Izložba „Naša prava na našim rečima“

U organizaciji Ambasade Meksika u Srbiji i Narodnog muzeja Požarevac 30. septembra 2021. godine otvorena je izložba pod nazivom „Naša prava na našim rečima“.

Na izložbi je postavljeno 30 ilustracija na kojima se predstavlja Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima preko stvaralaštva meksičkih umetnica – ilustratorke Margarite Sada i spisateljice Marije Jolande Argueljo.
Na svečanom otvaranju ove izložbe prisutne goste pozdravio je direktor Narodnog muzeja u Požarevcu dr Gordan Bojković koje se zahvalio Ambasadi Meksika na saradnji u organizaciji ove izložbe pomoću koje Požarevljanima možemo približiti jedan deo bogate kulture i tradicije Meksika.
Prva sekretarica Ambasade Meksika u Srbiji Eva Pisano Čejka posetila je stalnu arheološku postavku Narodnog muzeja u Požarevcu i Legat Miodraga Markovića. Na otvaranju izložbe istakla je da je ova izložba vid nastojanja da se građani Srbije bolje upoznaju sa kulturnom baštinom Meksika čime se neguje i produbljuje već postojeće dugogodišnje prijateljstvo Srbije i Meksika koje ove godine obeležava punih 75 godina neprekinute saradnje. Takođe, istakla je da izložba podržava različitosti svih društvenih grupa.

Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti kazala je: „Ilustracije prenose likovne karakteristike zastupljene u meksičkoj naivnoj umetnosti kojima se umetnica nadahnula – jarki kolorit prisutan je na scenama na kojima se mešaju ljudski, životinjski i biljni svet obavijen porukom o pravu i slobodi kao polaznoj tački interpretacije. Može se prepoznati meksička narodna nošnja, fantastične ptice i zečevi, cveće, kukuruz, likovne predstave koje evociraju slike od pređe. Kompozicije prenose živost, čulnost i jake tonalitete. Univerzalna prava i principi iskazani su folklornim likovnim osobenostima pri čemu se opšte spojilo sa posebnim.“

Izložbu je otvorio Predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović koji je istakao značaj izložbe, prilagođen svim uzrastima i približen deci koja su osnova svakog društva.
Svečano otvaranje izložbe bilo je upotpunjeno numerama koji je izveo muzički ansambl „Novi zvučni talas“. Izložba je otvorena do 14. oktobra. Ulaz u GSU je slobodan uz korišćenje svih preventivnih mera zaštite protiv virusa SARS-CoV2.

Izvor: Galerija savremene umetnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *