Zlatan Kostić: Savez kao značajna podrška svim sportovima u gradu

Požarevac ima bogatu sportsku tradiciju koja datira iz druge polovine 19. veka, kada je i osnovana prva streljačka družina. Nakon toga je krenuo razvoj i drugih sportskih disciplina, pre svega konjarstva, a zatim i ekipnih sportova, od kojih je prvi bio fudbal. Kroz seriju tekstova na portalu „Trag“ prikazaćemo deo istorije, a pre svega aktuelne aktivnosti Sportskog saveza i Sportskog centra, koji su okosnice u okupljanje svih klubova na terotiriji grada i veoma su značajni za razvoj sporta i zdravog načina života mnogih generacija u požarevačkom kraju.

Sportski savez grada Požarevca (SSGP), kao naslednik popularne SOFK -e, na teritoriji grada deluje od 2015. godine. Važno je istaći da je ova organizacija, koja u svom članstvu ima 90 klubova sa više hiljada sportista i takmičara sa teritorije grada Požarevca i gradske opštine Kostolac, 2019. godine proglašen za najbolji savez u Srbiji.

Veliki broj aktivnosti u ovoj godini i ambiciozni planovi u ovoj i svim sledećim godinama bile su neke od tema razgovora sa Zlatanom Kostićem, predsednikom Sportskog saveza grda Požarevca od 2017. godine.

– Požarevac je stari grad, poznat po brojnim sportskim dešavanjima. U gradu sport ima posebno mesto. Prvi po popularnosti su svakako fudbal, odbojka i košarka, ali u Požarevcu ima mesta i za uslovno govoreći „male“ sportove, koje Sportski savez i grad Požarevac podržavaju, kaže na početku Kostić i nastavlja:

– Primer za sport koji nije toliko rasprostranjen, ali je popularan kod velikog broja ljudi je fitnes. Nedavno smo pružili smo podršku mladoj Požarevljanki, Mileni Miletić, članici članica kluba „Core Fitness“ i reprezentativki Srbije, da ode na Evropsko prvenstvo u Španiji. Ona je osvojila drugo mesto u kategoriji junior bikini fitnes na Evropskom prvenstvu u Santa Suzani.

Milena Miletić-privatna arhiva

– U Požarevcu imamo i dobro razvijen Klub američkog fudbala, a a da ne pominjem konjarstvo odakle je praktično u ovom kraju od sporta sve krenulo. Svaki sport u Požarevcu ima svoje mesto i zato je sportski grad. Čak i automobilizam je počeo da se razvija, kao i moto sport. Sve što je pokrenuto od sportova podržali su grad i Sportski savez, a mi kao savez učestvujemo u organizaciji većine takmičenja, naveo je Kostić.

Pored konstantnog rada na promociji sporta u 2022. godini  SSGP je u svojim aktivnostima pružao pomoć sportistima i klubovima u cilju promocije grada Požarevca i sporta na teritoriji grada, pružao je stručnu pomoć novoformiranim klubovima i učestvovao ili organizovao značajne manifestacije za grad. U svom programu Sportski savez, u saradnji sa lokalnim nedeljnikom „Reč naroda“ tradicionalno već više od 5.5 decenija organizuje proglašenje najboljih ekipa i sportista godine.

Najbolji sportisti grada 2019

– Sportski savez je pružio podršku u organizaciji šahovskog rapid turnira „Bora Beka“ u Kostolcu, kao i državnog prvenstva u basketu 3×3, Sportskih igara mladih i u organizaciji besplatne škole plivanja „Nauči da plivaš“, za predškolce i učenike 1. razreda osnovnih škola u Požarevcu, podseća na dosadašnje aktivnosti u 2022. godini Kostić i dodaje: Učestvovali smo prvi put i u organizaciji Sportskih seoskih igara Srbije zajedno sa Sportskim savezom Srbije. Domaćin ovog zanimlivog takmičenja početkom juna bilo je selo Živica.

– U narednom periodu požarevački Sportski savez će učestvovati u organizaciji tradicionalne međunarodne Biciklističke trke „Kroz Srbiju“, zatim u organizaciji „Trke vitezova“, kao i tradicionalnih Uličnih trka grada Požarevca, organizaciji Ljubičevskih Konjičkih igara i brojnim drugim manifestacijama koje su značajne za sport i grad Požarevac.

Na Sajmu sporta u Beogradu 2019. godine

Po rečima Zlatana Kostića SSGP će i ove godine učestvovati na Sajmu sporta u Beogradu, koji se organizuje u saradnji sa Ministarstvom sporta i omladine i Sportskim savezom Srbije. Na ovoj manifestaciiji će se prezenovati uspesi požarevačkog sporta. Inače, SSGP kontinuirano radi na popularizaciji svih vidova sporta kod najmlađih generacija i pruža svaku pomoć i podršku kako predškolskom i školskom sportu, tako i klubovima, članovima Saveza kroz svoje aktivnosti, organizacijom takmičenja, seminara i edukacija trenera i takmičara. Planovi za sledeću godinu su takođe ambiciozni, jer će se već tradicionalni događaji obogatiti novim sadržajima:

Za 2023. godinu imamo najavu organizacije nečeg potpuno novog, 3×3 turnira u fudbalu, Imamo ambiciozne planove, ali zbog ekonomske situacije ćemo videti šta je moguće da se organizuje. Moram da istaknem da Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, vode računa i dosta sredstava ulažu u sport, istakao je Zlatan Kostić i na kraju poručio: – Bili smo 2019. najbolji Sportski savez u državi, a trudićemo se da i u narednom periodu nastavimo da konstatno unapređujemo svoj rad kao Savez.

– Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Požarevac-grad sporta“, koji sufinansira Gradsko veće Grada Požarevca po osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Požarevca u 2022. godini.

   – Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Trag.rs

Foto: Trag.rs / SSGP 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *