Izložba Istupljenje

U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevac 27. maja 2021. godine postavljena je izložba ikona i crteža pod nazivom ISTUPLjENjE Minje i Marije Poljak.

Marina Radosavljević, viši kustos, istoričar umetnosti o  umetničkom stvaralaštvu autorki kazala je:

“Minja Poljak sjedinjujući tradicionalno i moderno na svetoj slici – ikoni, čine da ikonopis ne samo traje nego i napreduje. Ovakva inovativna likovna rešenja ne utiču negativno na pravoslavnost bogoslovske poruke koju te ikone prenose. Naprotiv, čine je savremenom i autentičnom jer se liturgijsko-evharistijski život, suštinski element pravoslavne duhovnosti, prenesen na sliku, u potpunosti poštuje i čuva. Minja se poigrava paletom gde upotrebljava savremene pigmente, svetlošću, prikazom ninbusa, natpisa i kompozicionim rešenjima i na taj način ikonu nastoji da približi savremenom čoveku. Marija stvara crteže u različitim tehnikama prikazujući unutarnja osećanja kroz sliku raznovrsnih položaja ljudske figure najčešće unutar kružne forme gde prepoznajemo tugu, gnev, sreću, zadovoljstvo, potištenost, dosadu…  Ovaj intimistički pogled na čoveka polazna je tačka za dalja ispitivanja granica interesovanja i likovnih interpretacija ove mlade umetnice. Crteži su rađeni kombinovanim tehnikama na papiru: grafitna olovka, bojice, akvarel, tempera, suvi i masni pastel, kolaž od tkanine…“

Foto: Galerija savremene umetnosti

Minja Poljak, jedan od autora izložbe o svom radu kazala je: „Izložba „Istupljenje“, nazvana je pojmom koji označava stanje u kojem čovek gubi svest o svom ličnom ja i stapa se sa Apsolutnim. Izložbenu postavku čini serija ikona nastalih u proteklih godinu dana. Cilj ove umetnosti je inovativni prikaz ikonografskih scena i istraživanje principa njihove interpretacije bez gubitka svojih originalnih vrednosti. Ikona, kao umetničko delo, može i treba da evoluira, menja se, zatim zanima i postaje bliža percepciji savremenog čoveka, sa tendencijom zadržanja religioznosti u svakoj novoj manifestaciji. U potrazi za novim izražajnim sredstvima akcenat je najpre u složenim značenjskim, uz dodatak isprepletenih citata, a tek posledično vizuelnim poljem sakralnim temama. U fokusu mog rada je prikaz preobražaja koji se očituje u likovnom izrazu prostora, odeždi, nimbusa…“

BIOGRAFIJE

Minja Poljak (Beograd, 1991) je vizuelna umetnica i u svojoj umetničkoj praksi istražuje eshatologiju, metafizičku prisutnost i auru svetosti.

Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu – odsek scenografija, na kojem je trenutno student na drugoj godini doktorskih akademskih studija – odsek primenjeno slikarstvo. Dobitnik je Dositejeve stipendije sa prosecnom ocenom 10. Redovan je član ULUS-a na slikarskoj sekciji i ULUPUDS-a na sekciji za scenografiju i kostimografiju. Do sada je imala šest samostalnih i preko 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavi se profesionalnim radom u pozorištu u oblasti scenografije i kostimografije od 2015. i autor je više realizovanih projekata u Srpskom narodnom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu, Teatru Vuk, Narodnom pozorištu u Kikindi, Krupnju…

Foto: Galerija savremene umetnosti

Marija Poljak (Beograd, 1998.) student je četvrte godine osnovnih akademskih studija,  odsek keramika na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Do sada je realizovala tri samostalne i učestvovala je na preko 40 kolektivnih izložbi u Srbiji (Beogradu, Šapcu, Kovinu, Velikoj  Plani, Aleksincu, Kraljevu, Novom Pazaru, Smederevskoj Palanci, Zrenjaninu, Blace, Majdanpeku), Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Nemackoj.

Dobitnica je nagrade: III nagrada na “IV Međunarodnom bijenalu umetničkog crteža“ Memorijalna galerija Dušan Starčević, Smederevska Palanka Posebna pohvala žirija za crtež na 34.Oktobarskom likovnom salonu u Centru za kulturu Kovin Nagrada galerije na ,,Drugom medjunarodnom trijenalu autoportreta i portreta” u Smederevskoj Palanci.

Izložba je otvorena do 9. juna. Ulaz u GSU je slobodan uz korišćenje svih preventivnih mera zaštite protiv virusa SARS-CoV-2.

Izvor: Galerija savremene umetnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *