Pokret otpora za vreme Drugog svetskog rata u kučevačkom kraju (IV): Pečka partizanska četa

Narodnooslobodilačka borba u nekadašnjem požarevačkom okrugu koji je za neprijatelja predstavljao vrlo važno područje, počela je i odvijala se pod specifičnim uslovima, jer je okupator na tom području držao znatne snage čitavo vreme rata.   U toku realizacije ovog medijskog projekta na portalu „Trag“ predstavićemo pokrete otpora u kučevačkom kraju.

Svake godine, od 1944, u februaru mesecu se na spomen obeležje u Banji, nedaleko od Kučeva, polažu se venci i cveće u znak sećanja na 15 boraca Pečke partizanske čete koji su poginuli te poslednje ratne zime. Preživeli borci kroz aktivnosti OO SUBNOR–a opštine Kučevo i dalje nastavljaju da se bore za očuvanje vrednosti Narodno oslobodilačkog rata.

Početkom 1944. godine bila je hladna i snegovita zima u kučevačkom kraju. Tada su četnici Voje Jevremovića –Tribođanina krenuli u čišćenje terena oko Kučeva i bili su nemilosrdni u ubijanju partizana, njihovih pomagača i simpatizera. Četa Velimira Damnjanovića-Ćate, prvoborca i proslavljenog komandira iz sela Srpce, nalazila se prvo u Kaoni, a zatim se premestila u selo Cerovicu i kasnije u Kučevo kod Dragutina Perića. Vezu sa njima održavali su Vlajko Redić, Nikola Sikimić Maksim i Velja Bogić Raša iz sela Zelenik. Četa se zatim premestila na Đulu, gde je krenula prema mestu zvanom Banja. Četnici su prvo napali četu na salašu Uglješe Petrovića, jer ih je izdao Života Matić koji je pre napada sišao u Kučevo i obavestio četničkog komadanta za Kučevo Ivana Markovića Marina. Četa Velimira Damnjanovića-Ćate pokušala je izvlačenje iz obruča i krenuli prema mestu Banja. Došlo je do žestoke borbe, gde su četnici Voje Tribrođanina bili nadmoćniji i svih 15 boraca, kao i njihovog komadanta Velimira Damnjanovića – Ćatu ubili.

Na mestu na kome se nalazi spomen obeležje, kome je izgubljeno 15 ljudskih života, nalazi se i spomen česma palim partizanima u Kučevu sa 15 imena. Ova česma je jedan od nemih svedoka ratnih zbivanja i žrtava koji su da pale od 1941. do 1944. godine u borbama za slobodu protiv fašističkog okupatora i domaćih izdajnika. Takvih obeležja na području opštine Kučevo ima ukupno 54, a njihova uloga je da doprinesu pamćenju i poštovanju, koje je današnja generacija dužna da prenese na buduće pokolenja.

 Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Pokret otpora za vreme Drugog svetskog rata u
kučevačkom kraju“, koji sufinansira predsednik opštine Kučevo po osnovu Konkursa za
sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na
teritoriji opštine Kučevo u 2019. godini.

– Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa
koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *