„Ljubičevski višeboj“ – jedinstven u svetu

Cilj realizacije ovog projekta na portalu „Trag“ je da se iz istorijske patine izvuku događaji značajni za Ljubičevske konjičke igre, tradicionalnu turističko-sportsku manifestaciju, koja predstavlja ozbiljnu razvojnu šansu turističke ponude ovog dela Srbije, sa centrom u Požarevcu.

Tradicionalna turističko-sportska manifestacija „Ljubičevske konjičke igre“ održava se od 1964. svake godine, prv sedmice, odnosno vikenda u septembru. Na prekretnici leta i jeseni, Požarevac i njegova okolina postaju centar konjičkog sporta i konjičkih veština. U gradu tih dana vlada pravo „karnevalsko“ raspoloženje, a sastaju se moderni vitezovi, koji dele megdan na požarevačkom hipodromu.

Tako je svake godine do ove, 2020. kada su Igre održane 5. i 6. septembra, ali prvi put u svojoj istoriji, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, bez publike na tribinama požarevačkog Hipodroma. Sportska dešavanja sa ovogodišnje, 57. po redu manifestacije, prenosile su televizijske kamere.

Kada je o Požarevcu reč, ističemo da od turističkih manifestacija, posebno Ljubičevske konjičke igre, kao najznačajnija i sa dugogodišnjim kontinuitetom održavanja predstavljaju važan element turističke ponude grada, tim pre, što su se u toj meri afirmisale, da se slobodno može reći da su u jedna jasna i jedinstvena manifestacija našeg vremena, jer u svetu prepunom termina, u kome je racionalan izbor skoro nemoguć, reprezentuje jasnoću, uverenje, stabilnost, status, pripadnost – sve što omogućava ljudskom biću da se definiše- jednom reči brend grada.

Na portalu „Trag“ ćemo predstaviti Ljubičevski višeboj, u svetu jedinstveno takmičenje najspretnijih jahača, pri čemu se hrabri konjanici nadmeću u disciplinama koje simbolizuju tradicionalno viteštvo. Ova zanimljiva disciplina po originalnosti, lepoti i dinamičnosti predstavlja jedinstveno takmičenje u pet tradicionalnih disciplina.

Gađanje topuzom – zadatak takmičara je da rastojanje od 50 metara pređu za najviše pet sekundi i izvrše gađanje topuzom u gong. Topuz se izbacuje zamahivanjem preko glave. Bočno rastojanje takmičara je tri metra.

Gađanje strelom – takmičari rastojanje od 58 metara preleze za maksimalno vreme od 5,5 sekundi i gađaju u postavljenu metu sa rastojanja od osam metara. Pogodak je važeći samo ako vrh strele dodirne i zabode se u metu.

Kurirsko jahanje – takmičari u što kraćem vremenu na rastojanju od 100 metara u odlasku i povratku predaju i primaju poruku. Obavezni su da se vrate na konju i sa kurirskom torbicom koja pri odlasku i povratku mora da bude dijagonalno prebačena preko ramena.

Gađanje kopljem – takmičari su obavezni da u ovoj disciplini rastojanje od 50 metara pređu za najviše pet sekundi i gađaju u metu sa rastojanja od osam metara. Pogodak je važeći ako vrh koplja ostavi trag ili se zabode u metu.

Seča sabljom – takmičar treba da pređe rastojanje od 68 metara za najviše sedam sekundi i izvrši skidanje figure glave sa postolja, seču duleka na postolju, probijanje mete prečnika 30 cm postavljene na tlu. Sablja se drži ispred tela, a seča se vrši odozgo.

U svakoj od disciplina takmičari osvajaju bodove, a poseban sudijski žiri za pobednika proglašava takmičara sa najviše osvojenih bodova. Učesnici višeboja su samo takmičari sa teritorije opštine Požarevac, koji su lični vlasnici konja ili korisnici konja Konjičkog društva „Knez Mihailo“, ali i drugih odgajivača.

Dosadašnji pobednici višeboja

U originalnoj disciplini Igara pobeđivao je veliki broj ljudi, a mi ćemo navesti imena svih dosadašnjih nosilaca titule viteza, od prvih do ovogodišnjih Ljubičevskih konjičkih igara.

Miroslav Bukovčić (1964. godine), Života Prokić (65), Zoran Miljković (66. i 67), Vojislav Trifunović (68)  , Rajko Golić (69, 71, 78), Ljubiša Petrović (70, 81), Petar Urošević (72. i 75), Miroslav Ranđelović (73), Branislav Đurić (74), Branislav Ćurić (76), Dragan Nikolić (77), Rade Milovanović (79, 83, 84, 88, 92), Zoran Ivić (80, 85, 86, 89), Siniša Stokić (82, 91, 97, 07, 10, 12), Mirko Stanković (87), Zoran Milošević (90), Dušan Miljković (93), Slobodan Simonović (94), Vojin Marković (95), Nebojša Dozet (96), Dragiša Marković (98), Davorin Živković (99, 04, 05, 08, 15), Nebojša Dozet (2000, 01), Ljubiša Petrović (02), Mališa Vujčić (03), Slađan Mladenović (06) Boban Janićijević (09), Ivan Stanković (11, 13), Marko Milenković (14, 16, 17, 18. i 20) i Andrija Sterđević (19).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *