Milan Jović: Požarevac važan grad na sportskoj mapi Srbije

Požarevac ima bogatu sportsku tradiciju koja datira iz druge polovine 19. veka, kada je i osnovana prva streljačka družina. Nakon toga je krenuo razvoj i drugih sportskih disciplina, pre svega konjarstva, a zatim i ekipnih sportova, od kojih je prvi bio fudbal. Kroz seriju tekstova na portalu „Trag“ prikazaćemo deo istorije, a pre svega aktuelne aktivnosti Sportskog saveza i Sportskog centra, koji su okosnice u okupljanje svih klubova na terotiriji grada i veoma su značajni za razvoj sporta i zdravog načina života mnogih generacija u požarevačkom kraju.

Uspesi pojedinaca i klubova, širenje infrastrukture i uspešna organizacija velikog broja zanimljivih i kvalitetnih manifestacija i takmičenja obeležili su sportsku 2022. godinu u Požarevcu. O svim aktivnostima grada, koji je u proteklih nešto manje od 365 dana potvrdio epitet sportskog, razgovarali smo sa Milanom Jovićem, članom gradskog veća Požarevac zaduženom za sport.

– Na lokalnom nivou grad Požarevcu sport podržava i razvija u tri pravca. Prvi je redovno finansiranje sportskih klubova i organizacija, jer bi bez pomoći grada neki od njih teško i funkcionisali, naročito veći klubovi. Tako se omogućava da što više dece bude u tim klubovima. Drugi pravac razvoja je izgradnja sportske infrastrukture, koja je Požarevcu dugi niz godina nedostajala, tako da smo se na tako nešto sada usmerili. Treći pravac je održavanje sportskih manifestacija, sportskih događaja u toku jedne godine u našem gradu, što mislimo da je pre svega bitno zbog promocije sporta i zdravog načina života. Na taj način stvaramo prostor kod naših najmlađih sugrađana, ali ih i motivišemo da se uključe u sportske klubove i da se bave fizičkim aktivnostima, kaže nam na početku razgovora Milan Jović.  

Najznačajniji sportski infrastrukturni projekat, koji je obeležio 2022. godinu je Atletski stadion, koji je završen u kratkom roku:

– Izgradnju atletske staze smo završili veoma brzo, a čak su ljudi iz Atletskog saveza Srbije bili iznenađeni kako smo  to uradili, nastavlja Jović: – Požarevac je pokazao i dokazao spremnost da jedan takav objekat, kao što je atletski stadion, posle više od dve decenije najavljivanja napokon počne da se gradi i u kratkom roku završi. Atletska staza je završena i već je koriste atletičari i rekreativci. Pored toga, uz tu najveću invsticiju, mi smo uradili i pomoćni teren Gradskog fudbalskog stadiona, veliki teren sa veštačkm travom, takođe nešto što je gradu nedostajalo. Za taj objekat se planira da postane trenažni centar, jer se iza završenog terena radi još jedan sa prirodnom travom. Plan je da to postane centar, koji bi koristile i školice fudbala i  naši klubovi, gde će trenirati i imati sjajne uslove. Ove projekte realizuje grad, a objekti su nakon završetka izgradnje predati na upravljanje Sportskom centru Požarevac, koji i vodi brigu o njima. Požarevac srećnu okolnost da je prostor oko Sportskog centra takav da smo jedan od retkih gradova u kome su na jednom mestu skoncentrisani skoro svi sportski objekti. Narednih godina u planu je i sređivanje nekadašnjeg „Bambi parka“, gde ćemo takođe izgraditi veliki broj sportskih terena i nadam se da ćemo obezbediti finansijska sredstva da to uradimo.

Jović je govoreći o razvoju sportske infrastrukture podsetio i na izgradnju zatvorenog bazena: – Kao što ste mogli da čujete predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je da će Republika pružiti finansijsku pomoć za izgradnju zatvorenog bazena, jer su to velika ulaganja. Vrednost ovog projekta je oko 9 miliona evra ili više od milijardu dinara, tako da je pomoć države potrebna, a mi smo došli do završne faze projekta za izvođenje radova.

– Jedan od planova za sledeću godinu je velika rekonstrukcija otvorenog bazena SC Požarevac, najveća posle otvaranja ovog objekta sredinom 80-ih godina i tu će biti uložena velika sredstva, veća od onih koja su uložena u Atletski stadion i u pomoćni fudbalski teren. Pravi se sve novo, po najvišim standardima, što smo morali iz bezbednosnih razloga da uradimo jer bazen više nije bio za upotrebu. Izdvojli smo sredstva iz budžeta i nadam se da ćemo do juna i početka nove sezone završiti radove. 

U Požarevcu je 2022. godine organizovan veliki broj sportskih manifestacija:

– Pored već tradicionalnih Ljubičevskih konjičkih igara, koje pored sportskog imaju i kulturni i turistički aspekt, kao i svake godine bili smo organizatori Ulične trke u oktobru. Naš grad je ugostio čak dva turnira u basketu 3×3 različitih organizatora, imali smo boks reviju „Požarevački pobednik“, prvi put u našem gradu i MMA borlilačko veče. Takođe smo drugu godinu zaredom organizovali plivačko takmičenje „Kup Požarevca“, kao i dve manifestacije u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, a imali smo  i Trku mira, koja je prošla kroz naš grad. Zatim je tu bila tradicionalna Biciklistička trka kroz Srbiju, a Požarevac je u Sportskom centru bio i odličan domaćin kvalifikacione utamice reprezentacije Srbije u futsalu.

SERBIA vs FRANCE futsal. Sabac, 12.10.2022. foto: Nebojsa Parausic Futsal, Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, Srbija, Francuska

– Takođe smo bili domaćin Republičkih školskih takmičenja u basketu nešto ranije, a u decembru i u stonom tenisu. Uspešno smo organizovali i Evropsku nedelju sporta, osam dana ispunjenih različitim sportskim aktivnostima, podsetio je naš sagovornik i na kraju ekskluzivno najavio još dva zanimljiva događaja koji će biti održana 2023, a koji samo donekle najavljuju još raznovrsniju i bogatiju sportsku godinu od ove koju ispraćamo: – U sklopu Krosa RTS-a planirano je da se u Požarevcu održi kamp za decu iz dijaspore i regiona. Čast je što će Požarevac biti domaćin jednog takvog kampa i potrudićemo se da sve protekne na visokom nivou. U saradnji sa Atletskim savezom planiramo da sledeće godine organizujemo i jedan atletski miting na našem novom stadionu, istakao je na kraju prvog dela razgovora Milan Jović.

Nastaviće se…

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Požarevac-grad sporta“, koji sufinansira Gradsko veće Grada Požarevca po osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Požarevca u 2022. godini.

   – Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Trag.rs

Foto: Trag.rs / SC Požarevac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *