Virtuela izložba tradicionalnih jela

Udruženje za promociju kulture, tradicije i turizma „Od knjige do duše“ iz Kostolca predstavilo je u petak, 27. novembra, Virtuelnu izložbu tradicionalnih jela, koja je deo projekta „Tragovima prošlosti: očuvanje kulturne tradicije kroz stare zanate i jela našeg kraja“ podržanog od Gradske opštine Kostolac.

Zbog epidemiološke situacije, izložba nije održana na Božićne poklade, poslednji dan pred veliki Božićni post, u Pravoslavnoj crkvi u Kostolcu, kao što je bilo u dogovoru sa poštovanim sveštenikom Dejanom Lazarovom, već je predstavljena virtuelno. Smatra se da su poklade dan za praštanje i veselje i da u period velikog posta treba ući bez greha. Svako ko se zamerio nekome, išao je da traži oproštaj i uvek ga je dobijao. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime.

U pripremi Virtuelne izložbe tradicionalnih jela učestvovali su: Ružica Živković, Jovo Ćulibrk, Nevena Vuksanović, Tadija Vuksanović, Gordana Slavković, Vesna Radivojević, Suzana Nenić, Negica Pavlović, Magdalena Redžović, Slobodanka Trajković, Vera Savković, Zorica Vujčić, Dragica Stefanović, Dragan Žuržević, Ana Jović, Sanela Arsić, Zorica Branković, Milanka Stokić, Milica Isaković, Aleksandra Ristić Stević, Snežana Pućo, Goran Minić i Renata Minić.
Montažu filma uradila je Vukosava Minić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *