U Narodnoj biblioteci u Petrovcu na Mlavi organizovana je po drugi put Svetosavska akademija

Svečanost je otvorena himnom Svetome Savi u izvodjenju  dečijeg hora petrovačke crkve ,,Svetog
Vaznesenja“ a pod dirigentskom palicom profesorke Biljane Đorić.

Direktorka biblioteke Jadranka Grbinović pozdravila je sve prisutne i istakla značaj  Svetog Save za srpski narod. O ličnosti Svetog Save, njegovom detinjstvu i samom činu monašenja, Svetoj Gori i Hilandaru, govorio je protojerej Milenko Lakić, paroh petrovačke crkve.

Protojerej Milenko je govorio i o vaspitanju dece, o značaju postojanja i negovanja svesti kod mladih o poreklu i pripadnosti.

Sveti Sava je bio inspiracija i nadahnuće velikom broju umetnika, između ostalih i našem zavičajnom stvaraocu Radetu M. Obradoviću, koji je ovom prilikom čitao svoje stihove posvećene prvom srpskom prosvetitelju.

Muzički deo večeri uz zvuke gitare  ulepšala je Staša Stanojlović.

Legende o Svetom Savi čitali su Ivana Perić i Todor Stojanović, učenici nižih razreda osnovne škole. Vladimir Vujović, učenik III razreda osnovne škole čitao je pesmu Raše Perića, jednog od naših najznačajnijih zavičajnih pisaca.Kolo srpskih sestara i petrovačka crkva  je za ovu priliku obezbedila svetosavske paketiće za decu koja su učestvovala u programu.

Paketiće je uručila predsednica LJiljana Mičić.U prijatnoj atmosferi, uz osmeh i  radost, obeležena je i ova Svetosavska akademija, uz obećanje da će se i sledeće godine obeležiti Savindan u biblioteci.

Svetosavska akademija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *