„Zumbalice 012“: Sagorevanje kalorija u „zaraznom“ ritmu

Zumba je program kardio treninga, nastao iz aerobika. Osmišljena je u Kolumbiji krajem devedesetih godina prošlog  veka, a ideja o ovakvom vidu treninga javila se iznenada kada je Alberto Beto Perz, kolumbijski aerobik instruktor, zaboravio da ponese na trening kasetu sa muzikom za aerobik i umesto toga odlučio da svojim vežbačima pusti kasetu sa latino muzikom koju je imao kod sebe. Vežbačima se veoma svidela Perezova ideja i tako je od njegove improvizacije nastao fitnes trend koji se pokazao kao vrlo zabavan intenzivan vid treninga, koji od tada ne prestaje da nas pokreće svojim zaraznim ritmom.

U Požarevcu je nakon pauze zbog pandemije nedavno ponovo pokrenut ovaj miks sportskog plesa i fitnesa. Sportsko plesno udruženje „Zumbalice 012“, koje će za godinu dana prerasti u istoimeni klub, organizuje treninge u Sportskom centru Požarevac. Priču je ponovo pokrenula Sanja Rajčić, zumba instruktorka i vlasnik udruženja, zajedno sa Irenom Nikolov.

– Prvi put sam se susrela sa zumbom pre šest godina. U Novom Sadu sam imala predavanja i postala licencirani zumba instruktor sa zvaničnom licencom (official zumba instruktor-basic steps level 1), počinje nam priču Sanja i nastavlja: – Zumbu sam pokrenula pre šest godina u jednom plesnom klubu. Pauza je usledila kada se pojavio COVID-19. Zbog epidemioloških mera nije bilo moguće trenirati.

– Nakon dve godine odlučila sam da sa jako bliskom prijateljicom, Irenom Nikolov, pokrenem ovo udruženje. Do ideje sam došla sasvim spontano. Bio je to jedan dobar sastanak, na kome smo se obe složile da je došlo vreme za ples i za zumbu. Obavestile smo žene sa kojima smo već radile, one su bile oduševljene i za nekoliko dana smo se našle u požarevačkoj Hali sportova, priča nam sa osmehom na licu Sanja Rajčić.

Vredno je istaći da su „Zumbalice 012“ nedavno imale prvi nastup i prezentaciju svojih aktivnosti. Članice Sportsko plesnog udruženja su se predstavile publici na obeležavanju Dana SC Požarevac, 30. marta, u poluvremenu fudbalske utakmice u kojoj su se sastali veterani Fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ i selekcija Požarevca.

Sanja je pozvala sve zainteresovane žene, a mogu i muškarci, iako za sada nema, da se priključe „Zumbalicama 012“. One mogu doći lično u Sportski centar Požarevac, svakog utorka, srede i petka u 21 sat, a detaljnije informacije mogu dobiti i na stranicama na društvenim mrežama, na Instagramu i Facebook-u, kao i pozivanjem broja telefona: 060/68-47-899.

Zumba je inače namenjena svima koji žele da uz kreativan i zabavan način sagore kalorije, izgube kilograme i budu okretni i vedri. Zumba program je trening bez fizičkog kontakta i bezbedan je za sve uzraste. Ova aktivnost prilikom treninga aktivira grupe mišića čitavog tela, što automatski dokazuje da je ova aktivnost veliki potrošač kalorija. Studije su pokazale da se za jedan sat Zumbe sagori između 300 i 900 kalorija.

Izvor: Trag.rs

Foto: Trag.rs / Sanja Rajčić (privatna arhiva)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *