“Milena, žena koja je bila izvan i iznad svog vremena”

U Centru za kulturu otvorena je konceptualna  izložba “Milena Pavlović Barilli – jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela”.

Ističući Milenu Pavlović Barili kao stalnu inspiraciju svim velikim i raznovrsnim umetnicima i najveću kulturnu ikonu Požarevca, Ljiljana Dabić, direktorka galerije ‘’Milena Pavlović Barilli’’ rekla je da je “ona jedna od najvećih slikarki Srbije, a po rečima mnogih istoričara umetnosti, ona je i najveća evropska slikarka u periodu između dva svetska rata”, rekla je, između ostalog, Dabić.

Cilj ove izložbe je popularizacija slavnih srpskih i jugoslovenskih slikara uz angažman čuvenih umetničkih i modnih fotografa. Autorka izložbe, Duška Jovanić rekla da su fotografi imali veliki izazov da dešifruju skrivene poruke njenih slika, “koje su je učinile velikom umetnicom, apsolutnom ikonom srpskog modernizma i ženom koja je bila i ostala, uvek i zauvek, izvan i iznad svog vremena”

 “Hrabra devojčica koja je umela i volela da crta pratila je svoju lunu, svoju planetu kroz avanture i pustolovine nomadskog života, boreći se hrabro sa možda konvencionalnim formama sredine iz koje je potekla. Ali zbog toga je Požarevac danas svetski grad. Jedno vreme je bila opčinjena holivudskim divama i želela je da slika taj fantastični svet njihovih pojava i haljina, koje je sama sebi morala da šije za otvaranja velikih njujorških izložbi, na kojima se potpisivala samo kao Milena. Obožavala je konje i ta stvar ju je možda koštala života, mada je i njena smrt zauvek ostala misteriozna.

Gradonačelnik Grada Požarevca, Saša Pavlović rekao je mu je drago da su autori izložbe,pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Milenu uvrstili među umetnike poput Save Šumanovića, Milana Konjovića i Paje Jovanovića.

“ Njen značaj i umetničku vrednost vreme samo dodatno potvrđuje a tome uveliko doprinosi izložba kojoj večeras prisustvujemo. Hvala vam na tome i još jednom želim svima iskrenu dobrodošlicu u Požarevac, grad Milene Pavlović Barilli’’, istakao je.

Otvarajući izložbu Danijela Vanušić, pomoćnica ministarke kulture rekla je da je Milena svojim talentom svrstala je samu sebe u sam vrh svetskog slikarstva između dva rata, a uz Šumanovića i druge autore koji su obeležili ne samo svoje vreme nego i čitavu kulturnu scenu naše zemlje. Vanušić je istakla da je i izložba potpuno komplementarna Mileninom istraživačkom geniju, jer je autorka Duška Jovanić odabrala petnaest fotografa koji su u formi rimejka oživeli trideset umetničkih dela Milene Pavlović Barilli. Taj koncept je očigledno uspešan i inovativan, jer udahnjuje nov život starim delima, nastalim u drugom vremenu, drugačijem kulturnom kontekstu i za neku drugu publiku, zaključila je.

Izložbu je organizovao Color Media Communication, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, Galerijom Milene Pavlović Barilli u Požarevcu i Centrom za kulturu Požarevac, a uz podršku Grada Požarevca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *