Fondacija Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barilli

U toku 2022. Godine Fondacija je realizovala 6  izložbi I to:

Od januara do aprila u Domu Jevrema Grujića u Beogradu organizovana je izložba pod nazivom Velikanke srpske culture gde su predstavljena dela slavnih žena naše istorije koje su uticale na razvoj srpske misli I društva uopšte. Na izložbi je predstavljeno pet Mileninih umetničkih dela I nekoliko njenih ličnih predmeta

Od februara do marta u Narodnom muzeju u Aranđelovcu na izložbi pod nazivom ,,Život I snovi,, predstavljen je celokupan opus MIleninog slikarstva koji je obeležen školovanjem, putovanjima I neprestanih stvaranjima od rodnog Požarevca I Beograda do Minhena, Pariza, Rima I Njujorka.

Od 15.marta do 15 aprila izložba pod nazivom ,,Mileni u pohode,, realizovana je u Narodnom muzeju u Paraćinu. Na izložbi uglavnom su predstavljene modne ilustracije koje je stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu I Njujorku od koji sun eke objavljene u časopisima poput Voga I Harpes bazara.

Od 15.maja do 15. Juna ralizovana je izložba pod nazivom ,,Put u snove Milene Pavlović Barilli,, u narodnom muzeju u Zaječaru gde su predstavljena uglavnom dela iz metafizičkog perioda na kojima je sledila sopstvene snove, njihove komunikacione sheme, znakove I simbole.

Od 14.maja do 24. maja u Požarevcu,  izložbom ,,Ljubav koja pobedjuje sve,, predstavljne su ilustracije I poezija na temu ljubavi.

Od 23.juna do 15, septembra izložbom ,,Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela,, autora Duške Jovanić u Italijanskom kulturnom institute u Beogradu Milena je kao nepresušna inspiracija motivisala 15 umetničkih fotografa da na bazi njenih dela urade svoje umetničke fotografije koje su zajedno sa njenim delima bile izložene u pomenutom institute.

Pored izložbenih aktivnosti Fondacija je nastavila rad I u izdavačkoj delatnosti. Ove godine su u našem izdanju osvanula 3 nova naslova I to: ,, Ratni dnevnik Bože Pavlovića,, zatim englesko izdanje romana ,, Devet života Milene Pavlović Barilli,, autorke Maje Herman Sekulić I roman Smiljane Stojanović ,,Palim onaj mesec,,.

U narednog godini naša najveća očekivanja su vezana za početak radova na izgradnji novog Galerijskog prostora uz pomoć Ministarstva Kulture. Pored toga Fondacija nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima, planiranim izložbama I održavanjem 19 Bijenala MIleni u čast.

Lično želim pre svega da se zahvalim mojim saradnicima, zaposlenima u Fondaciji na podršci I realizaciji svih planiranih aktivnosti.  Posebno mi je čast da se zahvalim Ministarstvu Kulture na čijem je čelu g-Gojković I njenoj nesebičnoj podršci našim idajama I planovima vezanim za novi Galerijski prostor I promociju Mileninog lika I dela, kako u zemlji, tako I u inostranstvu.

Svim našim posetiocima, ljubiteljima lepih umetnosti, svim našim sugrađanima u Novoj 2023. godini želim mnogo sreće, zdravlja I  lepih trenutaka uz svoje najmilije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *