Jubilej filmskog kritičara Gorana Jovanovića

Narodna biblioteka ”Ilija M. Petrović’’ iz Požarevca organizovala je u utorak, 27. jula, veče posvećeno jubileju filmskog kritičara Gorana Jovanovića, koji se već tri decenije bavi dometima svetske i domaće kinematografije. Ovaj kulturni događaj održan je u kongresnoj sali Centra za kulturu Požarevac.

Odgovarajući na pitanja moderatora Olivera Stokića, Jovanović se osvrnuo na svoje početke i kompletan višedecenijski rad u oblasti filmske kritike, gde je vremenom izrastao u jednog od najangažovanijih i najproduktivnijih kritičara i publicista. Svoje prve kritike Goran Jovanović je objavio u listu ’’Reč naroda’’, za koji je pisao punih deset godina. Svoju filmsku kolumnu nakon 2000. godine imao je u listu ’’Građanin’’. Pisao je za brojne časopise za književnost, kulturu i umetnost kao što su kruševački ’’Putevi kulture’’, kraljevački ’’Sizif’’, požarevačko ’’Braničevo’’, kostolački ’’Majdan’’. Pisao je za ’’XZabavu’’ i nedeljnik ’’Vreme’’, kao i za dva trenutno jedina filmska časopisa u Srbiji, ’’Kinoteku’’ (izdavač Jugoslovenska kinoteka) i ’’Filaž’’ (izdavač Niški kulturni centar). Goran Jovanović imao je i autorske radijske emisije posvećene filmu. Na stotine izdanja imale su emisije ’’Filmski kadar’’ i ’’Movieland’’, emitovane na Boom 93 i talasima Radio Požarevca. Danas njegove aktuelne kritike možete čitati na sajtu filmovipreporuke.com i portalu Boom 93.

Tokom ove večeri bilo je reči i o tome šta se u međuvremenu promenilo u svetskoj i domaćoj kinematografiji, kakvi su umetnički i komercijalni trendovi, koje su zemlje u ovoj oblasti umetnosti napravile značajniji pomak i kvalitativni estetski iskorak. Posetioci ove večeri mogli su od Gorana Jovanovića da čuju o njegovim omiljenim autorima, kinematografijama koje je posebno pratio, nekadašnjem i današnjem Holivudu, filmovima koji su se istakli kao posebna vrednost. Uskoro će svetlost dana ugledati njegova nova knjiga filmskih eseja pod nazivom ’’Poljski film u novom veku’’. U pitanju je jedna od najzanimljivijih evropskih kinematografija, koja beleži stalan uspon, vrlo je zastupljena na najprestižnijim svetskim festivalima a njena ostvarenja su sve cenjenija kod publike i kritike. Publika je zainteresovano pratila izlaganje gosta Biblioteke a onda i sama uzela učešće svojim pitanjima. Želeli su da saznaju nešto više o tome kako se piše filmska kritika, koji su joj dometi, značaj i uticaj u svetu kinematografije.

Iz biografije ovog kritičara i publiciste izdvajamo neke značajne podatke i reference. Goran Jovanović je član Udruženja filmskih kritičara FIPRESCI Srbija. Od 1995. do 2010. godine uređivao je filmski program CZK Požarevac. Bio je učesnik u žirijima kritike na domaćim i međunarodnim festivalima (Novosadska arena, Filmski susreti – Niš, FEST). Bio je selektor studentskih filmova na Somborskom filmskom festivalu. Idejni je tvorac i selektor Festivala muzičkog filma (FEMUF), koji se održava u Požarevcu u produkciji Centra za kulturu. Autor je knjiga filmskih eseja ’’Američki bioskop’’, ’’Zlatna dekada: britanski film devedesetih’’, ’’Tranzicijski rulet: istočnoevropske kinematografije u raljama tranzicije’’ i ’’Ruski film postsovjetske ere’’. Napisao je romane ’’Histerija’’ i ’’Euforija’’.

Knjige Gorana Jovanovića na srpskom jeziku i u fizičkom obliku nalaze se na policama nekih od najprestižnijih univerziteta i filmskih škola u svetu. Knjiga o britanskom filmu, ’’Zlatna dekada’’, nalazi se u Britanskoj biblioteci u Londonu (The British Library, St. Pancras, London) i Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu (Library of Congress, Washington). ’’Tranzicijski rulet’’ se nalazi u Britanskoj biblioteci u Londonu, biblioteci Univerziteta u Notingemu (University of Nottingham), biblioteci Univerziteta u Vašingtonu (University of Washington Libraries, Seattle), biblioteci Univerziteta u Stanfordu (Stanford University Libraries,  Stanford) i biblioteci Filmske škole u Lođu. Knjiga ’’Ruski film postsovjetske ere’’ može se pronaći u Državnoj  biblioteci Rusije u Moskvi, biblioteci Univerziteta u Pitsburgu (University of Pittsburgh), biblioteci Univerziteta u Vašingtonu i biblioteci Filmske škole u Lođu.

Goran Jovanović je dobitnik Povelje kulture Kulturno-prosvetne zajednice Požarevca i Nagrade ’’Tori Janković’’, koju dodeljuje KRAF (Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma) u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju iz Niša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *