Puštena u rad aplikacija“Immersium“

U četvrtak, 03. 11. 2022. godine je na arheološkom nalazištu Viminacijum svečano puštena u rad aplikacija IMMERSIUM. U prisustvu zvaničnika grada Požarevca, predstavnika ustanova kulture, počasnih gostiju iz JP Elektroprivrede Srbije i preko 40 stručnjaka za kulturno nasleđe iz celog regiona, javnosti su se obratili dr Snežana Golubović, direktor Arheološkog Instituta u Beogradu, kao i predstavnici ove institucije i učesnici projekta, arheolozi dr Ivan Bogdanović i mr Ljubomir Jevtović.

Aplikacija Immersium je interaktivni digitalni vodič kroz arheološka nalazišta i predstavlja novi način turističke prezentacije kulturnog nasleđa. Upotrebom proširene i virtuelne stvarnosti (AR i VR), 3D rekonstrukcija, gejmifikacije i drugih savremenih tehnologija posetilac kroz igru i istraživanje uči o prošlosti Viminacijuma, kao i o načinu života ljudi u Rimskom carstvu. Iako su neke od ovih tehnologija i ranije primenjene na Viminacijumu, ovo je prvi put da posetilac nije više samo pasivni posmatrač, već postaje aktivni učesnik istorijskih prilika. Igra ,,od trnja do zvezda’’ smešta igrača u III vek, u vreme velike krize i nesigurnosti moćne Rimske države. Igrač počinje igru kao rob, a rešavajući zadatke i obilazeći Viminacijum stiče slobodu i napreduje na društvenoj lestvici.

Posebna nam je čast da najavimo da će naredne nedelje, od 07. do 13. novembra, svakog dana u 13 časova biće organizovana posebna, besplatna, tura Viminacijuma uz upotrebu aplikacije. Razvijene su verzije za Android i Apple uređaje, a aplikacija je dostupna na Play Store-u, odnosno App Store-u. Aplikacija je trenutno dostupna samo na engleskom jeziku, dok će od decembra biti dostupna i verzija na srpskom jeziku. Pored Viminacijuma, aplikacija je napravljena i za značajna arheološka nalazišta Stobi (Severna Makedonija) i Emona-Ljubljana (Slovenija).

Aplikacija i škole kulturnog nasleđa nastale su u sklopu projekta ,,Immersive Storytelling Cooperation for promotion and dissemination of the cultural heritage in the Western Balkans“, koji podržava program Kreativna Evropa Evropske Unije. Projekat je počeo sa realizacijom početkom 2021. godine, pod rukovodstvom Centra za Socijalne Inovacije BLINK 42-21 iz Skoplja (Severna Makedonija), a u projektu učestvuju institucije iz pet Balkanskih zemalja: Arheološko nalazište Stobi iz Severne Makedonije, Gradski muzej Ljubljana, Arheološki park Emona i kompanija Navipro d.o.o iz Slovenije, Fondacija Balkansko nasleđe iz Bugarske, Aristotelov Univerzitet u Solunu iz Grčke, kao i Arheološki institut i Arheološki park Viminacijum iz Srbije. Cilj projekta je stvaranje novog modela kooperacije kulturnog i kreativnog sektora u upotrebi imerzivnog pripovedanja kako bi se poboljšali doživljaj i razumevanje kulturnog nasleđa. Projekat omogućava nove perspektive za sagledavanje kulturnog nasleđa kroz upotrebu savremenih tehnologija, turističkih atrakcija i ličnog doživljaja korisnika.

Za više informacija o projektu, možete zapratiti fejsbuk stranicu projekta: @immersivestorytelling, kao i instagram stranicu @immersium

Ne zaboravite da napunite telefon i vidimo se u Viminacijumu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *