most

Od 20. januara 2019. godine potpuna obustava saobraćaja na mostu u centru Petrovca na Mlavi i na raksrsnici ulica 8. Oktobra i Mlavske

Početak rekonstrukcije mosta u centru Petrovca na Mlavi i rakrsnice pored samog mosta ulica 8. Oktobra i Mlavske (državni put IIA-147) po projektu definiše potpunu obustavu saobraćaja od 20. januara 2019. godine.

Projektom saobraćajne signalizacije predviđen je alternativni pravac za preusmeravanje teretnog saobraćaja na novoasfaltirani putni pravac Zabrđe – Kamenovo preko potesa „Drobež“.

Za potrebu alternativnih pravaca u samom naselju Petrovac na Mlavi projektom se definiše dvosmerni režim saobraćaja u ulici Slobodana Braunovića (pored porodilišta), gde će se ukinuti i postojeće ulično parkiranje.

“Most u centru”, “most kod bolnice”, “glavni most”, naš petrovački most naredne godine puni 80 godina postojanja! 25. juna 1939. godine otvoren je i u saobraćaj svečano pušten prvi armirano-betonski most u ovom delu tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Tada je to bio najveći graditeljski poduhvat u istoriji opštine Petrovac na Mlavi i našeg kraja. O samom događaju otvaranja mosta, govori odlomak iz knjige “Stari most petrovački” Dragana Feldića.

“Za tu priliku Petrovac je bio naročito svečan. Kuće u glavnim ulicama bile su iskićene zastavama, cvećem i zelenilom. Na ulazu u varošicu iz pravca Požarevca bio je podignut slavoluk, na čijem je vrhu bio natpis: ” Dobro nam došli, dragi gosti.” Svečanom osvećenju i puštanju u saobraćaj prisustvovali su ban Moravske banovine Janićije Krasojević, brojni ministri, narodni poslanici i druge zvanice iz političkih, društvenih i kulturnih krugova. Nekoliko hiljada građana Petrovca i Sreza Mlavskog došlo je da pozdravi članove Vlade i oda im priznanje za sve ono što je tadašnja Vlada g. Cvetkovića učinila kako bi se most što pre predao javnoj upotrebi. Srdačnim rečima narodni posalnik Sreza Mlavskog i tadašnji predsednik opštine Stojadin St. Pavlović (rođen u Crljencu) poželeo je ministrima dobrodošlicu. U 11 časova nakon javnog obraćanja ministar trgovine i industrije Jevrem Tomić presekao u traku i simbolično predao most saobraćaju”

Gotovo osamdeset godina kasnije, naš “starac”, simbol grada, žila kukavica opštine doživeće “ponovno rođenje” odnosno kompletnu rekonstrukciju. Most će dobiti na većoj funkcionalnosti a da se pritom sama arhitektura mosta ne naruši.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *