeri stručni žiri dodeljuje dve nagrade.

To su “Zlatna fibula” – statueta i diploma najboljem glumcu ili glumici Festivala i “Viminacijum maksimus” – nagrada za najbolju predstavu Festivala.

Simfonijski orkestar “Gvardija” nastupiće poslednje večeri  Viminacijum festa i ujedno zatvoriti ovaj pozorišni festival.

Inače, na prvom festivalu glavna nagrada „Viminacium maximus“ pripala je Novosadskom pozorištu za predstavu „Hasanaginica“, dok je najbolji glumac festivala Ozren Grabarić za ulogu Ričarda III, predstave Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ iz Zagreba.

Organizatori  Pozorišnog festivala „Viminacium Fest – Mitovi stari i novi“ su Grad Požarevac,  Centar za kulturu  Požarevac i  Arheološki park „Viminacium“.

Predstave počinju u 20 sati. Karte se mogu kupiti na biletarnici Centra za kulturu, a cena karata je 500 dinara za svaku predstavu. Posetioci koji kupe kartu imaće besplatan prevoz autobusom koji će biti parkiran svake večeri od 19 sati ispred hotela “Dunav”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *